• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sergej, dijamant koga Piksi mora da izbrusi: Ovakav igrač ne postoji u Evropi, odjednom štoper, "desetka" i špic!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Danas 26. rođendan slavi Sergej Milinković-Savić.

 Sergej Milinković Savić, dijamant koga Piksi mora da izbrusi: Ovakav igrač ne postoji u Evropi Izvor: MN PRESS

Može se komotno reći da je Sergej Milinković-Savić najveća enigma evropskog fudbala u ovom momentu.

To da poseduje vrhunski kvalitet niko ne spori, ali je toliko jedinstven igrač da veliki klubovi koji se konstantno raspituju oko njega još uvek ne smeju da se osmele i daju Laciju ogroman novac koji u Rimu traže za njega.

Možda će vas zanimati

A traže ga sa razlogom jer je Sergej tokom godina od dolaska iz Genka u sezoni 2015/16 postao koncepcijski najbitniji igrač Lacija, koliko god da je Ćiro Imobile prvo ime posle 144 postignuta gola.

Dodatni napadač

Izvor: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Jednostavno, takav igrač ne postoji u Evropi. Plejmejker sa sjajnim pasom, vezista visok čak 191 centimetar koji dobija vazdušne duele, ali nije defanzivan, već je napadačko oružje.

Treba napomenuti da Lacio gotovo sve svoje mečeve igra u formaciji 3-5-2, a Srbiju smo najčešće viđali sa tri čoveka pozadi u poslednjih nekoliko godina. Slavoljub Mislin je konstantno tako igrao, Mladen Krstajić je probao, a Ljubiša Tumbaković se vratio tom sistemu.

Za ono što se očekuje da igra Srbija Milinković-Savić je spreman, a mogao bi da postane i ključni igrač. Jednostavno ne postoji igrač na njegovoj poziciji koji se u tolikoj meri koristi kao meta u evropskom fudbalu.

Sa svojom visinom, snagom i izdržljivošću on je u prethodnoj sezoni dobio 131 vazdušni duel. To je najviše u Seriji A, jedino je Edin Džeko bio izjednačen sa njim, a svi ostali fudbaleri su bili daleko ispod na listi.

On time daje opciju za tim da "preskoči" građanje napada iz odbrane, ali i da u situacijama kada je to potrebno jednostavno ubaci loptu u protivničiih 16 metara sa samo dva poteza. Takav vezista jednostavno ne postoji u Evropi, a možda ćemo u Draganu Stojkoviću konačno dobiti selektora koji će to umeti da iskoristi.

On je konstatna pretnja u napadu, pošto se stalno prirodaje Hoakinu Koreji i Ćiru Imobileu, pa tako nijedan vezista u Seriji A nema toliko dodira sa loptom u šesnaestercu.

Dodatni kreator

Sergej Milinković Savić
Izvor: MN PRESS

Visina i konstitucija jednostavno ne dozvoljavaju Sergeju da bude dribler, pa zato uvek pre gleda da loptu iznese pasom, pre nego driblingom. Ume da iznenadi dugačkim pasovima, a prošle sezone je tokom većeg dela godine bio bez greške kada su pasovi duži od 40 metara u pitanju. 

Sjajno ume da “oseti prostor” u kaznenom prostoru protivnika, pa je tako prošle sezone namučio defanzivce Intera. Uspeo je da dobije duel sa Godinom, odvuče jednog defanzivca za sobom, a onda je De Fraj morao da napravi penal nad Imobileom.

SMS je ovde izborio penal!
Izvor: YouTube/Serie A

Ono što sjajno radi je upravo čitanje prostora, pošto koristi brzinu Hoakina Koreje i sjajno kretanje Ćira Imobilea da im šalje duge pasove iza leđa odbrane i tako kreira golove za svoj tim. Asistencije su mu postale specijalnost, ali problem u našem timu može biti manjak brzih fudbalera, osim Kostića i Radonjića nemamo igrače koji se odlikuju sprinterskim sposobnostima. 

Srbija je tokom godina umela da se muči sa slabijim reprezentacijama (nećemo dalje od Škotske) koje stanu u blok, a na takvim mečevima je popularni SMS u Seriji A znao da zablista.

Kada nema presinga kada odbrane stoje duboko Sergej je dvostruka pretnja. Sa jedne strane ima razoran šut sa distance koji može da razbije tu odbranu, a sa druge strane on daje opciju još jednog igrača koji se ubacuje posle prekida i centaršuteva.

Dodatni defanzivac

Izvor: MN PRESS

On je i dodatni defanzivac u svom timu, ali ne onako kako se možda u Srbiji od njega očekuje. Neće biti defanzivni vezista, već neko ko bi presingom i postavljanjem mogao da oduzme loptu protivniku u opasnoi zoni. 

Takođe u Laciju često ide i u samo srce odbrane kada se tim brani, kako bi svojim fizičkim prisustvom dodao još jednog igrača koji može da “očisti” centaršuteve protivnika, a onda dobije loptu i započne opasnu kontru sa dugim pasom unapred. 

Ono što koči mnoge velike klubove od toga da ga kupe je pitanje da li može da igra u drugačijem sistemu? Ume da bude neodgovaran sa loptom u nogama, a u modernom fudbalu je jako opasno izgubiti loptu na sredini terena kada tvoj tim napada. Transferu ne pomaže ni trocifrena brojka u milionima koju često pominje Klaudio Lotito, ali nas u Srbiji to i ne zanima toliko. 

Sergej Milinković Savić je 27. februara napunio 26 godina, odavno puni naslovne strane medija, a Srbija ga još nije videla u najboljem izdanju u reprezentaciji, ako izuzmemo nekoliko bljesaka, kao protiv Kostarike ili Norveške.

Da li će Dragan Stojković Piksi biti taj koji će konačno izbrusiti ovaj dijamant za nacionalni tim. Videćemo!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC