• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Nojer branio sve. Dobro, ne baš sve...

Junajted pobjedom u Gelzenkirhenu protiv Šalkea - 2:0 napravio veliki korak ka Vembliju i finalu Lige šampiona.

 LŠ: Nojer branio sve. Dobro, ne baš sve... Izvor: MONDO

Počeo je rasplet Lige šampiona.

Odigrana je prva od četiri polufinalne utakmice, poslije koje je jasno da je Mančester junajted daleko kvaliteniji tim od Šalkea i da je jednom nogom već u londonskom finalu 28. maja.

"Crveni đavoli" u ovom polufinalnom paru imaju ulogu apsolutnog favorita. Opravdali su je već u prvih 90 minuta. Mančester je zasluženo pobijedio sa 2:0 (0:0), a moglo je da bude mnogo, mnogo više. Samo zahvaljujući Manuelu Nojeru Šalke nije ubjedljivo poražen.

Golman "rudara" branio je sve do 67. minuta... Onda ga je načeo Gigs, a dva minuta kasnije dotukao Runi.

Da je Junajted iskoristio pola od ukupnog broja prilika koje je stvorio samo u prvom dijelu imao bi ubjedljivu prednost i siguran plasman u finale. Ni poslije ovog rezultata neće se mnogo opterećivati revanšom, jer je u igri "razbili" protivnika, kome je i sam plasman u polufinale veliki, istorijski uspjeh.

Ipak, u fudbalu je sve moguće, pa da i aktuelni šampion Evrope Inter u četvrtfinalu kod kuće primi pet golova i to upravo od Šalkea!

Sve je dobro funkcionisalo kod "crvenih đavola" na "Ventils Areni", ali su protiv sebe imali svemogućeg Nojera. Nesuđeno pojačanje Junajteda je preko sat vremena branilo bukvalno sve! Skidao je zicere Runiju, Gigsu, Ćićiritu, Parku...

Uprkos opasnoj situaciji ispred gola Edvina van der Sara u uvodnom minutu utakmice, prvu priliku da zatresu mrežu propustili su gosti, tačnije spriječio ih je fenomenalni Manuel Nojer. Kvalitet Vejna Runija došao je do izražaja već u trećem minutu. Napadač "đavola" gađao je iskosa sa lijeve strane, sa preko 20 metara, dalji gornji ugao Šalkeovog gola, ali se Nojer izvio i vrhovima prstiju izbio loptu u korner.

Samo dva minuta kasnije opet je opasnost po njemački tim došla sa lijeve strane. Ulogu Runija preuzeo je Đi Sung Park, bio je bliži golu od klupskog kolege, na ivici kaznenog prostora, snažno je šutirao po zemlji, ali je Nojer još jednom pokazao zašto se pola Evrope otimalo oko njega.

Najbolju priliku u prvih 13 minuta (!) propustio je Havijer Ernandez. Ćićarito se našao "oči u oči" sa Nojerom poslije dodavanja Parka i neuspjele ofsajd zamke "rudara"... Jednostavno, 25-godišnji čuvar mreže Šalkea bio je nesavladiv!

Njegove odbrane oduzimale su samopouzdanje igračima Mančestera, pa se tako Ernandez u 23. minutu odlučio za, ispostaviće se, neuspješno proigravanje Runija u sredinu, uprkos tome što se nalazio sam ispred Nojera na nekoliko metara.

Par minuta kasnije Meksikanac iz vrlo slične pozicije, ali sa protivničkim fudbalerom "na leđima", šutira tik pored druge stative. Pritisak Mančestera nije jenjavao... Vrlo brzo stopostotnu šansu ima i Rajan Gigs poslije centaršuta Nemanje Vidića. Velšanin je pokušao glavom sa ruba peterca, a Nojer refleksom mačke sačuvao svoju mrežu.

Mančester je imao inicijativ i brojne prilike, ali daleko od toga da je Šalke bio bezopasan. Praktično svaki napad i jedne i druge ekipe "mirisao" je na šansu. Junajted je zaista i dolazio do njih, dok je domaćinu nešto nedostajalo...

Nojer, ali i drugi odbranbeni igrači Šalkea "letjeli" su po svom šesnaestercu u 36. minutu i samo tako spriječili Ostrvljane da ne dođu do vođstva. Ernandezov udarac zaustavio je golman, a Parkov, u horizontalnom letu, neko od defanzivaca.

Do kraja prvog poluvremena i Gigs je bio sam ispred Nojera, nije promašio gol... Bila je to nova odbrana.

Rezultat je bio poslije 45 minuta 0:0. Nevjerovatno!



Parada odbrana Nojera nastavila se i u drugom poluvremenu. Poslije "slobodnjaka" sa desne strane Evra i Kerik su najvišu u protivničkom kaznenom prostoru, ali... Zna se ko je bio najbolji na golu!

Kao da igrači nisu bili u svlačionicama na poluvremenu. Potpuno ista slika i u drugom dijelu na stadionu Gelzenkirhenu. Strahovit pritisak Junajteda se nastavio, a domaćin se grčevito branio. Gigs je sve dobro uradio osim završnog šuta u 47 minutu. Još jedna odlična prilika otišla je u nepovrat.

Nojer je konačno bio savladan u 51. minutu, ali je "strijelac" Ernandez bio u ofsajdu.

Ko zna šta bi bilo da je Hurado, koji je bio potpuno sam, malo dalje ka centru od penaltika, bolje zahvatio volej. Činilo se da pritisak Mančestera popušta, ali je to bila samo varka Aleksa Fergusona.

Runi je u 67. minutu odlično proigrao Gigsa kroz sredinu, koji konačno pronalazi način da savlada Nojera. Poslije osam odbrana njemačkog golmana, deveti put je poklekao - 0:1.

Mančester je počao da koristi svoje prilike...

Na novi gol se čekalo nešto više od tri minuta. Igrači Šalkea ostavljali su previše prostora protivničkim igračima, posebno na 20-30 metara od gola, a iskusni gosti znali su to da iskoriste. Nedostajala je samo realizacija. Kada je "probijen" Nojer problema više nije bilo.

Ernandez je, opet kroz sredinu, odigrao za Runija, kome nije bilo teško da duplira prednost!

Revanš meč se igra 4. maja na "Old Trafordu". Finale je 28. maja na Vembliju.

ŠALKE: Nojer - Sarpei (od 73' Eskudero), Mecelder, Matip, Učida - Baumjohan (od 53' Kluge), Hurado (od 83' Draksler), Papadopulos, Farfan - Raul, Edu.

MANČESTER JUNAJTED: Van der Sar - Evra, Vidić, Ferdinand, Fabio - Park (od 73' Skols), Gigs, Kerik, Valensija - Runi (od 83' Nani), Ernandez (od 73' Anderson).

(MONDO - foto: Beta AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC