• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinamo Kijev i Šahtjor iz Donjecka kreću na evropsku humanitarnu turneju

Autor Haris Krhalić

Humanitarna turneja kreće u Turskoj.

 Dinamo kijev, navijači Izvor: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Galatasaraj će 14. aprila ugostiti ekipu Dinama iz Kijeva na svom terenu, a u Istanbulu se okupljaju i fudbaleri Šahtjor iz Donjecka koji će u Turske 13. aprila igrati s Bešiktašom, te šest dana poslije s Fenerbahčeom. Nakon toga, popularno zvani ”rudari” iz ukrajinske regije Donbas sastaće se sa Seviljom, Hajdukom iz Splita, Pari Sen Žermenom, Lacijom.

Turski fudbalski klub Galatasaraj i Dinamo Kijev igrat će 14. aprila humanitarnu utakmicu za pomoć ukrajinskoj siročadi. Istovremeno, fudbaleri Šahtjora iz Donjecka u Turkskoj će 13. aprila igrati s Bešiktašom, te šest dana poslije s Fenerbahčeom. Nakon toga, popularno zvani ”rudari” iz ukrajinske regije Donbas sastaće se sa Seviljom, Hajdukom iz Splita, PSŽ, Lacijom, javlja Anadolija.

U znak solidarnosti i podrške narodu Ukrajine, Galatasaraj će 14. aprila ugostiti ekipu Mirčea Lučeskua na svom terenu, u humanitarnoj utakmici koja ima za cilj prikupljanje sredstava.

Menadžer Dinamo Kijeva Lučesku, bivši trener Bešiktasa, Galatasaraaa, kao i selektor turske fudbalske reprezentacije, rekao je u četvrtak za Anadoliju da je proveo dugi niz godina radeći u Turskoj, ističući da vrlo dobro zna koliko je turski narod spreman pomoći.

Lučesku osudio ”noćnu moru“

Osuđujući "noćnu moru" s kojom se ljudi u Ukrajini suočavaju već šest sedmica, Lučesku je rekao:

"Želimo im pokazati našu podršku nogometnim utakmicama koje ćemo igrati. Ovom ratu će sigurno doći kraj. Mislim da je sport u ovom pesimističnom okruženju element koji ujedinjuje i obnavlja."

Lučesku, koji zbog rata sada živi u Rumuniji, rekao je da će Dinamo Kijev 12. aprila odigrati utakmicu protiv Legije iz Varšave u Poljskoj.U Turkskoj se okupljaju i fudbaleri Šaktjora iz Donjecka, gdje će odigrati niz humanitarnih utakmica u okviru "Globalne turneje za mir", navedeno je na stranici kluba.

U narednim danima Šahtjor će biti smješten u Istanbulu. Neki od ukrajinskih fudbalera su već stigli ovdje, a očekuje se da će im se uskoro pridružiti i ostali igrači.

Za danas se očekuje dolazak stručnog štaba Šahtjora. Čim treneri formiraju ekipe i procijene formu svakog igrača, krenut će s trenažnim procesom. Prve utakmice u okviru Šahtjorove "Globalne turneje za mir" ukrajinska ekipa će odigrati 13. i 19. aprila.

Nogometni klub Šahtjor, kompanija SCM i Fondacija Rinat Akhmetov već su donirali oko 1,4 milijarde ukrajinskih grivni (43,7 miliona eura) za pomoć Ukrajincima tokom 40 dana rata. Taj iznos uključuje humanitarnu pomoć civilima, kao i pomoć Oružanim snagama Ukrajine i snagama Teritorijalne obrane u desecima gradova i mjesta.

Srna: „Pomoć je trenutno najvažnija stvar“

Sportski direktor Šahtjora iz Donjecka, Darijo Srna iz Hrvatske izjavio je kako je UEFA dala zeleno svjetlo za održavanje velikog broja prijateljskih utakmica u Evropi te da su na temelju toga fudbaleri dobili dozvolu za odlazak u inostranstvo.

"Moći će putovati za tri dana. U međuvremenu ćemo odmah, zajedno sa stručnim stožerom i svim ukrajinskim igračima, otići u Istanbul. Nažalost, mnogi brazilski igrači neće biti prisutni jer većina njih odbija sudjelovati. Možda će stići samo Marlon i Ismaili. Počinjemo igrati u Turskoj kada se 13. aprila sastajemo s Bešiktašom, a 19. aprila s Fenerbahčeom, zatim sa Seviljom, Hajdukom iz Splita, PSŽ, Lacijom", rekao je Srna.

Dodao je kako će cjelokupan novac od ovih utakmica biti poslan u Ukrajinu za pomoć Ukrajincima i djeci.

"Trenutno je ovo najvažnija stvar koju možemo učiniti da pomognemo. Kako je rekao predsjednik našeg kluba Rinat Ahmetov, "doći će vrijeme kada ćemo obnoviti Ukrajinu i uložiti sve svoje sposobnosti i sredstva da se Ukrajina oporavi i postane jaka i prosperitetna zemlja."

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC