• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac dosad mnogo uspješniji od Sarajeva u Kupu BiH: Subić protiv Velkoskog i tada i danas!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Od 17.00 časova (TV Arena sport) igra se finale Kupa Bosne i Hercegovine između Borca i Sarajeva.

 borac - sarajevo, istorijat u kupu bih Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Borac igra za istorijsku "duplu krunu" nakon što su u prethodnom kolu osvojili titulu u m:tel Premijer ligi BiH, dok će "bordo" tim danas imati priliku takođe da ispiše istoriju i postane najtrofejniji tim u BiH sa sedam osvojenih pehara pod uslovom da se računaju dva trofeja iz perioda dok nije postojalo zajedničko takmičenje.

Možda će vas zanimati

Iako su odigrali sijaset međusobnih utakmica u šampionatu, Borac i Sarajevo dosad su odigrali samo četiri meča u Kupu Bosne i Hercegovine, odnosno dva puta su bili rivali u najmasovnijem takmičenju.

Crveno-plavi i "bordo" tim prvi put su 2. novembra 2011. godine ukrstili koplja u okviru četvrtfinala Kupa BiH i to na "Koševu", gdje je utakmica okončana najnepopularnijim rezultatom 0:0.

I u revanš susretu tri sedmice kasnije na Gradskom stadionu su mreže mirovale, pa je Borac prošao u dalje takmičenje poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca 6:5.

Drugi dvomeč odigran je četiri godine kasnije, najprije u Sarajevu 11. marta 2015. godine, kada je ponovo slavio Borac rezultatom 1:2.Marko Jevtić i Aleksandar Subić bili su strijelce za Banjalučane, dok je pogodak za domaćina postigao Ševko Okić.

U revanšu sedmicu dana kasnije u Banjaluci, pobjedu, ali Pirovu zabilježio je "bordo" tim slavivši rezultatom 0:1, ali su crveno-plavi prošli u polufinale dalje zbog više golova u gostima.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Strijelac za ekipu sa "Koševa" bio je tada Krste Velkoski, koji će i danas sa kapitenskom trakom predvoditi napad Sarajlija protiv Borca, za koji će nastupiti i Subić, strijelac tog drugog gola zahvaljujući kojem su crveno-plavi i otišli na megdan Širokom Brijegu.

Tada je tim sa "Pecare" bio uspješniji i otišao u finale u kojem je izgubio trofej nakon lošijeg izvođenja penala protiv sarajevskog Olimpika.

Borac je dosad samo jednom podizao pehar u Kupu BiH i to 2010. godine, dok je Sarajevo šest puta bilo pobjednik Kupa BiH (1997, 1998, 2002, 2005, 2014, 2019).

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC