• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdi bitka, Partizanu rat

Crveno-bijeli bili znatno bolji, ali nisu realizovali šanse i zato će u finalu Kupa Srbije igrati Partizan.

 Zvezdi bitka, Partizanu rat Izvor: MONDO

Crvena zvezda je pobijedila Partizan 1:0 golom Andrije Kaluđerovića u 71. minutu revanša polufinala Kupa Srbije, ali joj je to bilo nedovoljno za plasman u finale. Jer, crno-bijeli su tri nedelje ranije u Humskoj dobili 2:0.

I jedni i drugi dobili su aplauze i pjesmu od svojih navijača po završetku utakmice, neki zasluženo, neki ne.

Crveno-bijeli su ostali bez trofeja osvojenog prošle godine, ali su u potpunosti nadigrali "vječitog rivala", savladali ga prvi put poslije devet duela, odnosno pet uzastopnih poraza i podigli sebi moral pred nastavak šampionske trke.

Crno-bijeli će se 11. maja boriti za 12. pehar namijenjen osvajaču Kupa, protiv Vojvodine, iako aplauze u Ljutice Bogdana nisu zaslužili. Jer, Zvezda je dominirala, stvarala šanse i bila nadomak podviga. To što tim Roberta Prosinečkog neće biti učesnik završne predstave kriva je loša realizacija. A u ovakvim utakmicama šanse kakve su imali crveno-bijeli ne smiju da se propuste!

Domaćin je stvorio pet prilika, a samo jednom zatresao mrežu Vladimira Stojkovića. Na drugoj strani, jedinu pretnju za Bobana Bajkovića predstavljao je šut iz izgledne pozicije Aleksandra Lazevskog tek u 88. minutu kada su crveno-bijeli već jurnuli napred ne bi li anulirali minus iz prvog meča.

Šampion je bio anemičan, bezidejan, čak se njegov nastup može ocijeniti kukavičkim. Jer, sve ono što decenijama ne žele da rade njegovi protivnici, to je Partizan radio u srijedu protiv Zvezde. Branio se i branio, i nije pokazao ni trunku ambicije da postigne gol.

A trener Aleksandar Stanojević je u tri nedelje između dva derbija više puta ponovio da mu je "gol na Marakani opsesija" i da "Partizan i ne treba da ide u finale ako ne može da zatrese Zvezdinu mrežu".

Parni valjak se ipak odvezao do finala zahvaljujući pogocima Prinsa Tejga u prvom meču.


Stanojević je želio da presingom na sredini terena u korenu sasječe protivničke napade. Međutim, isto je htjeo i njegov kolega Prosinečki, čiji su igrači to znatno bolje radili. I čvršće. Crveno-bijeli su apsolutno dominirali u duelima.

Pored toga, hrvatski stručnjak je očigledno odlično odradio posao na psihološkom planu. Igračima je ubrizgao injekciju samopouzdanja, pa se nije moglo primjetiti da je to ekipa koja je izgubila prethodnih pet derbija.

Stanojević je problem u vezi minule subote protiv Borca riješio uparivanjem Radosava Petrovića i Mohameda Kamare u drugom poluvremenu, a protiv Zvezde je tandem zadnjih veznih poslao na teren od početka. Takođe, Nemanja Tomić umjesto standardnog Stefana Babovića uz desnu aut liniju i Dominika Adija umjesto najboljeg strijelca Ivice Ilieva trebalo je da predstavljaju iznenađenja. I jeste Stanojević iznenadio sastavom, ali samo na papiru.

Crveno-bijeli su u prvom poluvremenu gotovo stoprocentno napadali po desnoj strani po kojoj su djelovali Pavle Ninkov i Kristijan Borha, a često se pojavljivali i Kadu i Evandro. Bez Duška Tošića i Ognjena Koromana u timu po lijevom krilu trebalo je da djeluju Nikola Mikić i Marko Vešović, ali su bili neprimjetni.

Igrači Zvezde su bili značajno motivisaniji, a crno-bijeli su u namjeri da umrtve ritam umrtvili samo sebe. Bili su potpuno bezopasni, nisu mogli da spoje dva, tri dodavanja, napadači su bili odsječeni...

Partizan je u prvom meču iskoristio dvije prilike i pobijedio 2:0. Zvezda je i tada, a i sada pokazala da ima veliki problem sa realizacijom. A kakve je šanse imala!

Već u prvom poluvremenu je preko Andrije Kaluđerovića (12. minut) i Kristijana Borhe (21. minut) mogla da vrati duel na rezultatsku "nulu".

Stanojević je u poluvremenu napravio logičan potez - iz igre je izveo Adiju i uveo Ilieva. Reprezentativac Gane je počeo utakmicu kako bi brzinom prijetio iz kontranapada, kojih nije bilo, pa je očekivano bilo da se pojavi znatno iskusniji napadač, koji zna da zadrži loptu, odigra, postigne gol... Ali, ni to nije pomoglo gostima. Jednostavno, napad ih nije zanimao.

Prosinečki je vjerovatno morao da "povuče" nedovoljno oporavljenog Kadua, čije je mjesto zauzeo Darko Lazović već poslije 45 minuta, a nedugo zatim Zvezdin trener je pojačao lijevu stranu Aleksandrom Jevtićem (izašao Vešović).

Šampion je i u nastavku pokazao samo jednu želju - da sačuva svoju mrežu. Za takvu filozifiju mogao je da bude kažnjen i u 65. minutu kada je Jevtić glavom ipak tukao pored gola. Samo šest minuta kasnije Kaluđerović je prepolovio prednost Partizana.

Strijelac jedinog gola je nedugo zatim imao i otvoren šut, ali je lopta prohujala preko gola Stojkovića, kao i nada crveno-bijelih da će stići do finala.

Eto, zato će se za pehar boriti crno-bijeli.

Pomoćni trener Slobodan Marović istakao je da je Crvena zvezda odigrala "sjajnu utakmicu".

"Momci su pružili maksimum. Imali smo par dobrih šansi, nismo dali drugi gol, ali je važno da smo pobijedili 1:0 i prekinuli seriju Partizana. Nismo prošli dalje, ali smo zadovoljni svi u stručnom štabu. Čestitamo momcima na bespoštednoj borbi".

Crveno-bijelima sada ostaje trka za titulom u Superligi Srbije, gdje deset kola prije kraja zaostaju za "vječitim rivalom" tri boda.

"Imamo kvalitet, atmosferu i sve što nam je potrebno da do kraja prvenstva stignemo Partizan", smatra Marović.

Aleksandar Stanojević na kraju je ispao "pukovnik", ali je sigurno da mu u nekim trenucima nije bilo svejedno na klupi.

"Hvala bogu! Najvažnije je da smo izbacili našeg najvećeg rivala. Zadovoljstvo je uvijek veće kada je Zvezda iza nas", rekao je Stanojević.

Svjestan da njegov tim nije ispunio očekivanja u pogledu prikazane igre, konstatovao je da je "sve bilo u cilju rezultata".

"U svakom smislu te riječi, idemo dalje. Mogli smo i ranije da riješimo polufinale. Protivnik je bio bezopasan u drugom poluvremenu, iz jedne šanse dao je gol, mogli smo da ga damo i mi... Igrali smo na njihovom stadionu ostvarili uspjeh i ja sam zadovoljan", rekao je Stanojević, čija ekipa se "okreće teškom gostovanju u Subotici".

(MOND, foto Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC