• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SP za klubove: Inter ili ponosni Afrikanci

Inter ili Mazembe na fudbalskom krovu svijeta? Evropa ili prvi put Afrika? Znaćemo u subotu oko 20 časova, kada bude završeno finale klupskog prvenstva.

 SP za klubove: Inter ili ponosni Afrikanci Izvor: MONDO

Fudbalski klub Mazembe, osnovan 1939. godine, već je ispisao najsjajniju stranicu u istoriji afričkog klupskog fudbala.

Plasmanom u finale Svjetskog klupskog prvenstva u Abu Dabiju, "Moćni" (Tout puissant), kako glasi nadimak igrača ovog tima ili "Svrake", ostvarili su najveći uspjeh za afrički klupski fudbal. Mogu li i do trona?

U finalu, u subotu od 18 časova Mazembe će se suprotstaviti šampionu Evrope, milanskom Interu sa nekoliko moćnih igrača u svojim redovima.

Milanezi imaju priliku da treći put u svojoj istoriji osvoje titulu klupskog prvaka svijeta (internacionalni kup su osvajali 1964. i 1965. godine). Ova, 2010. godina bila je godina iz snova. Bili su prvaci Evrope, šampioni Italije, osvojili su italijanski kup, italijanski Superkup. Kruna bi bila titula namijenjena klupskom šampionu svijeta.

Ali, ne pitaju se samo Dijego Milito, Samjuel Eto, Dejan Stanković, Havijer Zaneti, Esteban Kabijaso i ostali (imena da se "smrznete", zar ne?). Vidjećemo šta imaju na terenu da kažu crno-bijeli iz Mazembea, koji su hrabrim i kvalitetnim partijama stigli do finala.

I prvi put su učinili da u finalu svjetskog klupskog prvenstva ne igraju južnoameričke i evropske ekipe.

Uostalom, to podvlači i kapiten Intera Havijer Zaneti.

"Ako je Mazembe mogao da pobijedi jedan tim iz Meksika, potom i jedan tim iz Brazila, ne vidim razlog da to ne probaju i sa jednim timom iz Evrope, u ovom slučaju sa nama. Ali, mi ćemo biti vrlo skoncetrisani na naš zadatak i cilj i nemamo namjeru da upadnemo u istu zamku kao prethodni rivali Mazembea", rekao je Zaneti.

"Neroazuri" su, bez dileme, favoriti u ovom meču. Ali, Mazembe iza sebe ima cio jedan kontinent. Afrika navija za klub iz Kongoa

"Uspjeli smo da odgovorimo svim izazovima do sada i da ispunimo sve ciljeve koje smo postavili. Pred nama je još jedna, posljednja prepreka. Nikad se ne zna...", izjavio je trener Mazembea Kamin Ndiaje.

Jedan od najpoznatijih afričkih fudbalera Samjuel Eto igra u Interu. I on je očaran igrama afričkog predstavnika na SP za klubove.

"Gledao sam njihovu prvu utakmicu protiv Pačuke. Svi Afrikanci u Interu počeli su da navijaju za njih, da ih bodre i nadaju se da će zadržati dobar rezultat koji su u tom trenutku imali. Bio sam srećan i ponosan što su pobijedili. Ponosno predstavljaju naš kontinent, a poslije pobjede nad Internasionalom iz Brazila, uputio sam im iskrene čestitke", rekao je kapiten kamerunske reprezentacije.

Jedan od najživopisnijih likova u ekipi Mazembea svakako je golman Muteba Kidijaba. Ko je gledao mečeve na Svjetskog prvenstvu za klubove u Abu Dabiju mogao je da vidi način na koji se on raduje. Sjedne na travu i kao da jaše konja, bacaka se po svom šesnaestercu.

"Ne bojimo se ni Etoa ni Dijega Milita. Eto je simbol afričkog kontinenta, ali i on je igrač kao svaki drugi. Molimo se Bogu da nam da snage i hrabrosti. Sve je na našoj strani", poručuje Kidijaba.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC