• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valke: Zimski Mundijal? Što da ne...

Generalni sekretar FIFA Žerom Valke potvrdio je da se Svjetska fudbalska federacija ne protivi ideji da Katar organizuje Mundijal u zimskom periodu 2022. godine.

 Valke: Zimski Mundijal? Što da ne... Izvor: MONDO

Valke, koji u Abu dabiju prisustvuje klupskom svjetskom prvenstvu, dodao je da bi prije donošenja takve odluke morali da se riješe brojni logistički problemi, prije svega u vezi sa kalendarom takmičenja.

"Zašto da ne? To bi značilo da Mundijal učinimo dostupnim i zemljama u kojima fudbal ne može da se igra u junu i julu", rekao je Valke agenciji AP.


Takva promjena, međutim, nije lak zadatak, jer bi uslovila i brojne izmjene u međunarodnom kalendaru. Raspored mečeva bio bi promijenjen i u godini prije i u godini poslije Mundijala, pa bi sa tim morali da se saglase svi nacionalni savezi.

"Ne možemo tek tako da promijenimo termin. Prvo bismo morali da potpuno izmijenimo kalendar u klupskim takmičenjima, uglavnom u Evropi. Za ostatak svijeta to ne bi bilo toliko teško", naveo je Valke.

Temperature u Kataru u junu i julu često premašuju 40 stepeni Celzijusa što bi moglo da ugrozi zdravlje fudbalera, ali i navijača.

Član Izvršnog komiteta FIFA Franc Bekenbauer zato je odmah predložio da se turnir organizuje zimi, kada su uslovi za igru mnogo pogodniji. Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Mišel Platini podržao je tu ideju.

Katar, prema riječima Valkea, još nije zvanično tražio promjenu termina. Samo je obećao da će stadioni i prostori predviđeni za zabavu navijača biti rashlađivani korišćenjem sunčeve energije.

Predsjednik FIFA Sep Blater u četvrtak je doputovao u Katar, prvi put poslije proglašenja te zemlje za domaćina Mundijala 2022. godine. Uskoro bi trebalo da se sastane i sa čelnicima katarske ponude.

Blater je prethodno nagovijestio da bi neke utakmice Svjetskog prvenstva 2022. godine mogle da se i igraju i u drugim zalivskim zemljama, ne samo u Kataru. Valke je, ipak, kazao da Katar za sada nije pominjao takvu opciju.

"Još je rano pričati o tome šta će se desiti 2022. godine", istakao je Valke.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC