• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER BiH: Borac grabi ka tituli!

Evrogolovima Steve Nikolića i Darka Maletića, Borac nadigrao Sarajevo 2:0 (1:0) i otišao na + 9 u odnosu na Željezničar, koji ima meč manje.

 PREMIJER BiH: Borac grabi ka tituli! Izvor: MONDO

Na banjalučkom Gradskom stadionu, pred više od 8.000 gledalaca, nije viđen pretjerano dopadljiv fudbal u derbiju 21. kola Premijer lige BiH. Nije stvoreno ni mnogo prilika, ali žustrine, htijenja i velike borbe je itekako bilo na obje strane.

Ipak, ono što je obilježilo derbi susret 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine je fantastičan volej Steve Nikolića kakav se rijetko viđa i u mnogo boljim evropskim šampionatima od našeg. Taj volej, popularne makazice su donijele prednost protiv Sarajlija, a konačnu tačku na pobjedu stavio je Darko Maletić u samom finišu.

Banjalučani su time poslije Koševa (0:1) uspjeli da i u drugom meču savladaju Sarajlije što je prvi put u istoriji Borca.

Ono što je važnije od istorije i statistike je činjenica da je Borac ovom pobjedom približio tituli, ali i dodatno opteretio Željezničar, koji će u nedjelju pokušati da protiv nezgodnog Širokog Brijega ponovo dođe na šest bodova minusa u odnosu na Banjalučane.

Sarajevo je u subotu uveče rasterećeno ušlo u utakmicu na Gradskom stadionu zbog činjenice da su u Banjaluku došli bez suspendovanih igrača Branislava Arsenijevića, Vučine Šćepanovića, Hilme Gutića, Dženaldina Hamzagića i Adisa Jahovića i jer je na lideru Premijer lige BiH bio imperativ pobjede.

Zato su žustro krenuli ka golu Borca, a u nekoliko navrata su u svojoj želji i pretjerivali preoštrim startovima zbog kojih su u prvih dvadesetak minuta zaradili tri žuta kartona.

Sarajlije su stvorile i propustile prvu stopostotnu priliku u 16. minutu. Poslije jedne izgubljene lopte na sredini terena, uslijedila je brza kontra "bordo" tima. Emir Obuća se našao u šesnaestercu, odlično se driblingom oslobodio Leonida Ćorića i sa 13 metara šutirao tik pored desne stative Borčevog gola.

Prvi ozbiljniji udarac ka golu gostiju, Borac je uputio tri minuta ranije. Slobodan udarac iskosa sa lijeve strane sa 30 metara bio je već viđeni centaršut, ali tako nije mislio Duško Stajić, čiji je direktan šut umalo prevario golmana Dinu Hamzića, koji je krajnjim naporom loptu uspio da izbaci u korner.

I onda najljepši detalj meča viđen je u 26. minutu. Poslije ubacivanja iz auta u srce šesnaesterca Sarajeva, Veldin Muharemović je glavom loše intervenisao, lopta je stigla do Nikolića, koji je makazicama uhvatio volej i savladao Dinu Hamzića - 1:0.

Borac je nakon vođstva primirio igru, a onda u finišu poluvremena preko Stajića stvorio još dvije prilike. Mrežu Sarajeva najprije je spasio golman Hamzić, a potom i Dubovac, koji je izblokirao njegov udarac sa pet-šest metara.

Slično kao na početku prvog, Sarajlije su bile bolje i početkom nastavka, pokušavajući što prije da dođu do izjednačenja. Stvorili su nekoliko polušansi, ali nije bilo potrebe da ozbiljnije interveniše golman Borca Asmir Avdukić.

Zbog povrede je već na poluvremenu u svlačionici morao da ostane kapiten Borca Draško Žerić, pa je umjesto njega na teren ušao Vukašin Benović. Ubrzo se i nekadašnji bek Slavije povrijedio, pa je trener Vlado Jagodić morao da pošalje na teren Srđana Grahovca.

Zato je trener Borca bio primoran da postavi defanzivniju taktiku u drugom poluvremenu kako bi stvorio eventualni prostor za brzi kontranapad. Iz jednog takvog u 87. minutu, crveno-plavi su stavili tačku na trijumf.

Darko Maletić je poslije solo akcije uhvatio golmana Hamzića na krivoj nozi i kroz noge Torlaku plasirao loptu u mrežu - 2:0.


Borac je sa nova tri boda sakupio 47, devet više od drugoplasiranog Željezničara koji u nedjelju na Grbavici dočekuje Široki Brijeg. Sarajevo je ostalo na trećem mjestu sa 35 bodova, ali sada mu opasno "prijete" Travnik (32), Rudar (32) i Sloboda (31)...

Banjalučani su takođe smanjili razliku u sudarima sa Sarajlijama kad se saberu i mečevi u bivšoj Jugoslaviji.

"Bordo" tim je slavio 20 puta, Borac je bio uspješniji na 13 mečeva, a devet utakmica je završeno remijem uz gol-razliku 66:51 u korist Sarajeva.

Kao domaćini, crveno-plavi su na 20 mečeva slavili 12 puta, uz šest remija i tri poraza.

Borac - Sarajevo 2:0
Stadion: Gradski Stadion u Banjaluci. Gledalaca: 8000. Sudija: Anto Živković. Strijelci: 1:0 Nikolić (26.), 2:0 Maletić (89.). Žuti kartoni: Žarić, Stajić, (Borac) A. Handžić, Torlak, Belošević, Dupovac, Čomor (Sarajevo).

BORAC: Avdukić, Ćorić, Stupar (od 90. VIdaković), Nikolić, Raspudić, Mikić, Žarić (od 46. Benović (od 63. Grahovac)), Stajić, Stakić, Maletić, Krunić.

SARAJEVO: Hamzić, Čomor, Belošević, Torlak, Dupovac, Muharemović, K. Handžić, A. Handžić (od 60. Avdić), Pehlić, Kojašević, Obuća.

Rezultati 21. kola Premijer lige BiH


Borac - Sarajevo 2:0 (1:0)
/Nikolić 26, Maletić 87/

Ranije odigrano u subotu:

Leotar - Sloboda 1:3 (1:0)
/Stojanović 28 - Bekić 53, Mujić 87, 89//

Travnik - Drina 6:0 (1:0)
/Popović 26, 55, Fajić 58,70, 80, Šiljak 75/

Zvijezda - Velež 0:0

Rudar - Slavija 2:2 (1:1)
/Kantar 37, Džafić 90 pen - Šešlija 39, Popović 71/

Budućnost - Zrinjski 0:0 (prekid)

U nedjelju (16 h)

Olimpik - Čelik
Željezničar - Široki Brijeg (19.30 h)

TABELA: Borac 47, Željezničar (-1) 38, Sarajevo 35, Travnik 32, Rudar 32, Sloboda 31, Olimpik (-1) 30, Slavija 30, Čelik (-1) 28, Široki Brijeg (-1) 28, Zvijezda 28, Zrinjski (-1) 25, Leotar 24, Velež 24, Budućnost (-1) 17, Drina 17.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC