• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Milioneri" koji imaju budućnost

Borusija iz Dortmunda, nekad poznata po dovođenju skupocjenih pojačanja, poslednju titulu je osvojila zahvaljujući potpuno drugačijoj strategiji.

 "Milioneri" koji imaju budućnost Izvor: MONDO

Dva kola pre kraja sezone, Borusija je obezbijedila prvu titulu prvaka Njemačke od sezone 2001/02.

Pored veterana Dedea i Kela (koji su i tada nosili žuto-crni dres), zajedničko za te dve ekipe su samo pune tribine stadiona Signal Iduna park, nekadašnjeg Vestfalena.

Ali dok su generaciju 2002. činili dokazani asovi njemačkog i internacionalnog fudbala (Marsio Amoroso, Everton, Jan Koler, Rosicki, Riken, Oliseh, Jirgen Koler, Rojter, Verns...), okosnicu aktuelnog šampionskog sastava čine igrači stari od 18 do 25-26 godina.

Politika dovođenja zvijezda prelaznog roka Borusiju je otjerala u dug od nevjerovatnih 118 miliona evra (podatak iz 2004. godine), pa je bilo jasno da klub može da nastavi sa radom samo ako iz korena promijeni pogubne potrošačke navike.

U periodu od 2008. do 2010, za "siću" su angažovani golobradi Groskrojc, Kagava, Subotić, Humels, Bender... igrači koji sada čine okosnicu tima i vrijede višestruko više nego kada su potpisani.

Borusija ne planira njihovu prodaju, mada je i dalje u dugu od oko 70 miliona evra. Redovno pun stadion i novac koji će dobiti od učešća u Ligi šampiona uticaće da "minus" u kasi nastavi da se smanjuje.

Kompletna prva postava je pod ugovorima najmanje do leta 2013, a samo "vezista" Nuri Sahin ima klauzulu o mogućem odlasku, koju vjerovatno neće aktivirati.

Za zapažene rezultate u Evropi, novim "milionerima" je neophodno iskustvo, pa ne bi trebalo da iznenadi ako najesen budu eliminisani već u grupnoj fazi Lige šampiona. To neće značiti da nemaju potencijal za mnogo, mnogo veće domete - pod uslovom da ostanu na okupu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC