• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Morati: Ciao, Rafa!

Rafael Benitez nije više trener Intera iz Milana.

 Morati: Ciao, Rafa! Izvor: MONDO

Neuspješni nasljednik Žozea Murinja, od 23. decembra 2010. godine, nije više trener Intera.

Poslije dvodnevnih pregovora između čelnika Intera i Benitezovog menadžera Manuela Garsije Kiljona, dvije strane postigle su dogovor o raskidu ugovora, a sve se dogodilo neznatno nakon što je Benitez za Interom osvojio titulu FIFA klupskog prvaka svijeta.

Ipak, to je bila jedina labudova pjesma trofejnog trenera, koji je u Milano stigao poslije šest sezona u Liverpulu. Na svim ostalim poljima, neprikosnoveni tim iz prošle sezone, posrtao je, pa su u Interu shvatili da je mini decembarska pauza u takmičarskim mečevima možda posljednja nada da se spasi sezona.

Danima unazad, u medijima bar, glavni favorit da nasledi Beniteza je prošlogodišnji trener gradskog rivala Milana, Leonardo, koji posle otkaza koji je dobio na kraju debi sezone na klupi jednog tima, nema posao.

Benitez je Inter ostavio na sedmom mjestu Serije A, sa 13 bodova zaostatka za liderom Milanom, ali i dvije utakmice manje. Nešto bolja, ali ne dobra situacija, je u Ligi šampiona, gdje su nerazuri nekako uspjeli da se kvalifikuju u osminu finala, ali sa druge poziciji u grupi, iza Totenhema, tako da će prvo ugostiti Bajern, a potom igrati revanš u Minhenu, u prvoj nokaut fazi.

"FK Internacionale i Rafael Benitez saopštavaju da su, uz obostrani pristanak i određeno obeštećenje, postigli dogovor o prekidu saradnje. Klub ovim putem želi da se zahvali Rafelu Benitezu za obavljeni posao na čelu tima, koji je vodio ekipu do trofeja u Superkupu Italije i FIFA svjetskom prvenstvu klubova. Rafael Benitez zahvalan je Interu zbog važnog i profesionalnog iskustva koji je stekao u klubu i na svim pobjedama koje su zajedno ostvarene", napisano je u šturom obavještenju na internet portalu slavnog kluba.

Inter nije naveo pod kojim finansijskim uslovima se razišao sa 50-godišnjim trenerom iz Španije. Mediji su prije sastanka održanog u četvrtak spekulisali da će bivši trener Liverpula, Valensije, Tenerifa, Ekstremadure, Osasune, Valjadolida i brojih mlađih sekcija Reala iz Madrida, dobiti osam miliona evra na ime obeštećenja, ali pojedini italijanski mediji nezvanično saznaju da je ta cifra ipak svega tri miliona evra.

"Zahvalan sam svima na podršci, u Interu sam stekao veliko iskustvo. Dva trofeja (Superkup Italije i svjetsko klupsko prvenstvo) koja smo osvojili su rezultat posvećenosti svih ljudi u klubu", rekao je Benitez agenciji ANSA.

Španac je dodao da je tužan što napušta "veliki klub kakav je Inter" i da plavo-crnima želi mnogo sportskog uspjeha u budućnosti.

"Želim da zahvalim upravi kluba i Masimu Moratiju što mi je pružio priliku da budem trener Intera", rekao je Benitez, koji je 10. juna ove godine, deset dana poslije odlaska iz Liverpula, potpisao ugovor sa Interom do 2012. godine.

Madriđanin je ime stekao radeći u Valensiji, u koju je došao ljeta 2001. godine, nakon što su "slijepi miševi" sa Ektorom Kuperom dva puta zaredom stizali do finala Lige šampiona i gubili ga. Kuper je otišao u Inter, gdje se nije dugo zadržao, a šansu je dobio tada još neafirmisani Benitez, koji je za tri sezone na Mestalji donio dvije titule prvaka Španije klubu, ispred Reala iz Madrida i Barselone!

To je zaista bio uspjeh vredan pažnje, a moćna Valensija dokazala se i u Evropi gdje je Benitez osvojio i Kup UEFA.

Kada sa upravom kluba nije mogao da se dogovori oko politike dovođenja igrača, odlučio je da 2004. godine prihvati ponudu Liverpula i već prve sezone uspeo je da donese slavnom engleskom klubu petu titulu prvaka Evrope.

U čuvenom istanbulskom finalu, Liverpul je gubio od Milana sa 3:0 na poluvremenu, došao do 3:3 u nastavku utakmice i onda postao šampion Evrope na penale.

Benitez je odveo "redse" do još jednog finala Lige šampiona, protiv istog tima, dvije godine kasnije, ali se Milan revanširao u Atini i pobijedio sa 2:1.

Pitanje je ipak da je Benitezova era na Enfildu bila toliko uspješna, jer je za šest sezona u klubu uspio da osvoji još samo jedan FA Kup, 2006. godine. Samo jednom, Liverpul Rafaela Beniteza završio je kao drugi u Premijer ligi.

Sa Interom, spao je na sedmo mjesto...

Poslije ne baš uspješne fudbalske karijere u Kastilji, trećem timu Reala iz Madrida, Benitez je igrao u trećoj ligi za Parlu i Linares, a 1986. godine odlučio je da završi karijeru i postane trener. Krenuo je od Real Madrida Kastilje B, pa juniora Real Madrida, U-19 ekipe, sve do Real Madrida B, ali nije dobio šansu u seniorskom sastavu ekipe za koju strasno navija njegova majka Rosario.

Nasuprot njoj, pokojni otac Fransisko, bio je navijač gradskog rivala Atletika iz Madrida, a umro je 2005. godine, dok je Benitez kao šampion Evrope učestvovao sa Liverpulom na FIFA svjetskom prvenstvu klubova u Japanu.

Benitez je 1998. godine oženio Mariju De Montserat, sa kojom ima dvije kćerkice, Klaudiju (11) i Agatu (8).

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC