• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li igrači Dinama skinuti prokletstvo?

Igrači Dinama učiniće sve da skinu prokletstvo koje ih prati 40 godina i dočekaju proljeće u Evropi. U tome će im, nadaju se, pomoći i razni rituali.

 Mogu li igrači Dinama skinuti prokletstvo? Izvor: MONDO

Fudbaleri Dinama u srijedu igraju odlučujući meč za plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope, a protivnik "modrih" na Maksmiru biće grčki PAOK.

Ukoliko uspiju da ostvare bilo kakvu pobjedu u posljednjem meču grupne faze Dinamo će se plasirati u naredni krug takmičenja i tako skinuti prokletstvo koje ih prati 40 godina.

Davne 1969. godine Dinamo je u meču Kupa pobjednika kupova savladao Marsej rezultatom 2:0 i to je bio posljednji put da je prezimio u Evropi.

Zagrepčani sada imaju novu priliku, ali igrači su svjesni da im nimalo bezazlen protivnik kakav je PAOK, te neugodna tradicija ne idu na ruku, pa će posegnuti za svim mogućim sredstvima ne bi li ipak uspjeli u svojoj namjeri.

Većina igrača pokušaće da razbije maler sujevjernim ritualima i tako prizove sreću u istorijskom meču za Dinamo, piše portal "24sata".

"Desnom nogom zakoračiću na prvu stepenicu koja vodi u klub, istom nogom zakoračiću u svlačionicu, a prva noga kojom ću dirnuti travnjak bit će također desna. Valjda će pomoći da prođemo", kaže Arijan Ademi, a identičan ritual ima i Brazilac Samir.

"Uvijek na teren prvo zakoračim desnom nogom. Tako ću i protiv PAOK-a", kaže Samir.

Portugalac Tonel za prizivanje sreće koristi mobilni telefon.

"Uvijek imam isti ritual. Dolazeći na stadion, zastanem, izvadim mobilni telefon i nazovem porodicu u Portugal. Ako su oni dobro, onda sam dobro i ja. To mi je najvažnije", ističe Tonel.

Porodica je mnogo važna i Luisu Ibanjezu koji na svom tijelu ima dve tetovaže, sa očevim i majčinim imenom.

"Prije utakmice poljubit ću njihova imena. Uvjeren sam da će mi donijeti sreću. Mora", nada se Ibanjez.

Napadač Ante Rukavina vjeruje da će proraditi na meču s PAOK-om, a u tome bi mu trebal pomoći muzika.

"Uoči utakmice protiv PAOK-a slušaću muziku. To me opušta i donosi sreću", kaže Rukavina.

Golman Dinama Ivan Kelava kao veliki vjernik moliće se za prolazak dalje, ali ne odustaje ni od nekih sujevjernih rituala.

"Prije dolaska na travnjak staću i prekrstiti se. Veliki sam vjernik, vjerujem da će nam se ostvariti san i da ćemo prezimiti u Europi. Potom ću zakoračiti lijevom nogom", kaže Kelava.

Molitve će biti i u svečanoj loži Maksimira.

"Nemam nekakav poseban ritual, uoči svake utakmice je isti. Čim uđem u ložu, sjednem, pomolim se dragom Bogu za uspjeh. Tako će biti i u srijedu", otkriva prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić.

Dinamo i PAOK će u direktnom okršaju odlučiti ko će iz Grupe D u naredni krug takmičenja uz Viljareal koji je već obezbijedio prolaz dalje.

Grcima je za prolaz dovoljan i remi, dok Dinamo mora da pobijedi. Ekipa Briža davno je otpisana i završiće takmičenje kao posljedja u grupi bez obzira na rezultat meča sa Viljarealom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC