• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inter vladar planete!

"Nerazuri" opravdali ulogu favorita protiv Mazembea i po treći put u istoriji postali klupski prvaci svijeta.

 Inter vladar planete! Izvor: MONDO

Šampion Evrope najbolji je na svijetu!

Barselonu je na tronu naslijedio Inter, koji je u finalu FIFA Svjetskog klupskog prvenstva u Abu Dabiju pobijedio šampiona Afrike Mazembe - 3:0, i po treći put u svojoj istoriji se okitio titulom prvaka svijeta, prvom zvaničnom!

Italijani su potpuno zasluženo stigli do naslova protiv predstavnika Demokratske Republike Kongo, koji je na veliko iznenađenje stigao do finala prestižnog takmičenja eliminisavši u polufinalu brazilski Internasional. Afrikanci su tako prekinuli tradicuju da o tituli odlučuju najbolji timovi Evrope i Južne Amerike.

Sve je bilo riješeno već u 17. minutu kada je Samjuel Eto preciznim udarecm sa ivice šesnaesterca postigao drugi gol za Inter. Prije Kamerunca u 13. minutu u strijelce se upisao i Goran Pandev. Dijego Milito se dva puta u prvom poluvremenu našao "oči u oči" sa protivničkim golmanom, ali nije uspio da zatrese mrežu.

FOTO-galeriju pogledajte OVDJE.

Prilika na obje strane bilo je i u drugom poluvremenu. Prvo su se Afrikanci ispromašivali, da bi Džonatan Biabani u 85. minutu na asistenciju Dejana Stankovića postavio konačan rezultat. Kapiten "orlova" u igru je ušao u 54. minutu umjesto Kirstijana Kivua.

Ovo je prvi trofej koji je sa Interom osvojio Rafa Benitez, koji je 2005. godine imao priliku da sa Liverpulom postane prvak svijeta, ali ga je na tom putu zaustavio Sao Pualo.

Inter je bio pobjednik Interkontinentalnog kupa 1964. i 1965. godine. Oba puta se sastao sa argentinskim Independijenteom.



Šampioni svijeta do sada su bili samo klubovi iz Evrope i Južne Amerike. Računajući oba takmičenja - Interkontinentalni kup i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo - dva kontinenta su izjednačena po broju osvojenih titula - 25.

Boka juniors i Korintijans jedini su klubovi koji su iste godine (2000) bili prvaci svijeta.

Tada u Brazilu je održano prvo eksperimentalno FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo. Šampion je bio Korintijans, dok je u finalu Interkontinentalnog kupa pobjednik Kupa Libertadores Boka juniors bila bolja od šampiona Evrope madridskog Reala (2:1).

Najviše titula ima Milan - 4, dok su po tri puta bili pobjednici Boka juniors (Argentina), Nacional i Penjarol (Urugvaj), Sao Paulo (Brazil) i Inter (italija).

Crvena zvezda je 1991. osvojila Interkontinentalni kup pošto je u Tokiju pobijedila Kolo Kolo (3:0).

Internasional je u utakmici za treće mjesto pobijedio južnokorejski Seongam sa 4:2.

Dvostruki strijelac za prvaka Južne Amerike bio je Aleksandro, a upisali su se još i Tinga i Andres D'Alesandro. Posao Internasionalu olakšalo je i isključenje Jang Suk Vona već u 34. minutu, što su Brazilci iskoristili i do 71. minuta stekli prednost od 4:0. Utješne golove za Seongam postigao je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Maurisio Molina iz Kolumbije.

Naredni šampionat biće održan u Japanu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC