• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno! Evo zašto je Mesi otišao: Barselona umjesto Lea izabrala Superligu i Florentina Pereza!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Kao bomba je odjeknula vijest da Mesi i Barselona neće nastaviti zajedno poslije 21 godine, a iza svega stoji komplikovana finansijska situacija i okretanje predsjednika Đoana Laporte projektu od kojeg ne odustaju ni Katalonci, ali ni Real Madrid!

 Zasto-je-Mesi-otisao-iz-Barselone Izvor: Profimedia

Lionel Mesi više neće biti fudbaler Barselone! Iako to tehnički nije bio od 1. jula kada mu je istekao protekli ugovor, očekivalo se da u predstojećim danima potpiše novi sa klubom u kojem je od svoje 13. godine.

Ipak, Barselona je izdala saopštenje kojim je potvrdila šokantne vuhesti, a sada je postalo potpuno jasno šta je to spruhečilo Katalonce da potpišu novi ugovor sa Mesijem!

Ono što znamo je da su Barselona i Mesi želheli da nastave saradnju i čak su stigli do dogovora koji je uskoro trebalo da bude ozvaničen.

Međutim, pravila La Lige po pitanju finansijskih ograničenja koja postavlja svojim klubovima o dozvoljenom trošenju novca u svakoj sezoni, spruhečila su taj dogovor.

BARSELONINE FINANSIJE SU RUINIRANE

La Liga svoja finansijska pravila striktno poštuje i Barselona nije usphela da smanji svoje troškove na nivo da budu ispod dozvoljenog iznosa. Zbog toga Barsa ne bi mogla da registruje Mesija čak i da su potpisali ugovor.

Barselona je morala da prodaje igrače kako bi smanjila svoje troškove i omogućila prostor za ostanak Mesija. Antoan Grizman je bio prvi favorit kao neko ko ima najveća primanja poslije Mesija, dok su se u toj priči pominjali i Samuel Umtiti i Miralem Pjanić, između ostalih.

Ali njih niko nije želio da dovede. Niti su oni željeli da napuste Barselonu.

Anketa

Gde će otići Mesi?

  • U Pari Sen Žermen

    38.89% (28)

  • U Mančester siti

    18.06% (13)

  • U Inter

    8.33% (6)

  • Vratiće se u Argentinu

    6.94% (5)

  • Ide u Ameriku

    9.72% (7)

  • Nemoguće je pogoditi

    18.06% (13)

Gde će otići Mesi?

Rezultati

Potom je Barseloni priskočila u pomoć kompanija CVC, koja se bavi privatnim kapitalom, koja bi kupovinom akcija u "La Ligi" dovelo do velikog profita za sve klubove, ali još važnije i Barsu. Katalonci bi inkasirali oko 250.000.000 evra, od čega bi 40.000.000 bilo dozvoljeno da koriste na plate i transfere igrača. To bi im bilo dovoljno da na kreativan način isprave stvar u finansijskim knjigama i nekako dovedu Mesija.

PREDSJEDNIK BARSE IZABRAO FLORENTINA I SUPERLIGU PRIJE MESIJA

No, iako je Mesi u srijedu bio ubijeđen da će potpisati sa Barsom, došlo je do novog obrta. Pojavili su se natpisi da predsjednik Barselone Đoan Laporta želi da nastavi projekat Superlige Evrope.

Ulaganje kompanije CVC je trebalo da bude način da se Barsa, Real Madrid i Atletiko Madrid smire sa svojim idejama da osnuju Superligu i da ostanu dio Primere još narednih 40 godina. 

Klubovi bi dobili daleko više novca nego što su do sada dobijali, pa bi to bio način da budu tihi i ne nastavljaju sa svojim planom osnivanja Superlige. Ali izgleda da Barselona želi još više novca, koji bi dobila igranjem u evropskoj Superligi, a ne u Primeri.

Praktično, sve je u ovom slučaju postalo okršaj CVC-a i klubova koji žele evropsku Superligu. U Španiji navode da je iza kulisa Barselona stala rame uz rame Florentinu Perezu i njegovom Real Madridu u želji da oni postanu dio nove Superlige, ideje od koje ne odustaju ni poslije prolećnog neuspjeha ranije ove godine.

ŠTA SADA?

Posljedica svega je da je ovo bila odluka koja se svodila na Barselonu da odlući - ili Leo Mesi ili Superliga Evrope! To je odluka koju Laporta nikad nije očekivao da će morati da napravi, a kako sada stvari stoje, on je u tom slučaju izabrao - Superligu Evrope.

Izvor: Profimedia

Ipak, nije nemoguće da dođe do novog obrta. U Primeri je svašta moguće, a činjenica da bi ostali bez Mesija ne znači da bi samo Barselona bila na gubitku, već i čitava liga koja je već nekoliko sezona u padu po pitanju atraktivnosti. Moguće je da ne bude neostvarivo da do kraja avgusta Barselona ipak pronađe neki kreativan trik kojim će "ispeglati" finansijske knjige i zadrže Lionela Mesija.

Vrlo brzo će i navijačima Barselone postati jasno da je predsjednik njihovog kluba praktično izabrao ideju Florentina Pereza, prvog čovjeka Reala, prije nego da u klubu zadrži možda i najvećeg fudbalera svih vremena...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC