• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Beograda su nas pitali da li se zaje**vamo: Dan kad je Hrvatska odigrala prvu utakmicu, a SFRJ još uvijek postojala!

Autor Nemanja Majstorović

Ova utakmica je podigla mnogo bure u tadašnjoj državi...

 Prva utakmica Hrvatske 1990. godine Izvor: YouTube/Hrvatski nogometni savez/Printscreen

Na današnji dan prije 31 godine, nezvanična hrvatska fudbalska reprezentacija odigrala je svoju prvu utakmicu i to protiv selekcije SAD.

Na stadionu "Maksimir" u Zagrebu je bilo 2:1 za domaći tim, a meč je odigran iako je Hrvatska tada i dalje bila dio SFR Jugoslavije.

Bila je to utakmica 17. oktobra 1990. godine, velikog političkog značaja za Hrvate, a koja je odigrana samo nekoliko mjeseci nakon što je Jugoslavija nastupila na Svjetskom prvenstvu u Italiji.

Situacija u tadašnjoj državi se već zaoštravala, a hrvatski "Indeks" se podsjeća utakmice koju u toj zemlji smatraju za istorijsku.

"Hrvatska je bila dio SFRJ i neki od igrača, kao i selektor Dražan Jerković bili su pod velikim pritiskom, dobijali su sugestije da ipak ne odigraju tu utakmicu jer bi mogli da imaju problema. Jerković je imao težak posao da sastavi ekipu za taj susret s obzirom na to da je u istom periodu igrala i mlada selekcija Jugoslavije s Bobanom, Šukerom, Jarnijem, Štimcem, Prosinečkim i Bokšićem, a klubovi nisu bili dužni da puste igrače na utakmicu sa SAD", navodi hrvatski list.

Ipak, selektor Jerković i HNS su uspjeli da pozovu 14 fudbalera, a najveća imena bila su Zlatko Kranjčar i Aljoša Asanović. Na čelu hrvatskog saveza je tada bio Mladen Vedriš, koji je jednom prilikom objasnio kako je sve to izgledalo 1990. godine.

"U kabinet gradonačelnika je došao menadžer američke reprezentacije i pitao jesmo li zainteresovani za prijateljsku utakmicu. Nacionalni tim SAD je bio na turneji u Evropi, u službi promocije njihovog domaćinstva Svjetskog prvenstva 1994. godine. Znali smo da je opasno, ali po svaku cijenu smo željeli da odigramo tu utakmicu. Bili su to dani kada se moralo čuti za Hrvatsku", rekao je Vedriš, a potom se prisjetio i reakcije iz Beograda.

"Tadašnji sekretar za bezbednost Jovo Popović je sav unezvjeren rekao 'Je l' vi nas zaje**vate?' Mi smo ostali istrajni, ionako je sve u tim trenucima sugerisalo ono što će se kasnije dogoditi", rekao je nekadašnji predsednik HNS.

Hrvatska - SAD 1990.
Izvor: YouTube/Hrvatski nogometni savez

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC