• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandski velikan stiže u Beograd: Trener im već izbacio Partizan, imaju brze klince i titulu prvaka svijeta

Autor Dragan Šutvić

Poslije žrijeba za osminu finala Konferencijske lige, ovo je idealan trenutak da se upoznate sa ekipom Fejnorda.

 partizan protiv fejnorda u konferencijskoj ligi  Izvor: MN Press/Profimedia

Fudbaleri Partizana obezbijedili su plasman u osminu finala Konferencijske lige poslije dvije pobjede nad Spartom iz Praga, a poslije žrijeba su saznali i ko je njihov naredni rival.

To je Fejnord, slavni holandski klub protiv kojeg će crno-bijeli igrati za mjesto u četvrtfinalu 10. marta u Beogradu i sedam dana kasnije u Roterdamu.

Možda će vas zanimati

Sportski direktor Ivica Iliev sumirao je svoje utiske poslije žrijeba, a sada je vrijeme i da se bliže upoznamo sa narednim evropskim rivalom Partizana.

BIVŠI PRVAK EVROPE SA ČETIRI VELIKA TROFEJA

Fejnord je klub iz Roterdama osnovan davne 1908. godine, a za 113 godina postojanja, uspjeli su da osvoje gotovo sve najveće trofeje. Bili su prvaci Holandije 15 puta, posljednji put 2017. godine, baš kao i Partizan.

Čak 13 puta su podizali trofej holandskog kupa, ali i na međunarodnoj sceni su pravi velikan. Kup evropskih šampiona su osvojili u sezoni 1969/70, a iste godine su postali i prvaci svijeta pobjedom u Interkontinentalnom kupu.

Osvojili su i dva Kupa UEFA, od kojih posljednji prije ravno 20 godina, na svom "De Kujpu" u Roterdamu, protiv Borusije Dortmund.

KAKO FEJNORDU IDE OVE SEZONE?

Izvor: Profimedia

Trenutno je Fejnord trećeplasirani tim Holandije, tik iza Ajaksa i PSV-a. Zaostaje šest bodova za šampionom i jedan za ekipom iz Ajndhovena u toj borbi i za titulu, ali i za plasman u Ligu šampiona.

Na evropskoj sceni su put u Konferencijskoj ligi započeli od drugog kola kvalifikacija, baš kao i Partizan. Prvo su izbacili Dritu iz Gnjilana, predstavnika takozvanog "Kosova" i to poslije 0:0 na gostovanju u Prištini.

Ipak, kasnije su "dodali" gas - izbacili su švajcarski Lucern i švedski Elfsborg na putu do grupne faze. Tamo su završili na prvom mjestu u grupi, ispred Slavije Prag, Union Berlina i Makabi Haife, sa 14 bodova i bez ijednog poraza.

Sva tri meča na domaćem terenu su riješili u svoju korist uz dva remija na strani, a potom su kao pobjednici grupe preskočili plej-of nokaut faze u kojem je Partizan igrao protiv Sparte.

ŠTA TREBA DA ZNATE O TIMU FEJNORDA?

Izvor: Printscreen/youtube/360edition

Trener Fejnorda od ove sezone je Arne Slot, Holanđanin koji je već imao bliskih susreta sa Partizanom. Bilo je to prije tri godine u grupnoj fazi Lige Evrope, kada je tim Save Miloševića oba puta remizirao sa AZ Alkmarom.

Slot je tada predvodio tim koji je u posljednjih desetak minuta utakmice sa dva gola u Hagu stigao do remija i tako spriječio Partizan da se plasira u nokaut fazu takmičenja. Što se tiče samog igračkog kadra, tu ima poznatih imena.

Među glavnim igračima su im mladi lijevi krilni fudbaler Luis Sinistera, kao i pravi kreativac Turčin Orkun Kokču. U svojim redovima imaju i Iranca Alirezu Jahanbakša, krilo sa iskustvom igranja u Premijer ligi.

Najbolji strijelci u prvenstvu Holandije ove sezoen su im 24-godišnji Gust Til sa 13 golova i iskusni Brajan Linsen sa 11. Fejnord predstavlja mješavinu mladosti i iskustva, uobičajenu za holandske klubove. Vrijedi istaći da je zimus Fejnord prodao vezistu Tona Kopmejnersa (na slici iznad) u Atalantu za 12.000.000 evra.

KAKO PARTIZAN IGRA PROTIV HOLANDSKIH KLUBOVA?

Izvor: MN PRESS

Ukratko rečeno - začuđujuće dobro! Partizan protiv holandskih klubova kroz istoriju ima pozitivne rezultate, ali je igrao protiv samo dva. Zapravo, mečevi protiv Fejnorda biće prvi protiv nekog od najvećih holandskih klubova.

Do sada su rivali bili po dva puta Groningen i AZ Alkmar. U Kupu pobjednika kupova 1990. godine, Partizan je savladao Groningen ukupnim rezultatom 6:5 i plasirao se u svoje do sada posljednje četvrtfinale nekog UEFA takmičenja. U Kupu UEFA 2006. godine, na posljednjem koraku pred grupnu fazu takmičenja, Partizan je opet izbacio isti tim, a ovog puta pobjedom 4:2 uz poraz 0:1.

Potom su uslijedila dva dvomeča sa AZ Alkmarom, oba puta u grupnoj fazi Lige Evrope. U jesen 2015. bilo je 3:2 i 2:1 za Partizan, ali je crno-bijele koštao gol Augsburga u nadoknadi vremena posljednje utakmice grupne faze.

I četiri godine kasnije je Partizan ispao na dramatičan način, samo ovog puta poslije remija 2:2 u Hagu, kada je Partizan imao 2:0 tokom većeg dijela meča, a onda to neobjašnjivo ispustio i ostao bez šesnaestine finala Lige Evrope...

Ostaje da vidimo hoće li sada biti drugačije!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC