• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marković i Mamić (ni)su vrijeđali gejeve

Sud nije našao ništa sporno u ocjenama Vlatka Markovića i Mamića da "gejevima nije mjesto u fudbalu, reprezentaciji Hrvatske i Dinamu".

 Marković i Mamić (ni)su vrijeđali gejeve Izvor: MONDO

Ocjena predsjednika Nogometnog saveza Hrvatske Vlatka Markoviće i potom podrška toj opservaciji od strane prvog čovjeka Dinama iz Zagreba Zdravka Mamića, da "gejevima nije mjesto u reprezentaciji te zemlje", nije vid diskriminacije gej populacije.

Ovo je odluka Županijskog suda u Zagrebu.

Zbog izjave, koja je nedavno brzo obišla svijet, Marković je morao na sud, jer ga je nekoliko organizacija za zaštitu prava gej i lezbejske populacije u Hrvatskoj tužilo zbog govora mržnje i diskrimacije. Ali, sud je utvrdio da "svako ima pravo na svoje mišljenje" i da u tim izjavama nije bilo diskriminacije.

"Markovićev advokat na sudu je tvrdio kako tužilac, Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije, nisu dokazali ko je to povrijeđen Markovićevom izjavom", piše hrvatski Tportal i dodaje:

"Advokatica gej udruženja Lina Budak podsjetila je sud da je Marković potvrdio svoju izjavu, a potom dodala da je riječ o čistoj diskriminaciji po seksualnoj orijentaciji. Ona se zapitala i da li bi Markovićeva izjava bila smatrana vrijednosnim stavom, da je isto rekao za muslimane, umjesto za gej populaciju".

Na kraju, podvučeno je da je: "Sudija Jasenka Grgić odbila je zahtjeve tužioca i rekla da je tužba trebalo da se odnosi na HNS, a ne na Markovića, jer je ključno pitanje u ovom slučaju ko je diskriminator".

"U hrvatskom sportu i dalje se ne poštuju međunarodno priznati pravilnici, a posebno oni UEFA i FIFA koji najstrože zabranjuju svaku vrstu diskriminacije i rasizma", konstatuje na početku svog izvještaja još jedan hrvatski portal Index.hr.

"Nije Marković mogao nikoga da diskriminiše, nego eventualno HNS koji zapravo odlučuje o zapošljavanju fudbalera". Ovako je novinar Indexa protumačio presudu Županijskog suda.

Marković je svoju izjavu da "gej fudbalerima nema mjesta u reprezentaciji dok je on predsjednik Saveza" začinio i ocjenom da "na sreću, fudbal igraju samo zdravi ljudi".

"Iako se u slučaju izjava Markovića i Zdravka Mamića radi o istom problemu - fundamentalnoj i nedopustivoj homofobiji u hrvatskom sportu, odnosno fudbalu, što sve zajedno šalje sramotno ružnu sliku o Republici Hrvatskoj evropskoj i svjetskoj javnosti, ove dvije nepravomoćne presude u slučaju naših tužbi pokazuju koliko je haotično stanje u našem pravosuđu, odnosno kako se primjenjuje Zakon o suzbijanju diskriminacije", poručili su iz Centra za LGBT ravnopravnost Hrvatske.

"Naime, dok u slučaju Mamić sudiji nije bila sporna Mamićeva funkcija izvršnog potpredsjednika Dinama, koji kaže da ne bi angažovao gej fudbalere, već je presudila kako radi o njegovom 'pravu na lični stav', u slučaju Marković 'problem' je što o izboru fudbalera za reprezentaciju formalno odlučuje Nogometni savez Hrvatske, a ne njegov predsjednik", dodaje Index.hr.

Kompletnu izjavu Zdravka Mamića o tome da ne bi potpisao ugovor sa gej fudbalerom u Dinamu možete pogledati na našem web portalu www.mondo.rs.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC