• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosinečki: Pitaj njih da li se plaše

"Pitaj njih, ja mislim da jesmo...", rekao je Robert Prosinečki na pitanje da li misli da je zaplašio "vječitog rivala" igrom u posljednjem derbiju.

 Prosinečki: Pitaj njih da li se plaše Izvor: MONDO

Ni na nebu, ni na zemlji.

Tu negdje su fudbaleri Crvene zvezde i njihov trener Robert Prosinečki.

Poslije tri godine su uspjeli da pobijede Partizan, ali ne i da prođu u polufinale. I sada se u njima miješaju osjećanja, da li da budu srećni ili tužni...

Iako im je svima od reda žao što odličnu igru i dominaciju u revanšu polufinala Kupa Srbije nisu pretočili u pobjedu od 2:0, samim tim izborili i penale, u Ljutice Bogdana svjesni su da im je minimalna pobjeda, uprkos eliminaciji, donijela dodatno samopouzdanje i dobru atmosferu pred nastavak trke za šampionskom titulom. Opet s Partizanom...

"U nekom dijelu, dobro je za atmosferu, jer tri godine se nije dobio Partizan, pa smo sada osjetili malo i tu slast, ali mi je žao, jer je to sve - za ništa! Za ništa, što se tiče plasmana za finale", opisuje Robert Prosinečki, u četvrtak, dan poslije utakmice, paradoksalnu situaciju u kojoj su se crveno-bijeli našli.

"Visilo je i prije, visi i sada, ali manje..."

Naravno da prija opšti utisak da je ekipa satjerala najvećeg rivala u mišju rupu, da je igrala jako dobro, ali opet... Izgubljen je jedini trofej koji je osvojen od sezone 2006/07, a u šampionatu je aktuelan zaostatak od tri boda za crno-bijelima.

Dakle i drugi trofej "visi"?

"Pa, visi...", slaže se Prosinečki, ali ne vidi šta se u tom smislu promijenilo u odnosu na zimus, jesenas, pa i ljetos...

"Visilo je i na početku, visilo je i prije nego što sam došao više nego što sada visi, ali mi ćemo dati sve od sebe da to stignemo. Dobro je što ćemo imati pozitivnu atmosferu sada, a ja sam inače, ne znam koliko ste me upoznali u ova tri mjeseca, uvijek veliki optimista. Čak sam i juče (prije utakmice), pa sam baš tužan što nisam dobio. Vjerovao sam da ću dobiti...", nastavio je priču trener Zvezde i dodao da mu je žao što ekipa nije prošla dalje, jer je to prikazanim zaslužila.

"Ali, imamo satisfakciju u tome što smo poslije tri godine dobili derbi. Ima igrača koji nisu nikada dobili Partizan", podsjeća Prosinečki da ni ova pobjeda od 1:0 nije za bacanje iz više razloga.

"I dobre igre i pobjede"



Njega ne zadovoljava to što sada svi pričaju o tome da Zvezda, poslije dugo vremena, igra dobro i dopadljivo za oko. To neće važiti ništa na kraju sezone, ako ostane ovako.

"Nema opuštanja, samim tim što nismo ništa napravili. Ispali iz Kupa, drugi smo... Kao, dobro igramo? Ne! Nego trebamo i dalje da pobjeđujemo. Znam da dobro igramo, ok. Svi ste vidjeli da jeste tako, ali moramo dalje, utakmicu po utakmicu", naredio je Prosinečki i podvukao šta želi:

"I dobre igre i pobjede".

Iako će do trećeg "vječitog derbija" za kratko vrijeme, a drugog u prvenstvu, biti odigrane još tri prvenstvene utakmice, javnost već gleda ka 23. aprilu i 140. okršaju Partizana i Zvezde za bodove. Da li će se nešto promeniti pred tu utakmicu, s obzirom na ishod revanša Kupa i kraja crne serije crveno-bijelih?

"Crvena zvezda, ja sam to rekao čim sam došao, uvijek će ići na pobjedu. Ja ću opet ići na pobjedu. I ako ih stignemo do derbija na tabeli, ja ću ići tamo na pobjedu. Crvena zvezda neće i ne zna drugačije igrat, jer sam ja takav, volim tako da igram i insistiram na ofanzivnoj igri", najavio je Prosinečki i naglasio:

"Znači, mi ćemo da idemo tamo da pobijedimo kakav god da bude odnos. I ako budemo imali prednost, sigurno se neću povući, jer mi tako ne znamo igrati. Jer, neću tako da igramo!"

"Partizan nije htio, nego je morao da se brani"

Prosinečki ne vidi rivala u Srbiji protiv kojeg bi njegov klub trebalo da se brani i čeka.

"Crvena zvezda u ovoj ligi, ne potcenjujući nikoga, mora u svakoj utakmici da ide na pobjedu".

Vaš kolega s klupe Partizana, Aleksandar Stanojević, najavljivao je ofanzivu u revanšu, uprkos prednosti od 2:0, čak je na papiru izveo i postavu koja može da napada, u formaciji 4-4-2, ali se ispostavilo da su se crno-bijeli žestoko branili skoro svih 90 minuta. Da li vjerujete u Stanojevićevu konstataciju da nije imao namjeru da se brani na "Marakani", već da je to bio splet okolnosti?

"Ti možeš da igraš defanzivno i sa dva špica. Ja mogu defanzivno i sa tri špica. Ne, nije to bio slučaj, nego mislim da smo dominirali. Zato su se oni povukli, naročito u drugom poluvremenu... Tada smo bili potpuno dominantni, iako smo u prvom poluvremenu imali dve stopostotne šanse, a u drugom gol i šansu Kaluđerovića pred kraj, što je za mene stopostotna šansa", osvrnuo se još jednom Prosinečki na utakmicu odigranu pred 40.000 navijača.

"Idem na JNA da dobijem"



"Čitavo vrijeme smo mi držali, oni su se vratili, jer im nismo dozvolili da izađu. Oni su htjeli da izađu, čak su i pokušali u jednom trenutku, ali mi smo bili super agresivni i odmah smo ih gore pritisli... Zato sam i pohvalio moje momke. Ne mogu nikome da kažem nijednu riječ, šanse se promašuju", rekao je Robi i nadovezao se:

"A, Partizan? Daj Bože da tako igra i tamo..."

Kako bi, po vašem mišljenju, Partizan mogao da uđe u 140. derbi?

"Igraćemo opet isto i baš me briga kako će oni igrati. Ja uopšte o njima ne razmišljam, već samo razmišljam o mojim igračima. Ja samo mislim o tome da Crvena zvezda igra dobro i opet ćemo igrati isto na njihovom terenu", optimista je Prosinečki, koji osjeća da će ta utakmica riješiti prvenstvo.

"To je već za tri kola, šta god da se dogodi do tada, mi ćemo sigurno biti tu negdje... Ta utakmica će biti verovatno ključna. A, ako je ključna, onda ću da izađem tamo da je dobijem".

"Ubili smo Partizan"



Pred revanš polufinala Kupa rekli ste da, ako već ne budete mogli da prođete dalje, imate namjeru da zaplašite Partizan. Da li mislite da ste u tome uspjeli?

"Pitaj njih, ja mislim da jesmo...", rekao je Prosinečki i dodao:

"Zaplašiti... Treba i dalje igrati, možeš ih zaplašiti samo ako ih ponovo dobiješ u prvenstvu. Ali, meni je važno da su momci vidjeli da možemo da igramo, odeš tamo Olimpijakosu na noge i odigraš dobro, dođe tu Partizan, ubiješ ih. Mi možemo da igramo, to je nama najvažnije. To znači i da su momci svesni svojih kvaliteta i da u ovom sistemu, koji igramo, jesmo dominantni".

U tom sistemu, koji se nije promijenio nijednom ovog proljeća u šest pobjeda i jednom porazu, sve veći broj fudbalera dobija šansu, što od prvog minuta, što u drugom poluvremenu.

"Kod mene su dobili minutažu neki igrači, koji nisu ni sanjali da će igrati prošle sezone. Treba im dati samopouzdanje i minutažu. A sada se ti igrači pokazuju kao dobri i mi pričamo i pišemo o njima. To je samo rad...", završava razgovor Robert Prosinečki, koji polako ali sigurno dobija povjerenje navijača Crvene zvezde.

(N. Janković - MONDO, foto: Tanjug, FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC