• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Prosinečki je kvalifikovan. Tačka.

"Prosinečki nema licencu da samostalno vodi ekipu u inostranstvu", kaže Vetrosav Mihačić. Zvezda: Prosinečki ispunjava sve uslove da bude prvi trener.

 ZVEZDA: Prosinečki je kvalifikovan. Tačka. Izvor: MONDO

"Robert Prosinečki može da radi samo u Hrvatskoj!", "Robi ne može da vodi Zvezdu!", "Petrović: Robi će voditi Zvezdu", "Hrvati sijeku čvor", "Prosinečki nema licencu da vodi Crvenu zvezdu!", Prosinečki nema problema sa licencom"...

Ko je imao tu priliku da pred sobom u četvrtak ujutru ima većinu štampanih izdanja koja se mogu kupiti na beogradskim kioscima, a zanimaju ga događaji u FK Crvena zvezda, ništa mu ne bi bilo jasno...

Ili obrnuto.

Ko je kupio samo jedno izdanje, mogao bi da stekne potpuno suprotna saznanja od komšije koji voli druge novine.

Bilo kako bilo, očigledno je da postoji problem oko trenerske licence koju i dalje nema Robert Prosinečki, a koja mu je neophodna kako bi neometano, sa klupe, odnosno kraj aut-linije, vodio ekipu Crvene zvezde u nastavku šampionata u februaru.

Iako će mnogi primjetiti da "polovina" trenera u Superligi nema potrebnu PRO licencu, već da se na klupi pojavljuje u vidu masera ili ekonoma, suština je da klub veličine Crvene zvezde ne bi trebalo (i vjerovatno neće) sebi da dopusti tako nešto.

Direktor trenerske škole Fudbalskog saveza Hrvatske Vatrosav Mihačić otkrio je da legendarni fudbaler Crvene zvezde, a sada trener, nema PRO licencu i da zato ne može da radi u inostranstvu. On je dodao da je Prosinečki trenutno apsolvent Više trenerske škole u Zagrebu, što mu omogućava da bude pomoćnik u elitnoj hrvatskoj ligi ili da bude šef struke u nekom nižem rangu takmičenja u Hrvatskoj.

Mihačić je dodao da Prosinečki, ukoliko upiše kurs za PRO licencu, neće imati privilegovani status iako je imao više nego zavidnu fudbalsku karijeru.

"Poslije završetka igračke karijere Robert Prosinečki se nije školovao na našoj akademiji. Odlučio se da završi Višu trenersku školu pri Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Sa tom diplomom on će moći da radi kao pomoćnik u našoj prvoj ligi, ili kao šef stručnog štaba u drugoj ligi. Po propisima on ne može da radi u inostranstvu, odnosno u Crvenoj zvezdi. To što je on bio reprezentativac i igračka veličina ne znači ništa, jer su propisi UEFA jasni. Čak i ako upiše kurs za PRO licencu, on neće imati privilegovan status. Međutim, ne bih bio izričit, jer može da dođe do dogovora u trouglu FSS-HNS-Robert Prosinečki", rekao je Mihačić za "Press".

Isti list navodi da će, dok Prosinečki ne stekne sve uslove za to, ekipu Crvene zvezde kraj terena voditi pomoćnik u stručnom štabu, Žarko Đurović, koji ima PRO licencu.


Da bi do dogovora između FSS, HNS i Prosinečkog moglo da dođe, nagovijestio je i prvi čovjek hrvatskog fudbala Vlatko Marković.

"Ma, sredićemo to. Ne vidim ni najmanji problem sa Robijevom licencom. On trenutno završava Fakultet za fizičku kulturu i ne vidim što je ta obrazovna ustanova na nižem nivou od fudbalske akademije. Svi znamo da Robi ima fudbal u malom prstu, da je sposoban da uoči detalje. Slušajte, i ja sam svojevremeno imao samo završen Fakultet za fizičku kulturu, pa sam u Francuskoj napravio velike rezultate. Dobijao sam individualna priznanja", ne ostavlja dilemu Vlatko Marković u izjavi za "Press".

Međutim, šta na sve to kaže srpska strana, koja je u ovom slučaju ipak mjerodavnija?

I tu postoje podjele, a jedan od onih koji tvrdi da će Prosinečki bez problema voditi Zvezdu u nastavku sezone je i bivši trener crveno-bijelih, baš u vrijeme kada je Prosinečki na terenu "žario i palio", Ljupko Petrović. Predsjednik udruženja fudbalskih trenera Srbije imao je sastanak sa predsjednikom Crvene zvezde Vladanom Lukićem i sportskim direktorom Ivanom Adžićem, poslije kojeg je rekao:

"Rečeno mi je da Robert Prosinečki ima potrebnu dokumentaciju i da će je vrlo brzo donijeti u Beograd, kada će je pokazati komisiji za licenciranje trenera. Spekulacije o tome da ne može da vodi Crvenu zvezdu su zlonamjerne i netačne", tvrdi Petrović, dok direktor trenerske škole Fudbalskog saveza Srbije, takođe legenda Crvene zvezde, Dušan Savić ističe:

"Nisam za to nadležan", uz tvrdnju da odluku o trenerskim licencama donose isključivo Zajednica Superlige i trenersko udruženje, koje vodi Petrović.

"Prosinečki ne bi bio prvi trener u Srbiji koji bi radio bez PRO licence. Prošle godine šef stručnog štaba Rada Marko Nikolić je nesmetano radio posao, dok je glavni nominalno bio Čedomir Đoinčević, vlasnik PRO licence. Sličnim primjerom zakon su zaobišli u kruševačkom Napretku, pošto je šef stručnog štaba na papiru bio Jovica Škoro, a u praksi Nenad Sakić, odnosno u BSK-u gdje je Arifovski simulirao šefa, a Kaplanović vodio ekipu", podsjeća "Press".

Šta, uostalom, reći za slučaj Hajduka iz Kule, gdje je ekipu u više navrata prije suspenzije vodio finansijer ekipe Nikola Džomba.

"Sa licencom Prosinečkog će sve biti u redu", rekao je Ivan Adžić za "Politiku" i dodao:

"Načinili smo najbolji mogući izbor, a čestitke i podršku dobijamo sa svih strana, pa i od najvećih evropskih klubova, poput španskih velikana Reala i Barselone, u kojima je Prosinečki kao igrač imao zapažen učinak".



Prenoseći stav rukovodstva kluba, portparol Crvene zvezde Marko Nikolovski rekao je za MONDO da Prosinečki "može da bude prvi trener, kako prema srpskim tako i prema međunarodnim propisima".

"U to će moći svi da se uvjere 27. februara na utakmici prvog kola proljećnog dijela sezone između Crvene zvezde i Smedereva", rekao je Nikolovski.

On je dodao da je u pojedinim medijima "postalo pravilo da se poslije svakog afirmativog poteza i uspjeha Crvene zvezde plasira kampanja koja treba da te uspjehe umanji".

"Zato se Zvezda ovom temom više neće baviti kako ne bismo učestvovali u pomenutim radnjama. Naravno, očekujemo neku vrstu izvinjenja od onih koji u tim radnjama učestvuju, poslije prve utakmice u proljećnom dijelu prvenstva", poručio je portparol Zvezde.

Ukoliko bi se situacija oko PRO licence iskomplikovala, na scenu bi stupio Žarko Đurović, koji se vratio u svoju Zvezdu kao desna ruka Roberta Prosinečkog.

"Sa Robijem se odlično razumijemo, imamo slične ideje i poglede na fudbal, a osnovno je da vratimo Zvezdi prepoznatljivuigru. Napravili smo planove, od 5. januara ćemo precizirati detalje", rekao je Đurović za "Novosti".

"Nisam došao u klub kao paravan, jer imam PRO licencu, već kao asistent Prosinečkog. Bez obzira na to hoće li Robi dobiti tu potvrdu iz Hrvatske, on je šef, ja sam samo asistent čak i da na kraju moram da se vodim na papiru kao šef struke", pojasnio je on.

Paralelno sa papirologijom, Prosinečki završava i poslove oko organizacije, kadrovska pitanja, uz konsultacije sa sportskim menadžmentom po pitanju pojačanja.

"Sve sam riješio, uradili smo i dosta toga mimo plana i sad idem za Božić u Španiju kod kondicionog trenera da u narednih sedam dana isplaniramo pripreme do detalja. Precizirali smo sve utakmice tako da 5. januara dolazim u Beograd sa kompletnimplanom svakog treninga", rekao je Prosinečki, ne osvrćući se na problem oko licence.

"Rekao sam da ću izabrati ljude u stručnom štabu koji znaju fudbal i kojima vjerujem. Napravili smo kvalitetne radne sastanke, dogovorili se o obavezama i ostaje mi da u štab dovedem još jednog pomoćnika koji će imati specijalna zaduženja. Njegovo ime ću vam saopštiti u januaru. Medicinskoj službi i fizioterapeutima je objašnjenošta se od njih traži i čemu se stremi, tako da sad svaki član mog štaba tačno zna šta treba da radi".

Uporedo, Prosinečki razgovara i sa igračima.

"Iskoristio sam prisustvo nekih igrača u Beogradu i obavio razgovore sa njima, malo ih bolje upoznao, kao i oni mene. Pričao sam sa Borhom, posebno sam zadovoljan razgovorom sa kapitenom Ninkovim, koji bi trebalo da bude spona između mene i igrača. Kaluđerović i Koroman su takođe bili na razgovoru, tako da sad imam bolji uvid i u razmišljanja igrača", vjeruje Prosinečki.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC