• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski fudbal se kontroliše iz ovih prostorija, pogledajte ih: Ovako izgledaju VAR sobe, odakle sudije sve nadgledaju!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Pogledajte kako izgledaju VAR sobe u "kući fudbala" u Staroj Pazovi.

 Kako-izgleda-VAR-tehnologija-u-Srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije je u petak u Kući fudbala u Staroj Pazovi organizovala radionicu za sportske novinare, čije je glavna tema bilo funkcionisanje VAR sistema na domaćim terenima.

U Superligi Srbije, od sezone 2021/22 po prvi put se upotrebljava VAR sistem kao pomoć domaćim sudijama, a sada je novinarima bio dodatno pojašnjen način funkcionisanja sistema. Uz MONDO ćete se upoznati sa svim pojedinostima koje donosi nova tehnologija.

Ispred sudijske komisije FSS, o reorganizaciji komisije, prioritetima u radu sudija na terenu, kao i samom načinu donošenja odluka, sa novinarima su razgovarali Dejan Filipović, predsjednik komisije, kao i njeni članovi Nenad Đoković i Marko Popović.

Pojedine sudijske odluke obrazlagao je i najbolji srpski sudija Srđan Jovanović, koji sudi i utakmice Lige šampiona, sa njegovim pomoćnicima Urošem Stojkovićem i Milanom Mihajlovićem.

U Srbiji se koristi takozvani "belgijski VAR sistem", a na svakoj utakmici domaćeg prvenstva koristi se između sedam i 15 kamera koje pomažu arbitrima prilikom donošenja odluka.

U Kući fudbala u Staroj Pazovi, nalaze se četiri VAR sobe i jedna kontrolna soba, odakle VAR i AVAR sudija komuniciraju sa glavnim sudijom na terenu.

Pogledajte kako izgledaju VAR sobe u "kući fudbala".

Objašnjeno je i kako izgleda komunikacija VAR sobe sa sudijom.

Tokom komunikacije, postoje činjenične odluke poput toga da li jeste ili nije bio ofsajd, za koje sudija dobija odgovor iz VAR sobe, koja je konačna odluka bez potrebe za sudiju na terenu da odlazi do VAR monitora. Takođe, tu su i odluke koje ipak sudija mora da pogleda jer nisu toliko jasne i očigledne i tiču se njegovog kriterijuma suđenja.

Dejan Filipović je naveo da je VAR sistem i te kako pomogao u smanjenju broja sudijskih grešaka, ali da je u tome efekta imao i dobar rad samih sudija.

Kao probleme koji su uočeni tokom prvih šest mjeseci implementiranja VAR sistema, Dejan Filipović je istakao brzinu obilježavanja linija prilikom donošenja odluka o mogućim ofsajd pozicijama, kao i oko takozvanih "sivih zona" u kaznenom prostoru, kada se donose one najosjetljivije odluke.

Istakao je i da je najviše grešaka oko implementiranja VAR sistema bilo u prvim kolima sezone, ali da je VAR sistem doprinio tome da se o suđenju u domaćim takmičenjima priča manje nego inače.

"Poenta je u igračima i trenerima, ne u sudijama", nekoliko puta je istakao Dejan Filipović tokom radionice.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC