• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako srpski klubovi da postanu ozbiljni?!

Srpski fudbal mora da pronađe način da se izdržava kao ozbiljni profesionalni fudbalski klubovi.

 Kako srpski klubovi da postanu ozbiljni?! Izvor: MONDO

Generalni sekretar Partizana Darko Grubor smatra da klubovi moraju da se izdržavaju od televizijskih prava, sponzorstva i prodatih ulaznica.

Po njegovim riječima, srpski klubovi oko 75 odsto rashoda pokrivaju transferom igrača u inostranstvo i to je "poslovni sistem koji predstavlja lutriju, ali ne može dugoročno da opstane".

"Perspektiva vrhunskog srpskog fudbala nije sjajna. Imamo veoma nepovoljnu strukturu prihoda koja ne postoji nigdje u ozbiljnom evropskom profesionalnom fudbalu", ukazao je Grubor na Tanjugovom okruglom stolu "Menadžmenet u sportu i vrhunski rezultati".

Gensek crno-bijelih je dodao da su posebno Zvezda i Partizan izloženi pritisku navijača koji zahtijevaju rezultate, ponekad i daleko iznad objektivnih mogućnosti tih klubova, što je glavni uzrok nastanka dugova.

Partizan, kao profesionalna klub, nema finansijsku korist od budžeta, odnosno ne finansira ga država, ukazao je Grubor.

"U tom kolaču ne učestvujemo i ne treba da učestvujemo jer amaterski sportovi koji marketinški nisu atraktivni treba da imaju prednost u finansiranju iz budžeta."

Po njegovom mišljenju, pomoć države vrhunskom fudbalu trebalo bi da bude pružena kroz odgovarajuće zakonsko rješenje. On je ocijenio da treba napraviti koncept, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, da svi klubovi koji predstavljaju Srbiju u sistemu međunarodnih takmičenja dobiju odgovarajuću nadoknadu ili učešće u pokriću troškova.



Poslovni direktor Crvene zvezde Đorđe Stefanović ukazao je da su potencijalni sponzori "prestravljeni" od ulaska u fudbalske klubove, jer nemaju nikakvu fiskalnu pomoć od strane države i poreske politike, odnosno nemaju nikakve olakšice.

"Vrijeme je da počnemo da razgovaramo na koji način privreda može da dobije olakšice i da ima obavezu da investira u sport", rekao je Stefanović i dodao da bi se time rashodna i prihodna strana klubova mnogo bolje nivelisala.

Fudbalski menadžer Zoran Pavlović rekao je da u Srbiji nema baš mnogo kvalitetnih fudbalera koji angažman mogu naći u inostranstvu.

On je ukazao da problem predstavlja to što se srpski fudbaleri u zemljama zapadne Evrope tretiraju kao stranci jer država nije članica EU, ali i što domaći klubovi nisu imali uspjeha u evropskim takmičenjima, koja prate menadžeri i direktori stranih sportskih klubova.

"Srećna okolnost je što je Partizan igrao u Ligi šampiona i što je reprezentacija otišla na Svjetsko prvenstvo jer su to elementi koji doprinose prodaji domaćih fudbalera", podvukao je Pavlović.

(Tanjug, MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC