• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dan D" za Fudbalski savez BiH

U Sarajevu se danas održava odlučujuća sjednica Skupštine FSBiH na kojoj će delegati imati posljednju priliku da usvoje novi Statut. Ukoliko to ne urade- slijedi suspenzija.

 "Dan D" za Fudbalski savez BiH Izvor: MONDO

Čelnici FIFA i UEFA dali su rok FSBiH da do 1. aprila usvoji novi Statut prema kojem neće postojati Predsjedništvo bh. Kuće fudbala, već jedan predsjednik.

Nakon što je ovaj Statut odbijen na sjednici Skupštine FSBiH u julu prošle godine, UEFA i FIFA su najavili najstrože sankcije ukoliko on ne bude usvojen, ali teško da će se to desiti i na posljednjoj sjednici pred istkea roka.

Delegati iz FSRS ali i hrvatskih kantona istakli su prije današnje sjednice da ostaju pri svom stavu i da neće glasati za novi Statut.

"Mi Hrvati nećemo i ne želimo da i u fudbalu dobijemo nekog Komšića. Ne želimo da neko drugi umejsto nas bira naše predstavnike i lidere. Tražimo sve mehanizme zaštite, a jedan od mehanizama je Predsjedništvo FSBiH, koje nije problem. Ljudi moraju da shvate da je Savez već u bankrotu. Dugovanja su ogromna zbog duplih ugovora i drugih radnji. To je najveći problem našeg fudbala a ne Predsjedništvo FSBiH“, istakao je član IO FSBiH Josip Bevanda.

Na današnjoj sjednici od 60 delegata (20 iz RS), trebalo bi da bude prisutno 56, pošto u Savezu HNK nisu održani izbori i oni nisu poslali svoje delegate. Problem je, kako ističu iz FSRS, i legitimnost velikog broja delegata iz FSFBiH, koji prema njihovom mišljenju ne bi smjeli da imaju pravo glasa.

"Pojedini kantonalni i županijski savez održali su voje skupštine i imenovali delegate za zajedničku skupštinu poslije sjednice istog tijela na novuo FbiH. Znači, te delegate niko nije verifikovao, niti im opunomoćio mandata tako da oni nemaju pravo glasa. FSRS je sve uradio na legalan način, ali u FbiH niej sve čisto. Dovoljan je samo primjer Mostara koji i nema formiranu fudbalsku porodicu, a daje delegate za Skupštinu FSBiH“, rekao je gensek FSRS Rodoljub Petković.

Da bi skupština mogla početi danas potrebno je prisustvo 46 delegata, a za usvajanje Statuta 45 glasova.

Današnjoj sjednici Skupštine FSBiH neće prisustvovati predstavnici FIFA i UEFa Marsel Benc i Eva Paskije, već će izaslanik iz Švajcarske biti bivši predsjednik FS Slovenije Jurij Zavrl.

Ukoliko ne bude uvojen Statut FSBiH će automatski biti suspendovan, a izvršna tijela FSBiH bi odlukom FIFA i UEFA mogla biti zamijenjena Komitetom za normalizaciju.

Ovaj komitet vodio bi poslovanje Saveza tokom suspenzije i pripremao formiranje novog Saveza, a prema idealnom scenariju on bi trebao biti formiran u roku od dva mjeseca kako bi sanckije FSBiH bile skinute do naredne utakmice kvalifikacija za EP 2012, 3. juna protiv Rumunije.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC