• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdini prvaci sveta koje ne pamtite: Svi se sećaju Deje, Mihe, Juge, a u Tokiju su i ONI bili deo šampionske ekipe!

Autor Dušan Ninković

Petorica fudbalera za koje se ne sećate da su bili deo velikog uspeha Crvene zvezde.

 Crvena Zvezda Tokio 1991 godišnjica Izvor: MN PRESS

Samo nekoliko meseci nakon osvajanja Kupa evropskih šampiona, najvećeg trofeja koji postoji u fudbalskoj Evropi, Crvena zvezda je imala priliku da uveća svoju bogatu kolekciju. Na drugom kraju sveta, u Japanu, igrao se Interkontinentalni kup.

FIFA danas osvajače tog takmičenja zvanično računa kao svetske šampione, pa je pobeda nad čileanskom Kolo-Kolom (3:0) objedinila crveno-belima dve najveće titule u fudbalskom svetu.

Predvođeni nedavno preminulim Vladicom Popovićem, klupskom legendom koja je na klupi tima nasledio Ljupka Petrovića, fudbaleri Zvezde su u Japan putovali kao apsolutni favoriti. Iako su promene u igračkom kadru bile velike tokom turbulentnog leta 1991. godine, beogradski tim je i dalje bio kvalitetniji.

Unosne pobede sa svih strana, kao i najava ratnih sukoba na teritoriji tadašnje Jugoslavije, uticali su na promene u ekipi. Otišli su neki od najboljih - kapiten Stojanović, defanzivci Marović i Šabanadžović, napadač Binić, kao i Prosinečki, jedno od najvećih imena tadašnjeg tima.

Kvaliteta je ostalo dovoljno, jer su u klubu i dalje bili Radinović, Belodedić i Najdoski, Mihajlović, Jugović i Savićević, ali i Pančev, najbolji strelac tog tima. Posebno za Čileance, koji ni tokom većeg dela meča sa igračem više u timu, nisu uspevali da naprave paniku pred golom najmlađeg u Zvezdinom timu, Zvonka Milojevića.

Okosnici tima priključeni su neki mlađi fudbaleri, a po zvaničnoj statistici, Crvena zvezda je na meču u Tokiju imala samo četvoricu fudbalera na klupi. Neki su ovo putovanje propustili zbog povreda (poput Vladana Lukića), a Vladica Popović je u takvim okolnostima odlučio da ne napravi ni jednu izmenu tokom meča!

Ipak, ostaje zapisano da su deo tima koji se savladao Kolo-Kolo bili i neki igrači koji danas nisu poznati široj javnosti! Sećate li se baš svih fudbalera Zvezde sa tog meča?

Izvor: MN PRESS

Dragoje Leković - golman

Izvor: MN PRESS

Rođen u Sivcu, u Vojvodini, ali sa jakim crnogorskim korenima, u Crvenu zvezdu je stigao iz podgoričke Budućnosti. Tokom šest godina u seniorskom timu Podgoričana, Leković se istakao kao jedan od najtalentovanijih golmana u državi. I pre Beograda je stekao ime, branio je za reprezenetaciju do 20 godina koja je postala svetski šampion 1987. u Čileu, a za seniorsku reprezentaciju je skupio 14 nastupa.

Nakon Crvene zvezde put ga je vodio u Mogren, Budućnost, Kilmarnok, Sporting iz Hihona, Malagu, AEK iz Larnake i Pert Glori. U Crvenoj zvezdi je proveo samo jednu sezonu, penzionisao se 2003. godine, a godinama je bio deo stručnog štaba reprezentacije Crne Gore.

Saša Nedeljković - odbrana

Izvor: MN PRESS

Defanzivnom redu je trebalo malo promena nakon osvajanja evropske titule, pa je Nedeljković stigao sa obližnje Banjice, nakon impresivne sezone u dresu Rada. Saša se nije dugo zadržao u klubu, proveo je u Zvezdi tek dve sezone i nije bio naročito primetan, a to se može reći i za ostatak njegove karijere.

Nakon igranja za OFK Beograd i Rad, Crvena zvezda mu je bila kruna karijere, a kasnije je nosio dres Hejdelberg junajteda i Adelejda. 

Miroslav Tanjga - odbrana

Izvor: MN PRESS

Dugogodišnji prijatelj Siniše Mihajlovića, još iz zajedničkih dana u Vojvodini, bio je veliko pojačanje crveno-belih. Trebalo je da nadomesti odlaske u poslednjoj liniji tima i da narednih nekoliko godina bude stub nove Zvezde, koja je imala plan da još nekoliko puta igra bitnu ulogu u evropskom fudbalu.

Nakon Dinama iz Vinkovaca, Vojvodine i beogradskog tima nosio je dres Fenerbahčea, a zatim Herte i Majnca u Nemačkoj. I on je u Crvenoj zvezdi proveo samo godinu dana, ali je u tom periodu očvrsnuo prijateljstvo sa Mihajlovićem, kom je bio pomoćnik u reprezentaciji Srbije, Torinu i Bolonji.

Milorad Ratković - vezni red

a
Izvor: MN PRESS

Za razliku od do sada pobrojanih igrača, Milorad Ratković je bio starter na meču u Tokiju! Odigrao je ceo susret protiv tima iz Čilea, a njegova karijera u crveno-belom je bila veoma neobična. Stigao je godinu dana ranije, iz Čelika za koji je igrao u rodnoj Zenici. Nije uspeo da se izbori za minute i ulogu u timu, a kako je bio iskusan igrač, želeo je da ode na pozajmicu gde će igrati.

Proveo je šest meseci u Borcu iz Banjaluke, propustio Zvezdino osvajanje Kupa evropskih šampiona, a onda se vratio u pravom trenutku da osvoji Interkontinentalni kup! Dobre partije u Crvenoj zvezdi obezbedile su mu transfer u Španiju gde je igrao za Seltu iz Viga i Sevilju.

Ilija Ivić - napad

Izvor: MN PRESS

Mnogi ga pamte kao sportskog direktora crveno-belih, oni malo stariji i iz fudbalskih godina pod sankcijama, ali je Ivić zapravo najdublji trag ostavio u grčkom fudbalu. Istina, bio je deo Crvene zvezde u tri sezone i za to vreme redovno igrao, ali se verovatno ne sećate da je bio i u Tokiju.

Pred početak sezone 91/92 je stigao iz zrenjaninskog Proletera, sa samo 20 godina i tri sezone u seniorskom fudbalu, a kasnije je nosio dres Olimpijakosa i Torina, Arisa i AEK-a, gde i danas radi kao direktor.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC