• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSBiH: Ništa od Statuta, slijedi suspenzija!

Skupština FSBiH nije usvojila novi Statut pa se očekuje automatska suspenzija FSBiH od strane FIFA i UEFA. Protiv statuta hrvatski i srpski delegati.

 FSBiH: Ništa od Statuta, slijedi suspenzija! Izvor: MONDO

Na sjednici Skupštine FSBiH u Sarajevu glasala su 53 delegata, a od toga 28 je glasalo protiv novog Statuta, 22 su glasala za, a tri su bila uzdržana tako da novi Statut nije usvojen.

Nakon ovakve odluke Skupštine FSBiH sada se očekuje i zvanična odluka o suspenziji Fudbalskog saveza od strane FIFA i UEFA.

Izvršni odbor UEFA donio je 20. marta odluku prema kojoj će Fudbalski savez BiH biti suspendovan od 1. aprila, ukoliko Skupština FSBiH ne usvoji novi Statut koji su predložili UEFA i FIFA, a prema kojem se ukida tročlano Predsjedništvo FSBiH i uvodi jedan predsjednik.

Konkretan obim sankcija nije još poznat, ali se može očekivati izbacivanje reprezentacije BiH iz kvalifikacija za Euro 2012, kao i zabrana nastupa bh. klubova u evro takmičenjama, kao i ukidanje finansijske pomoći fudbalu u BiH.

Protiv usvajanja novog Statuta u utorak je glasalo 20 delegata Fudbalskog saveza RS i osam hrvatskih delegata županijskih fudbalskih saveza, potvrdio je za MONDO, generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković.

On je istakao da su delegate iz RS ostali pri svom ranijem stavu koji je ujedno i stav Skupštine entitetskog saveza, ali odbacio tvrdnje da je FSRS krivac za eventualnu suspenziju FSBiH.

"Fudbalski savez RS, koji je definitivno bolji dio FSBiH, spašavao je u nekoliko navrata FSBiH, ali ne možemo prihvatiti primitivno vođenje Saveza. Upozoravali smo na probleme, nije čak ni predsjednik niti predsjedništvo toliki problem, trebalo je biti ovdje poslije skupštine pa vidjeti kakav je konflikt nastao između delegata iz Federacije BiH koji su jedne druge optuživali. FSRS ne može biti nikakav krivac, pogotovo što je protiv Statuta glasala većina na skupštini FSBiH, ne FSRS, nego većina, znači i RS i županijski savezi", rekao je za MONDO Petković.

On je svjestan da FSBiH sada očekuju sankcije, ali ističe da je vrijeme da se neke stvari u bh. kući fudbala konačno riješe.

"Očekujemo sada sankcije, vidjećemo kako će reagovati FIFA i UEFA, ali stanje u FSBiH konačno se mora definisati i Savez se mora organizovati na pravi način. To je Savez koji od 60 miliona KM za deset godina uloži 200.000 KM u RS, pa zar mi trebamo takav savez podržati", istakao je Petković.

"Biće vjerovatno neka privremena uprava od koje se očekuje da konsoliduje situaciju, ali vidjećemo šta će biti", dodao je gensek FSRS.

Sjednica Skupštine FSBiH u sarajevskom hotelu "Holidej in" bila je vrlo burna, nekoliko puta prekidana je radi usaglašavanja stavova, a tokom rasprave mogle su se čuti brojne optužbe na račun dosadašnjeg Predsjedništva BiH, ali i međusobna optuživanja delegata.

Na početku sjednice predstavnik FIFA i UEFA Slovenac Rudi Zavrl pozvao je delegate da donesu odluke za boljitak bh. fudbala, a na usvajanje statuta pozvao je i član Predsjedništva FSBiH Sulejman Čolaković.

"Pozivam vas da glasamo za sport jer nemamo alternativu. Dobili smo jasnu poruku od UEFA i FIFA i nemamo izlaza. Ovo je istorijski dan za bh. fudbal i niko nema pravo da stane na put reprezentacije”, rekao je Čolaković.



Ispred hotela "Holidej in" prije sjednice Skupštine FSBiH okupila se manja grupa navijača BH Fanatikosa koja je transparentom "Danas u savezu, sutra u kavezu" još jednom poručili čelnicima FSBiH šta misle o njima.

"Na današnji dan, tačno 29. marta, na utakmici BiH - Litvanija prvi smo put istakli transparent 'Danas u savezu, sutra u kavezu', evo šest godina poslije ništa se nije promijenilo i mi mislimo da je krajnje vrijeme da stvari krenu s mrtve tačke. Ipak, ništa ne vjerujem dok UEFA i FIFA ne donesu konačnu odluku", rekao je Nizar Al Tinavi, vođa BHF navijačke grupe za BiH.

Izvršna tijela FSBiH sada bi odlukom FIFA i UEFA trebala biti zamijenjena Komitetom za normalizaciju.

Ovaj komitet vodio bi poslovanje Saveza tokom suspenzije i pripremao formiranje novog Saveza, a prema idealnom scenariju on bi trebao biti formiran u roku od dva mjeseca kako bi sankcije FSBiH bile skinute do naredne utakmice kvalifikacija za EP 2012, protiv Rumunije 3. juna.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC