• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanovo vrijeme slavlja

Partizan proslavio 65. rođendan gala večerom u "Hajatu". Prikupljeno 700.000 dinara za pomoć djeci bez doma. Legende Partizana na jednom mjestu.

 Partizanovo vrijeme slavlja Izvor: MONDO

Priča o Fudbalskom klubu Partizan traje 65 godina. Bogata istorija crno-bijelih, mnogobrojni uspjesi, trofeji, stvaranje velikih imena srpskog, evropskog, pa i svjetskog fudbala.

Ipak, 2010. godina ostaće zlatnim slovima upisana u istoriju kluba sa Topčiderskog brda. Crno-bijeli su osvojili treću uzastopnu titulu šampiona Srbije, a potom su po drugi put ušli u Ligu šampiona. Povod za slavlje i da nije riječ o 65. rođendanu.

A rođendan je organizovan na visokom nivou, uz prisustvo igrača prvog tima (nedostajali Kleo, Moreira i Kizito koji su poslije jesenjeg dijela sezone otišli da se vide sa porodicama u svojim zemljama), trenera Aleksandra Stanojevića, legendarnih igrača i trenera Partizana, poznatog svijeta...

Ali i gostiju iz velikih evropskih klubova - Sportinga iz Lisabona, sa kojim je Partizan odigrao prvu utakmicu Kupa evropskih šampiona 1955. godine i Reala iz Madrida, sa kojim su crno-bijeli odigrali finale KEŠ-a 1966. godine u Briselu.

Naravno, bio je tu i legendarni njemački fudbaler Lotar Mateus, koji je kao trener prvi uveo Partizan u Ligu šampiona 2003. godine.

Pod sloganom "Uvek prvi", gala večera počela je emitovanjem 12-minutne fudbalske retrospektive ove godine. Prva sekvenca šut i gol Radosava Petrovića u "vječitom derbiju" protiv Crvene zvezde kojom je Partizan otvorio vrata trećoj uzastopnoj tituli šampiona Srbije...

"Ponosan sam na Partizan i njegovu istoriju i ujedno sam srećan što nam tu ljubav Partizan uzvraća već 65 godina", rekao je predsjednik crno-bijelih Dragan Đurić, pozdravljajući goste. Sat vremena ranije Đurić je na Skupštini kluba samouvjereno poručio da će Partizan "osvojiti i četvrtu titulu".

Uprava crno-bijelih osmislila je da 65. rođendan obilježi i tako što će podijeliti 65 lopti sa potpisima svih fudbalera sadašnje generacije Partizana onima za koje smatra da su ispisali najvažnije stranice u istoriji kluba.

Jedna lopta otišla je u ruke predsjednika lisabonskog Sportinga Žozea Betankura, druga će krasiti bogatu riznicu madridskog Reala, a treća vitrine stana (jednog od stanova) Lotara Mateusa, koji je rekao da voli Partizan i poručio da uvijek treba vjerovati i kada se stvari čine kao nemoguća misija, poželjevši crno-bijelima nove titule i učešće u Ligi šampiona, čak da odu do finala.

Jedna od lopti biće uručena navijačima Partizana - 12. igraču crno-bijelih svih ovih godina i decenija.

Legendama madridskog Reala, Hentu i Amansiju (dao gol u finalu u Briselu) loptu je uručio nekadašnji golman Partizana Milutin Šoškić, koji je branio gol na toj čuvenoj utakmici finala Kupa evropskih šampiona.

"Mi smo ovime pokazali da smo džentlmeni. Oni su nama tada dali gol, a mi im evo sada uzvraćamo i dajemo ovu loptu. Nadam se da će ova ili neka buduća generacija Partizana dati gol Realu u nekoj skorijoj utakmici, a da će oni potom biti džentlmeni i vratiti nam jednog dana loptu na ovaj način", rekao je Šoškić.



Najveći aplauz dobili su, naravno, fudbaleri i šef stručnog štaba Aleksandar Stanojević. Poredali su se na bini, a iznad njih velikim slovima je pisalo: "Uvek prvi".

Stanojević je postavljen za prvog trenera u delikatnoj, gotovo izgubljenoj situaciji za Partizan u prošloj sezoni, ali uspio je da stigne prednost Crvene zvezde i osvoji titulu.

"Ja sam dijete Partizana i ja sam navijač Partizana. Kad sam se najviše naježio? Bilo je mnogo takvih situacija, ali kada smo osvojili titulu, poslije utakmice sa OFK Beogradom, navijači su uzvikivali: 'Uzmi Sale evro titulu'", rekao je Stanojević.

Na jednom mjestu bilo je mnogo igrača koji su Partizan učinili onim što jeste: Momčilo Moca Vukotić, Zvonko Živković, Zvonko Varga, Nenad Bjeković, Ljubiša Tumbaković, Milutin Šoškić, Albert Nađ, Saša Ilić...

Kad je Moca Vukotić, rekorder po broju nastupa u dresu Partizana, upitan koga od sadašnjih igrača vidi kao svog nasljednika, bez mnogo premišljanja je odgovorio: "Saleta Ilića". Taj odgovor razgalio je Ilića, koji je radosno aplaudirao sa svog mjesta.



Pred kraj večeri, organizovana je i humanitarna licitacija. Na aukciju je ponuđena upravo jedna od 65 lopti sa potpisima svih igrača Partizana.

Početna cijena bila je 65.000 dinara. Ruke su podizane, cijena je rasla. Glumac, producent i reditelj Dragan Bjelogrlić dao je svoju cijenu, drugi su podizali. Trener Stanojević je ponudio 4.500 evra, pa 5.200 evra, osmjelio se i Saša Ilić, učestvovao je i Lotar Mateus...

Dok su se neki razmišljali da li da "ubiju guju u džepu", poznati radio voditelj Predrag Popović-Pop, koji je vodio aukciju, iskoristio je priliku da Mateusa pozove na binu kako bi mu se potpisao na aktuelni dres Partizana. Na leđima, naime, ima ispisano ime Matthaus.

Na kraju je lopta "prodana" za 700.000 dinara, a taj novac ide kao pomoć beogradskom Prihvatilištu za djecu i mlade.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC