• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baloteli ponosan što je "crni Italijan"

Napadač Mančester sitija u predgovoru novele "Buuuu", novinara Luiđija Garlanda, osudio kulturu rasizma na italijanskim stadionima.

 Baloteli ponosan što je "crni Italijan" Izvor: MONDO

Mario Baloteli neće u Torinu igrati protiv Juventusa, dijelom zbog toga što je Mančester siti obezbijedio plasman u "nokaut" fazu Lige Evrope, ali i zato što menadžer Roberto Manćini želi da ga sačuva od mogućih uvreda.

Upravo na utakmici Intera sa Juventusom, svojevremeno je bio istaknut transparent "Crnac ne može biti Italijan", a nedavno je uoči prijateljske utakmice Italija - Rumunija oduzet transparent sa porukom "Ne multietničkoj reprezentaciji!"

To su samo neki od slučajeva u kojima se Baloteli, sin emigranata iz Gane, našao na meti netolerantnog dijela publike na Apeninskom poluostrvu.

Zato je novinar "Gazete delo sport" Luiđi Garlando uvrstio Balotelijev lik u svoju novelu "Buuuu", u kojoj se radi o petnaestogodišnjaku koji može da hoda jedino na rukama i zbog toga je predmet diskriminacije. Slavni fudbaler u knjizi je dječakov prijatelj i pomaže mu da bude srećan...

"Prelaskom u Englesku sam uradio pravu stvar. Tamo je svijest o integraciji različitih rasa i vjera daleko raširenija nego u Italiji. Kada sam potpisao za Mančester siti, prve autograme i moj bijeli kačket dao sam trojici crnih dječaka", priča Baloteli.

"Moja poruka je da sam ponosan što sam crn i što sam Italijan. Roditelji su me naučili da nijedan čovjek nije vrijedniji od drugog samo zato što govori, moli se ili razmišlja drugačije".

Baloteli je podsjetio da je prve uvrede na rasnoj osnovi doživio kada je sa nepunih 16 godina odigrao prvi meč seniorske karijere, za ekipu Lumecanea.

"Bio je to moj debi. Istrčao sam na teren sa osjećanjem neopisive radosti, ali su me od prvog trenutka dočekali zvižduci! Na takve reakcije sam se uvijek trudio da odgovorim golovima. Kažem sebi: 'Ne nerviraj se, jer ako vide da reaguješ, sljedeći put će biti još gore'".

"Ali, pretvarati se da se ništa nije dogodilo takođe može biti veoma opasno".

Bivši fudbaler Intera poručio je italijanskim medijima da bi trebalo više da rade na iskorjenjivanju takvog ponašanja na stadionima.

"Volio bih da čujem kako razmatraju problem rasizma, umjesto što brinu o tome ko je moja djevojka ili sa kim sam večerao".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC