• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER BiH: "Zamrzivači" i derbiji na startu

Snijeg, led i niska temperatura obilježiće početak fudbalskog proljeća u BiH, ali i derbiji u Širokom Brijegu, Sarajevu, Zenici i Mostaru.

 PREMIJER BiH: "Zamrzivači" i derbiji na startu Izvor: MONDO

Iako su brojni klubovi tražili odgađanje 16. kola Premijer lige BiH, ono će ipak biti odigrano u predviđenom roku.

Snijeg, led i temperatura ispod nule, svakako će umanjiti kvalitet fudbala na startu proljećnog dijela šampionata BiH, ali barem neće nedostajati uzbuđenja kad su u pitanju derbi mečevi - Igraće se čak četiri, u Širokom Brijegu, Sarajevu, Zenici i Mostaru.

Jesenji šampion Borac iz Banjaluke biće gost četvrtoplasiranom Širokom Brijegu, koji za crveno-plavima zaostaje osam bodova.

Imperativ pobjede svakako je na domaćinu, što prema mišljenju trenera Borca Vlade Jagodića, olakšava posao njegovoj ekipi.

"Dobro se poznajemo i sigurno je da neće biti tajni. Širokobriježani imaju veće probleme, kada je u pitanju sastav. Imam informaciju da Dalibor Šilić neće biti spreman za utakmicu i to je za nas olakšavajuća okolnost. Širokom Brijegu je ovo posljednji voz za hvatanje priključka u borbi za titulu. Igraće otvoreno i tu vidim našu šansu da barem ostanemo neporaženi na Pecari",
izjavio je Jagodić, koji ima malih problema sa lakšim povredama igrača.



"Proteklih dana na lakše povrede žalili su se Stupar, Ćorić i Veljović, ali će biti spremni za meč sa Širokim. Za ekipu ravnopravno konkuriše 19 igrača".

Golman Borca Asmir Avdukić izrazio je nadu da Banjalučani neće izgubiti na Pecari.

"Od prvog kola moramo da skupljamo bodove ako želimo prvi da prođemo kroz cilj. Svi u klubu i u Banjaluci želimo titulu i vjerujemo da ćemo biti prvaci",
rekao je Avdukić.

Pobjeda Širokobriježane ostavlja u trci za titulu, dok bi u slučaju poraza za Borcem tada zaostajali velikih 11 bodova.

"Nemamo nekog većeg pritiska, jer bez obzira na ovu utakmicu, mislim da kroz prvenstvo i Kup do kraja možemo osigurati naš cilj izlaska u Europu. Naravno, ne odustajemo od borbe za prvo mjesto, a za to bi trebalo da pobijedimo Borac ovdje i Željezničar u Sarajevu", kazao je Ivo Ištuk, trener Širokog.

Iako priželjkuju reprizu iz Banjaluke, kada su slavili sa 3:2, upozoravaju i na kvalitet gostiju.

"Pobijedili smo ih u Banjaluci, ali to nas ne smije zavarati. Oni su ipak u jesenjem dijelu pokazali najviše i na 'Pecaru' stižu željni osvete. Riječ je o najiskusnijoj ekipi prvenstva, jer većina igrača je igrala negdje u inostranstvu i to ih čini posebno opasnim".


Prvi pratilac Banjalučana je aktuelni prvak Željezničar, koji u atmosferi proslave 90 godina postojanja, dočekuje Olimpik u malom sarajevskom derbiju.

Svi u Želji očekuju tri boda, ali nikako ne smiju da smetnu s uma da su "vukovi" veoma opasni u gostima. Statistički su treći tim po uspjehu na gostujućim terenima, ali su u velikoj mjeri rasprodali igrače. Uostalom, to je učinio veliki broj timova u prvenstvu BiH.

Trener Sarajlija Amar Osim je najavio juriš na "vukove" i bodove.

''Igramo na svom terenu, pobjeda nam treba radi samopouzdanja, tako da ćemo napasti Olimpik svim silama. U prvoj utakmici ove sezone oni su bili nekorektni zbog širenja dezinformacija da će se utakmica igrati bez gledalaca, tako da namjeravamo i to iskoristiti za pozitivnu motivaciju naših igrača'', izjavio je Osim.

Upravo njegovoj ekipi, ali i Banjalučanima, fudbalski stručnjaci u BiH dali su najviše šansi za osvajanje titule šampiona.

Čuvar mreže Želje Ibrahim Šehić smatra da njegovim saigračima neće trebati dodatna motivacija jer je utakmica samo po sebi veoma bitna.

''Naporno smo se pripremali i sigurno smo dosta jači i uigraniji nego prošle sezone. Ako želimo nastaviti trku za prvaka BiH onda nam protiv Olimpika treba pozitivan rezultat'', kazao je Šehić.

Pozitivan ishod očekuje i trener Sarajeva Mirza Varešanović, čiji bordo tim gostuje Čeliku u jednom od derbija 16. kola.

"U Zenici nas očekuje jako teška utakmica. Čelik i Sarajevo su stari rivali i siguran sam da će Bilino polje biti ispunjeno. Mi nemamo šta da kalkulišemo, idemo na pobjedu. Čelik ima dobru ekipu, ali igre koje smo pružali na pripremama daju nam razloga za optimizam",
izjavio je Varešanović.



Šef stručnog štaba Zeničana Abdulah Ibraković istakao je da očekuje dobru utakmicu.

"Ne bih imao ništa protiv kada bi se ponovio scenario iz prvog dijela sezone, kad smo minimalno slavili u sudijskoj nadoknadi vremana".

O četvrtom derbiju, odnosno bici za Mostar između Veleža i Zrinjskog, najviše se na žalost.govorilo o bezbjedonosnom aspektu.

Prema mišljenjima kapitena "rođenih" i "plemića" Dženana Zaimaovića i Marija Ivankovića, vrijeme je da se taj ružni dio odstrani iz fudbala.

''Mnogi derbiji u svijetu počinju i završavaju na terenu, vrijeme je da tako nešto bude i kod nas", rekao je Zaimović, a Ivanković dodao: "Želio bih da navijači oba kluba na derbiju naprave dekor dostojan Mostara, na kome će nam pozavidjeti cijela BiH".



PAROVI 16. KOLA (Subota, 14.30)

Drina - Budućnost
Leotar - Rudar
Sloboda - Slavija
Velež - Zrinjski
Čelik - Sarajevo
Travnik - Zvijezda
Željezničar - Olimpik (17.30)
U nedelju (15 h):
Široki Brijeg - Borac

TABELA:
Borac 33, Željezničar 28, Sarajevo 28, Široki Brijeg 25, Travnik 22, Slavija 22, Sloboda 21, Rudar 21, Olimpic 21, Leotar 20, Čelik 19, Zvijezda 19, Budućnost 17, Zrinjski 16, Drina 14, Velež 13.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC