• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko i Ibišević za preokret “zmajeva”

Reprezentacija BiH gubila 1:0 protiv Rumunije na poluvremenu, ali je golovima Ibiševića i Džeke došla do velike pobjede - 2:1!

 Džeko i Ibišević za preokret “zmajeva” Izvor: MONDO

Ekipa Safeta Sušića napravila je herojski podvig i vratila se u subotu iz mrtvih u meču Grupe D kvalifikacija za EP 2012. godine igranom u subotu u Zenici.

Baš kao što su najavljivali, fudbaleri BiH od samog početka krenuli su u napad koji nije prestajao do posljednjeg zvižduka.

“Zmajevi” su sredinom drugog poluvremena primili pogodak iz jednog od rijetkih kontranapada Rumuna, ali nisu se predavali, već su nastavili s napadima što im se isplatilo u drugom poluvremenu kada su golovima Ibiševića i Džeke došli do velike pobjede – 2:1.

Na ruku fudbalerima BiH ide i pobjeda Albanije nad Bjelorusijom od 1:0, pa “zmajevi” sada, iako na četvrtoj poziciji Grupe D, imaju samo bod manje od ove dvije reprezentacije.

BiH sada ima realne šanse za plasman na EP 2012, naravno pod uslovom da FIFA i UEFA ipak ne suspenduju domaći tim.

Meč pred prepunim tribinama Bilinog polja u Zenici, na kojem je bilo i 200 navijača Rumunije počeo je onako kako su se i nadali navijači BiH.

Već u drugom minutu Ibiševićev šut je izblokiran, a tri minute kasnije, čak dva puta morala je da reaguje odbrana Rumuna da zaustavi pokušaje Medunjanina.

Uslijedila su dva pokušaja najboljeg napadača BiH Edina Džeke. Fudbaler Mančester sitija, prvo je isprobao šut glavom, a zatim i nogom, ali oba puta neprecizno.

Zvjezdan Misimović je u 17. minutu iz slobodnjaka sa 25. metara pogodio mrežu gola Rumuna, ali sa spoljne strane, a revanširao mu se Mutu tri minute kasnije iz slične situacije.

Najbolju priliku u prvom dijelu meča imao je Džeko u 22. minutu kada je odlično gađao gornji lijevi ugao ali se istakao rumunski čuvar mreže i odličnom intervencijom spasio svoj gol.

I kada se očekivalo da “zmajevi” slome otpor gostiju desilo se suprotno. U jednoj od rijetkih prilika gostiju, napadač Rumunije Ćiprijan Marika je u šesnaestercu odlično primio loptu na prsa, a zatim lijepim volejom matirao nemoćnog Hasagića za vođstvo Rumunije 1:0.

Ekipa Safeta Sušića se nije predavala. Umjesto toga nastavili su sa atacima na gol protivnika i nedostajalo je samo malo sreće da se na odmor ode bar sa neriješenim rezultatom.

Dvije minute prije kraja prvog poluvremena Pantelimon je ponovo bio heroj Rumunije kada je odličnom intervencijom “izvadio” loptu koja je išla pod prečku poslije šuta Misimovića.

Drugo poluvrijeme počelo je kao i prvo, “zmajevi” su odmah krenuli u napad, svjesni da im ništa osim pobjede na Bilinom polju ne odgovara.

To im se moglo isplatiti već nakon samo pet minuta nastavka, ali španski sudija Tekseira nije se oglasio nakon što je lopta poslije šuta Džeke sa samo nekoliko metara pogodila ruku Gojana. “Zmajevi” su ostali oštećeni za jedanaesterac.

Uslijedio je period bez pravih prilika u kome su Rumuni istrčali kontru i zaprijetili preko Torje, ali Hasagić je uspio da iz dva pokušaja spasi svoj gol nakon šuta Torje i Mutua.

Prividno primirje trajalo je do 63. minuta kada je stadion Bilino polje eksplodirao.

Misimović je centrirao iz slobodnjaka sa lijeve strane, a napadač Hofenhajma Vedad Ibišević odlično skočio i poslao loptu u mrežu - 1:1.

Imao je Ibišević malo i sreće pošto je loptu zahvatio ramenom, a ne glavom, ali i to je odlika velikih napadača.

Samo tri minute kasnije dobar dio navijača u Zenici već je krenuo da se raduje novom pogotku, ali nažalost, večeras raspoloženi Senad Lulić pogodio je spoljni dio mreže.

Možda i najbolju priliku za preokret imao je Misimović, koji je nakon povratne lopte Lulića sa lijeve strane bio usamljen na desetak metara od gola, ali je iako neometan šutirao daleko iznad prečke gola Pantelimona.

Ono što nije uspio Misimović, dvije minute kasnije uspio je onaj od koga se i najviše očekivalo u selekciji BiH – Edin Džeko. Korner s desne strane izveo je Pjanić, lopta je uz mnogo sreće došla do Džeke kome nije bilo teško da bukvalno sa metar od linije pogodi glavom i donese veliki preokret - 2:1!

Do kraja meča ekipa Safeta Sušića iskusno je čuvala rezultat, svjesna da je napravila veliki podvig, a zasluženu pobjedu igrači su proslavili sa navijačima koji su u subotu bili njihov “dvanaesti igrač”.
GRUPA D

BiH - Rumunija 2:1 (0:1)
Albanija - Bjelorusija 1:0 (0:0)

U petak:
Luksemburg - Francuska 0:2 (0:1)

TABELA:
Francuska (5) 12, Bjelorusija (5) 8, Albanija (5) 8, BiH (4) 7, Rumunija (4) 2, Luksemburg (5) 1.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC