• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta dalje za Partizan nakon 2 godine bez trofeja? Pojačanja u napadu pod hitno, Stanojev "valjak" da se pokaže u Evropi!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Crno-beli nisu uspeli ni ove godine da u finalu Kupa "izvuku fleke" i poboljšaju sveukupni utisak o sezoni, a u narednoj će pritisak samo biti veći - od novog UEFA takmičenja, do klupske vitrine koja nestrpljivo čeka neki novi trofej.

 partizan-zvezda-finale-kupa-penali-stojkovic-sta-dalje-stanojevic-trofeji-konferencijska-liga Izvor: MN PRESS

Posle 35 ovosezonskih pobeda u 42 utakmice domaćih takmičenja, Partizan je došao do toga da mu je i 36. potrebna ne bi li sezona mogla da bude okarakterisana kao - uspešna.

Možda će vas zanimati

Do tog trjumfa nisu stigli, pošto su u meču koji je spuštao zavesu na srpski fudbal za sezonu 2021/22 ostali bez nerava u penal-seriji protiv najvećeg rivala Crvene zvezde i tako ostali bez trofeja u Kupu Srbije (0:0, penalima 3:4).

Partizan je zadržao istorijski tim Zvezde, koji je oborio sve moguće rekorde u srpskom fudbalu, da ne postignu nijedan gol u 120 minuta fudbala, u nekim momentima meča bili su čak i bolji tim, ali penali su bili kobni po crno-bele kao i pre 11 meseci u Nišu.

Zvezda je osvojila "duplu krunu" prvi put posle 14 godina, a tim Aleksandra Stanojevića praznih ruku odlazi na pauzu pred nove izazove.

Postavlja se logično pitanje - šta sada za Partizan?

DRUGA SEZONA BEZ TROFEJA - OPET PENALI

Izvor: MN PRESS

Partizan je na stadion "Rajko Mitić" stigao u želji da pokvari slavlje "večitom" rivalu, ali i da podigne trofej prvi put od 2019. i finala Kupa koje su tada rešili u svoju korist baš protiv Zvezde.

Ipak, nedostatak nerava, nepotrebna reakcija Vladimira Stojkovića posle pogotka Nikole Krstovića, kao i neiskorišćeni šutevi mladog Nikole Štulića i vrlo bledog Miloša Jojića, na kraju su učinili da Partizan i drugu sezonu zaredom ostaje bez trofeja.

Prošle godine su takođe penali bili problem, nakon što je Partizan uspeo da napravi veliki povratak u finišu meča protiv Vojvodine. Sada nedostatak trofeja u Humskoj postaje sve očigledniji, a od "duple krune" 2017. u vitrine su stigla samo dva nacionalna kupa u četiri sezone.

To nije dovoljno.

REKONSTRUKCIJA NAPADA JE APSOLUTNI PRIORITET

Lazar Marković ispred El Fardu Bena
Izvor: MN PRESS

Partizan je ove sezone u Superligi postigao 95 golova, u Kupu su takođe bili efikasni, ali su splet okolnosti, povrede i mali broj opcija u napadačkoj liniji na kraju uticali da od četiri ofanzivna igrača u startnoj postavi, jedan krilni fudbaler bude prvi špic, a jedan centralni vezista bude krilo.

Uz Filipa Holendera i Miloša Jojića, Lazar Marković je bio na mestu iza napadača sa kojeg ništa vredno pomena nije uspeo da učini za 70 i kusur minuta na terenu. Mladi Nemanja Jović je na krilu bio najkonkretniji od četvorice, doduše bez mirnoće kada je dolazio u situacije.

Zaključak se nametao i tokom sezone, a u finalu protiv Zvezde je potvrđen - Partizan mora mnogo toga da promeni u napadu. Odlazak Takume Asana je produbio problem, Sejduba Suma se već duže pominje kao neko ko bi mogao da napusti klub, dok je Filip Stevanović još od prošle godine igrač Mančester sitija i od tada se nije naigrao u crno-belom dresu. Neuspeh sa Žan-Kristofom Bajbekom ne treba ni posebno pominjati...

Biće mnogo posla za upravu u dovođenju pravih pojačanja.

STANOJEVIĆ UNAPREDIO TIM, ALI...

Izvor: MNPRESS

Odlazak Sava Miloševića je prošle godine već neko vreme mirisao, a kada je Aleksandar Stanojević zauzeo njegovu poziciju, zaostatak za Zvezdom je već bio osetan i nije se smanjivao. Teško da je Partizan u ligi mogao šta bolje kada je rival na 38 mečeva upisao 35 pobeda, ali činjenica je da je Stanojević unapredio crno-bele.

To se posebno odnosilo na odbranu, koja je na kraju bila barabar sa Zvezdinom - po 20 primljenih golova u prvenstvu, bez primljenih golova za oba tima u finalu Kupa. Ipak, postavlja se pitanje koliko je sve to dovoljno za neki veći iskorak. U finalu protiv Zvezde je igrački kadar bio "ogoljen", a umor se mnogima potkradao kao jedan od razloga za neubedljivo izdanje.

Partizanu je cilj što pre prekinuti vladavinu Zvezde, ali dok crveno-beli dovode iskusne igrače Bajer Leverkuzena i poznate internacionalce, u Humskoj je situacija drastično drugačija. Crno-beli će i ovog leta biti ograničeni sa finansijske strane i manevar za dovođenje igrača biće sužen. S kadrom koji Partizan trenutno ima, Stanojević imati još veći pritisak da donese bar jedan trofej u klupske vitrine i pokaže se na evropskoj sceni.

Kada znamo da će pojedinci sigurno napustiti klub - Svetozar Marković koji je u suzama prekinuo poslednji intervju u dresu Partizana i Filip Stevanović kojem je takođe teško pao poraz - da će drugi imati odrešene ruke za odlazak u novu sredinu (Saša Zdjelar, Sejduba Suma...) onda je jasno da će i Stanojevićevo unapređivanje tima iz ove sezone biti još teže multiplikovati u narednoj.

Jer ove sezone, progres tima u meri koju smo videli, Stanojeviću i Partizanu na kraju nije bio dovoljan za trofej. Istina, finale je "moglo da ode i na drugu stranu", da se poslužimo rečima trenera Partizana... Ali nije.

DEBI U KONFERENCIJSKOJ LIGI ĆE POKAZATI SVE

Osim borbi za trofeje, Stanojevićeva ekipa će morati da se pokaže i u novom UEFA takmičenju, Konferencijskoj ligi. Iako slabije od Lige Evrope, u njemu će i dalje biti snažnih timova iz najjačih evropskih liga sa mnogostruko većim budžetima.

Stanojević će sada prvi put započeti sezonu kao trener Partizana u ovom drugom mandatu i vrlo lako bi moglo da se desi da njegov tim bude među nosiocima u sve četiri kvalifikacione runde, ukoliko budu uspešno savladavali prepreke.

Partizanu je žarko neophodna evropska jesen, koja bi dopunila kasu, ali i pružila crno-belima šansu da izađu u "evropski izlog". A onda bismo zaista mogli da vidimo kakvi su dometi Stanojevićevog Partizana...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC