• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pižon: Deda Mraze, daj mi Ćavija i Inijestu

Vladimir Petrović u 2010. godini bio trener Zvezde, pa otpušten, pa izabran za selektora. "Da mogu da biram doveo bih Ćavija i Inijestu", kaže Pižon.

 Pižon: Deda Mraze, daj mi Ćavija i Inijestu Izvor: MONDO

Bliži se kraj 2010. godine. Za Vladimira Petrovića Pižona, legendu srpskog i jugoslovenskog fudbala, godina u kojoj mu se desilo...hm, pa svašta.

U jednom trenutku je bio trener Crvene zvezde sa potpuno novim timom i bio je prvi na tabeli Jelen Superlige. U drugom trenutku je već bio smijenjen(!?), a Zvezda je ostala bez titule. Onda je otišao u Rumuniju, u Temišvar, da bi potom dobio najvažniji poziv - da bude selektor reprezentacije zemlje u kojoj je rođen.

"Nisam vjerovao da ću otići iz Zvezvde, a kad se to već desilo negdje u sebi sam priželjkivao sam da budem selektor. Naravno, nisam se tome ni nadao, niti sam o tome razmišljao, ali eto dogodilo se. Jedan moj prijatelj mi je jednom prilikom rekao: 'Kad je najteže, onda dođe ono najbolje'", rekao je Pižon tokom ćaskanja sa novinarima beogradskih medija na Terazijama.

Prvu utakmicu u narednoj godini reprezentacija Srbije igra 9. februara u Izraelu. Riječ je o prijateljskom duelu, a Pižon je najavio da će za taj meč pozvati što više veznih igrača, jer smatra da nam je ta linija tima najbolnija, odnosno najslabija.

"Pozvaću Nemanju Matića iz Vitesea, Dimitrija Injca, koji igra za Leh. Ne dopada mi se kako Matić igra u Viteseu, ali želim da ga vidim kad mu ja dam zadatke", rekao je Pižon.

Reprezentacija Srbije je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, spletom okolnosti, došla u poziciju da samo pobjedama u preostalim mečevima obezbijedi put u Poljsku i Ukrajinu. Vraški težak posao. Ali, ne i nemoguć. Prvi protivnik biće Sjeverna Irska 25. marta u Beogradu, ali bez publike.

"Ovi naši igrači znaju šta treba da rade. Ako im i ja još bude pričao da nam je potrebna pobeda u svakoj utakmici ili osjete pritisak javnosti, bojim se - izgoriće. Zato ću probati da opustim atmosferu, da im na neki šaljiv način skrenem pažnju na ono što treba da urade. Ne želim da ih dodatno opterećujem, jer su u svojim klubovima dovoljno opterećeni rezultatima. Kad igraju za svoju zemlju, to je motiv više", rekao je Petrović.

Za one za koje trenutno nema mjesta u nacionalnom timu, selektor poručuje: rad, rad i samo rad. A za napadače i: golovi.

"Ja biram najbolje igrače i najbolji tim. Sad su nam potrebne pobjede i zvaću sve one za koje smatram da su u ovom trenutku najbolji, pa makar imali i 40 godina života! Ako, ne daj Bože, budemo izgubili šanse za plasman na EURO2012. godine, onda ću dati šansu mlađima i stvarati tim za budućnost", rekao je Pižon.

Dolazak Roberta Prosinečkog za trenera Crvene zvezde, zanimljivo, u istoj godini kada je to i Pižon bio, četvrta Zvezdina zvezda vidi kao veliki plus za klub iz Ljutice Bogdana.

"Robi je dobar čovjek, bio je vaspitan na treninzima kad sam mu ja bio trener, bio je odličan igrač. Želim mu puno sreće i nudim mu pomoć. Moj broj telefona će lako naći", rekao je Petrović.

S obzirom na to da je kraj godine, kada se, uobičajeno, svode računi, i mi smo za Pižona imali nekoliko novogodišnjih pitanja, poput čuvenih školskih leksikona.

Koji je igrač, po vama, obilježio ovu godinu u srpskom fudbalu?

"Kao selektor ne bih da izdvajam nikoga, malo je nezahvalno, ali, recimo, svi oni koji su obilježili godinu u domaćem fudbalu, njih sam pozvao za prijateljski meč protiv Bugarske. Mirić iz Spartaka, još nekolicina fudbalera iz te ekipe, Knežević iz Borca...Naravno, uvijek kažem, onaj tim koji je najbolji, koji je prvi na tabeli, on ima najbolje igrače. Tako je sa Partizanom, s tim što on ima nekoliko stranaca, iskusne Mladena Krstajića, Sašu Ilića...", odgovorio je Pižon.

Najbolja(e) utakmice koje je gledao u domaćem prvenstvu?

"Spartak - Rad u Subotici, Partizan - Spartak, Partizan - Smederevo, naravno Crvena zvezda - Partizan, ali ne zbog neke igre, više zbog uobičajene drame i nervoze".

Da Deda Mraz postoji kojeg biste evropskog i svjetskog igrača tražili za reprezentaciju Srbije?

"Ćavi i Inijesta! Trećeg imamo - to je Dejan Stanković. A imamo mi i našeg Mesija, to je Miloš Krasić".

Selektor je imao i jedan apel za predstavnike medija. Da više podržavaju i afirmativno izvještavaju o domaćem fudbalu.

"Gledao sam utakmicu Mančester junajted - Arsenal i uopšte nisam zadovoljan prikazanim. Mi možda malo i pretjerujemo kada od naših igrača i klubova tražimo da igraju bolje, ali kako? Prodajemo Matiju Nastasića, a nije odigrao nijednu utakmicu za Partizan, čim se završila jesenja sezona Javor je prodao četvoricu igrača... Ne znam koja bi zemlja to izdržala i istrpila takav odliv igrača. Pa, je l' ste vidjeli teren na 'Emiratima'? To je kao da igrate bilijar, lopta ide 100 km/h. Na našim stadionima nemate takve uslove. Ima još nešto. Naša publika se ulijenila. Ne dolazi više na stadione, što znači da ne kupuje ulaznice i tako ne pomaže svoj klub. A Englezi baš zato idu na stadione - da kupovinom karata pomognu klub", rekao je Vladimir Petrović-Pižon.

Na kraju druženja, selektor je predstavnike medija častio rakijom "Pižonovačom". Probali smo je i ocjena je - selektore, svaka čast!

Pao je i dogovor - ako se plasiramo na EURO2012. godine svi ćemo kod selektora na slavlje!

(P.V. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC