• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA: Srpski fudbaler godine je?

Koji srpski fudbaler je obilježio 2010. godinu igrama, rezultatima i ostvarenjima na individualnom, klupskom i reprezentativnom planu?

 ANKETA: Srpski fudbaler godine je? Izvor: MONDO

Čitaoci MONDA prošle nedelje rekli su svoje: Događaj godine u srpskom fudbalu je plasman, odnosno učešće Partizana u Ligi šampiona.

Čak 46 odsto učesnika u anketi, odnosno 2.769 posjetilaca portala, smatra da je 2010. godinu u srpskom fudbalu obilježio uspjeh crno-bijelih na evropskom planu, uprkos činjenici da nije osvojen ni bod u grupi sa Arsenalom, Šahtjorom i Bragom.

Na drugom mjestu, sa 21 odsto glasova (1.288), nalazi se nastup "orlova" na na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a 17 odsto (1.051) učesnika ankete izabralo je povratak Roberta Prosinečkog u Crvenu zvezdu za fudbalski događaj godine.

Za "Slučaj Đenova", odnosno divljanje navijača na utakmici Italija - Srbija, odlučilo se sedam odsto glasača (421), smjenu Radomira Antića za fudbalski događaj godine doživjelo je pet odsto (285), a dolazak Vladimira Stojkovića u Partizan svega četiri odsto (271).

Poslije fudbalskog događaja godine, zanimalo nas koji je srpski fudbaler obilježio godinu za nama? Odnosno šta vi mislite o tome?

Redakcija MONDA sastavila je kratku listu kandidata, nažalost uglavnom na osnovu individualnih ostvarenja i priznanja, jer su kolektivni uspjesi izostali, bar kada se posmatraju kroz učinak reprezentacije na Mundijalu u Južnoj Africi, odnosno rezultata koje su srpski klubovi ostvarili van okvira Srbije.

Na listi su trojica aktuelnih srpskih reprezentativaca, kapiten Dejan Stanković, zamjenik kapitena Nemanja Vidić i Miloš Krasić, kao i jedan bivši reprezentativac, a sada kapiten jedinog srpskog tima koji se domogao grupne faze nekog evropskog takmičenja ove sezone, Mladen Krstajić.

Iako smo svjesni da će mnogi imati "amandmane" na ovu listu i smatrati da je još neko trebalo da se nađe na njoj, odnosno da možda neko nije trebalo da bude razmatran, trudili smo se da nominovanih bude što manje i da u njihovo ime govore fakti.



Dejan Stanković je 2010. godine, kao zamjenik kapitena Intera, osvojio pet trofeja, od kojih su dva najcjenjenija u svijetu fudbala. Deki je sa Interom, koji je u to vrijeme vodio Žoze Murinjo, bio bitan faktor u pohodu na prvu ikada "Tripletu" u italijanskom fudbalu.

Stanković je prošlu sezonu završio sa trijumfom u Kupu Italije, prvenstvu Italije i Ligi šampiona!

Kasnije, osvojio je Superkup Italije i postao prvak svijeta, a jedino finale koje Inter i Stanković nisu osvojili, bio je Superkup Evrope, u kojem je bolji bio Atletiko Madrid. U sezoni 2009/10, Stanković je odigrao 43 utakmice za Inter i postigao pet golova.

Takođe, Stanković (32) je bio strijelac jednog od najljepših golova 2010. godine, kada je u pobjedi nad Đenovom u Seriji A, zatresao mrežu volejom sa polovine terena!

Na reprezentativnom planu, sa kapitenskom trakom na ruci, Stanković nije uspio svojim znanjem i iskustvom da pomogne reprezentaciji Srbije da prođe prvu fazu takmičenja na SP u Južnoj Africi, a kasnije se utopio u reprezentativno sivilo, koje je izazvano prije svega problemima u Savezu i na relaciji Karadžić/Antić.

Stanković je, od četvorice kandidata, svakako imao najbolju prvu polovinu 2010. godine.



Nemanja Vidić (29) je tokom 2010. godine sa Mančester junajtedom osvojio "samo" Liga kup i kasnije Komjuniti šild, što je svakako ispod prosjeka na koji su naviknuti navijači tog kluba, od kada je na čelu menadžer Aleks Ferguson.

Ipak, izuzimajući nedostatak trofeja, Vidić je igrao fantastično za "đavole", koji su se očigledno naljutili zbog učinka u sezoni 2009/10, pa su novu započeli impresivno. Kada je Vidić u timu ove sezone, Mančester junajted nije primio gol na 11 od 13 mečeva u Premijer ligi, gdje se trenutno nalazi na prvoj poziciji, sa dva boda više i utakmicom manje u odnosu na prvog pratioca Arsenal.

Gotovo da ne postoji globalni izbor za idealan tim, u kojem nema Vidića na poziciji stopera.

U sezoni 2009/10, Vidić je odigrao 33 utakmice za Junajted i postigao gol, a ove sezone, već je 22 puta nastupao za klub, uz tri gola.

Vidić je 23. jula ove godine produžio ugovor sa Mančester junajtedom i postao jedan od najplaćenijih fudbalera tog tima, ujedno i najplaćenijih defanzivaca na svijetu. Zajedno sa ugovorom, stiglo je i još jedno priznanje od Fergusona, koji mu je dodijelio kapitensku traku, pa tako Srbija u njegovom liku ima kapitena jednog od najpopularnijh klubova na planeti.

Na reprezentativnom planu, normalno, ni Vidić ne može da se pohvali uspjesima, s tim da mu pored kolektivnog neuspjeha na SP, na dušu idu i neke individualne greške, kao što su dva skrivljena jedanaesterca na tri utakmice u Južnoj Africi.



Ako Stankoviću pripada prva polovina 2010. godine, onda Milošu Krasiću (26) pripada druga.

Od kada je za 15 miliona evra, poslije SP u Južnoj Africi, prešao iz CSKA u Juventus, srpski reprezentativac postao je jedan od fudbalera o kojem se mnogo govorilo, ne samo u Italiji. Krasić je sezonu 2010/11 počeo u maestralnoj formi i već je ljubimac navijača Juventusa.

Goal.com, zajedno sa Vidićem, uvrstio ga je u idealni tim Evrope za prvu polovinu sezone 2010/11, tokom koje je "Džekson" odigrao 19 utakmica i postigao šest golova za Juventus, od toga pet na 13 nastupa u Seriji A.

Vanserijska adaptacija na novu sredinu, poslije šest godina u Rusiji, nije promakla ni čuvenom Murinju, koji ga je javno pohvalio nedavno.

Ipak, Krasić je 2010. godinu u CSKA završio bez trofeja, a sa Juventusom će ih možda tek osvojiti u 2011. godini. Dok trofeje čeka, može da se pohvali činjenicom da je za kratko vrijeme doživio da ga smatraju za jednog od najboljih igrača na poziciji desnog krila, a tu je paklena konkurencija.

Očekivano, ni dio ovih pohvala ne može se povezati sa nastupima u reprezentaciji, gdje najviše bodu oči oni promašaji na kraju utakmice sa Ganom i početku duela sa Australijom.

Odgovor na pitanje: "Zbog čega igrači poput Stankovića, Vidića i Krasića ne igraju za reprezentaciju jednako dobro kao za klubove?" možda jeste pitanje za neku drugu adresu.



Na kraju, s obzirom na činjenicu da je Partizan ostvario plasman u Ligu šampiona, što je danas samo po sebi uspjeh, u izboru za fudbalera godine našao se i kapiten crno-bijelih Mladen Krstajić (36).

Njega su i navijači Partizana u anketi sprovedenoj na zvaničnom sajtu kluba izabrali za drugog najboljeg igrača u 2010. godini, iza Brazilca Gabrijela Klea, a ispred Portugalca Almamija Moreire.

Kao najiskusniji, Krstajić je iznio veliki teret i tokom osvajanja treće uzastopne titule prvaka Srbije u sezoni 2009/10, a kasnije i tokom kvalifikacija za Ligu šampiona, a za to što se Partizan rezultatski nijednom nije obrukao u duelima sa Arsenalom, Šahtjorom i Bragom, dobrim dijelom njegove su zasluge. Kao i uvijek, u oko više upadaju igre napadača i ofanzivnih vezista, a u mnogim anketama učinak defanzivaca marginalizovan je.

Što se tiče ostvarenog u prethodnih godinu dana, sa Krstajićem može da se poredi samo Kleo, koji jeste dobio srpski pasoš, ali koji i dalje čeka da (možda jednog dana) odigra i meč u reprezentaciji Srbije. Onda bi zaista mogao da bude razmatran kao srpski fudbaler.

Učestvujte na anketi, a glasati možete OVDJE.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC