• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrđa za MONDO: Banja u Sionu, EP nije daleko

Srpski reprezentativni napadač ne kaje se što je ljetos odlučio da se preseli u Švajcarsku. Vjeruje da će "orlovi" igrati na Evropskom prvenstvu 2012.

 Mrđa za MONDO: Banja u Sionu, EP nije daleko Izvor: MONDO

Dragan Mrđa je ljetos uzburkao duhove, bio je zvijezda ovdašnjeg prelaznog roka. Odbio je francuski Arle, Rasing Santander nije uspio da se dogovori sa Vojvodinom... Onda su se u borbu za 26-godišnjeg reprezentativnog napadača uključili Partizan, pa i njegov bivši klub, Crvena zvezda.

Na kraju, pravo niotkuda, pojavio se Sion i hitrom i oštrom reakcijom dobio najboljeg igrača i strijelca srpskog elitnog takmičenja.

Međutim, čekanje je imalo i negativan efekat na Mrđu.

"Stigao sam u Sion poslije šest prvenstvenih kola, 'upao' sam u jeku sezone. Prethodno, nisam trenirao ni sa ekipom Vojvodine, znajući da ću da idem. Zato mi nije bilo lako kada sam se priključio novom timu. Ali, svaki početak je težak", počeo je Dragan Mrđa priču za MONDO.

Trebalo mu je vremena, ali se adaptirao na novi klub, tim, švajcarski fudbal... Postigao je po pet golova u prvenstvu i Kupu i zabilježio isto toliko asistencija u ligi.

"U prvih nekoliko utakmica sam se namučio, dok nisam upoznao ekipu, ušao u formu... Žao mi je što nisam došao na vrijeme da odradim pripreme, sigurno bi sve bilo bolje. To mišljenje dijeli i trener, a izrazio je i zadovoljstvo mojim igrama. Krivo mi je što se polusezona završila, tek što sam ušao u formu, posljednjih pet-šest utakmica sam odigrao baš dobro", dodao je Mrđa.

"Pet golova u prvenstvu nije učinak kakav želim. Zato vjerujem da ću na proljeće dati još 10-15".

Period aklimatizacije je lakši uz zemljaka. Mrđu je u Sionu dočekao Goran Obradović.

"Mnogo mi je pomogao. Već četiri godine je u klubu, a deset godina je u Švajcarskoj. Izuzetno je poštovan, kapiten je u Sionu".



U zemlji čokolade, satova i sireva je sa suprugom i ćerkom.

"Super nam je. Ne živimo baš u Sionu već van grada. Sve se zatvara u šest, sedam sati uveče, život zamire. To mi odgovara. Spava mi se već u pola deset, što mi se nikad prije nije događalo. Vodim totalno sportski život".

Ima vremena i za opuštanje.

"Kada nedeljom igramo utakmicu, u ponedeljak je na programu trening oporavka, a u utorak je slobodan dan, koji uvijek koristimo za izlete u Ženevu, Cirih, Milano... Tako da imam kada i da se opustim i ne razmišljam o fudbalu".

Kada sumira utiske i prisjeti minulog vrelog ljeta ne kaje se zbog puta koji je izabrao.

"Dugo sam birao gdje ću. Nisam htio da idem van Evrope, a nisam želio ni u bilo koji klub ili zemlju... Nisam htio ni da igram u drugom klubu u Srbiji poslije Vojvodine u kojoj sam odigrao dvije najbolje sezone u karijeri", podsjetio je Mrđa na interesovanje "vječitih rivala".



Ni Švajcarska mu nije bila u prvom planu.

"Znao sam da se Sion interesuje, ali nisam od starta ozbiljno razmišljao o njemu. Međutim, pozvao me je predsjednik kluba i rekao da dolazi sutradan. Posjetio me je u Kovilovu, veče pred našu prijateljsku utakmicu sa Grčkom. Iskreno, nisam vjerovao da će ispuniti sve moje i uslove Vojvodine. Ali, čovjek je bio konkretan i nisam se dvoumio. Mogao sam da sačekam još dva, tri dana za neku drugu kombinaciju, ali sam odlučio da idem u Sion".

Tvrdi da nije pogriješio u izboru.

"Razmišljao sam kako ću u Sionu biti 'broj jedan' i kako ću biti na oku većim klubovima. Ali, otom-potom".

Sion je poslije 18 kola četvrti na tabeli švajcarskog prvenstva, sa 27 bodova. Lider je Lucern sa 33, slijedi ga Bazel sa 32, dok Cirih ima 31 bod.

Mrđa je Crvenu zvezdu i srpski fudbal napustio 2005. godine i otisnuo se u pečalbu. Igrao je za Lirs i Žulte Varegem u Belgiji i Himki u Rusiji. Tek po povratku na domaću scenu dostigao je nivo kakav se očekivao od igrača koji je svojevremeno važio za talentovanog napadača.

Zna Mrđa u čemu je razlika sada i nekada u inostranstvu.

"Razlika je velika, sada sam mnogo zreliji i imam mnogo više samopouzdanja stečenog igrama u Vojvodini".



U međuvremenu, postao je reprezentativac Srbije. Selektor Radomir Antić vodio ga je na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku, a i Vladimir Petrović Pižon ima povjerenja u njega.

Mrđa je bio na terenu stadiona u Đenovi kada je zbog incidenta prekinuta kvalifikaciona utakmica sa Italijom.

"Teško sam to podnio. Konačno sam dočekao da budem starter u reprezentaciji u tako važnoj utakmici. Kada sam u petom minutu vidio šta se događa, došlo mi je da zaplačem. Šta da se radi?! Biće još prilika".

"Orlovi" su poslije remija sa Slovenijom, poraza od Estonije i gubitka bodova u neodigranom meču u Đenovi svjetlosnim godinama udaljeni od Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Ipak, Mrđa je nepopravljivi optimista.

"Šansa i dalje postoji. Zavisi od nas. Ako dobijemo sve do kraja"...

Na pitanje koliko je realno očekivati da Srbija pobijedi u svim preostalim utakmicama u kvalifikacionoj Grupi C u kojoj su i Italija, Slovenija, Sjeverna Irska, Estonija i Farska Ostrva, Vrščanin je odgovorio:

"Vjerujem da možemo. Pobjeda u Bugarskoj u prijateljskom meču nam je dosta značila na planu samopouzdanja. Zaista mislim da nam je sljedeći meč, protiv Sjeverne Irske kod kuće, najvažniji. Ako tada osvojimo tri boda i zatim krenemo da razmišljamo od utakmice do utakmice, možemo do Evropskog prvenstva", zaključio je Dragan Mrđa.

(R.J, MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC