• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Fergusonu i jare i pare!

Mančester i u značajno istumbanom sastavu prejak za Šalke - 4:1 (2:1). Glavni igrači odmoreni za Čelsi, izbjegnute suspenzije za finale sa Barsom.

 LŠ: Fergusonu i jare i pare! Izvor: MONDO

Akteri finala iz Rima 2009. godine ponovo će se naći 28. maja na Vembliju: Mančester junajted - Barselona!

"Crveni đavoli" eliminisali su Šalke ukupnim rezultatom 6:1 i boriće se za evropsku krunu po peti put. Uspješni su bili u prva tri pokušaja (1968, 1999. i 2008), ali su ih Katalonci nadigrali na Olimpiku prije dvije godine (2:0).

Prilika za revanš ukazala se možda i ranije nego što je očekivao bilo ko na Old Trafordu...

Strijjelci u drugom susretu sa Šalkeom bili su Antonio Valensija u 26, Daron Gibson u 31. i Anderson u 72, odnosno 75. minutu, dok je Hoze Manuel Hurado u 35. minutu dao počasni gol za "kraljevsko plave".

Ostaće upamćeno da se Junajted ovom prilikom prošetao do finala. Vjerovatno prvi put u istoriji elitnog klupskog takmičenja se dogodilo da trener jednog tima u revanšu polufinala odmori više od polovine igrača iz svoje najjače postave!?

Prednost iz Gelzenkirhena (2:0) i činjenica da je u nedelju na programu ključni meč Premijer lige sa Čelsijem, naveli su ser Aleksa Fergusona da u srijedu ostavi na klupi Vidića, Gigsa, Evru i Ćićarita Ernandeza, dok Runi i Ferdinand nisu bili ni među 18 igrača.

Iskusni stručnjak opredijelio se za sljedeći sastav: Van der Sar, Rafael (od 60' Evra), Smoling, Evans, O'Šej, Gibson, Skols (od 73' Flečer), Anderson, Valensija, Nani, Berbatov (od 77' Oven).

Prije osam dana, na Veltins areni, utakmicu su počela samo dvojica iz ove grupe - Valensija i Edvin Van der Sar, koji bi mogao da postane prvi učesnik finala Lige šampiona stariji od 40 godina! Trenutno je rekorder Paolo Maldini - u pobjedi Milana nad Liverpulom 2007. u Atini (2:1) zaigrao je sa 38 godina i 331 danom.

Fergijev kolega Ralf Rangnik, koji je inspiraciju pred revanš potražio upravo u pobijedi Junajteda nad Bajernom u finalu Lige šampiona 1999. godine (preokret na 2:1 u sudijskoj nadoknadi vremena), izveo je formaciju sa jednim napadačem - Raulom - a u timu se našao i sedamnaestogodišnji "vezista" Julijan Draksler.

Šalke: Nojer, Učida, Hevedes (od 70' Huntelar), Mecelder, Eskudero, Papadopulos, Hurado, Farfan (od 75' Matip), Baumjohan (od 46' Edu), Draksler, Raul.

Do vodećeg gola domaćih nije bilo previše uzbuđenja.

Šalke je imao jedan šut pored stative (Džeferson Farfan), a Mančester zaprijetio preko Dimitra Berbatova i Nanija, koji su previše komplikovali kada je trebalo povući konkretan potez u šesnaestercu protivnika.

Zatim je njemački tim izgubio posjed tek što je prešao na polovinu Junajteda i bio kažnjen u roku od pet sekundi!

Nani je poveo polukontru, dodao u sredinu Gibsonu, a ovaj u prostor Valensiji, koji je bio prebrz za Eskudera i pribran kada se našao sam ispred Manuela Nojera - 1:0, lopta je odsjela u donjem desnom uglu.

Bila je to akcija u stilu fudbalera Barselone, čiji je menadžer Đozep Gvardiola došao na Old Traford, u želji da uživo "ovjeri" kvalitete konkurenta za pehar 28. maja na Vembliju.

Pet minuta kasnije već je bilo 2:0. Lopta je poslije auta sa desne strane došla do Gibsona, koji je sa 15 metara uputio oštar, prizemni udarac, a prošle nedelje fenomenalni Nojer napravio početničku grešku. Od njegovih ruku lopta se odbila do stative i u mrežu!

Međutim, nije to bio definitivni kraj Šalkea.

Neiskusno je Kris Smoling prodao loptu ispred svog šesnaesterca, sa desnog boka centrirao je Acuto Učida, a Hurado se poslije serije odbitaka odlučio na udarac iz prve sa 15 metara. Njegova "bomba" završila je u Van der Sarovim rašljama - 2:1!

Po receptu četvrtfinalne utakmice sa Čelsijem, Mančester je mogao da uzvrati samo što je krenuo sa centra. Valensija je ušao u kazneni prostor, prevario Nojera i precizno tukao, ali je Benedikt Hevedes izbio loptu sa gol linije...

Rangnik je u poluvremenu uveo Edua umjesto Aleksandera Baumjohana, što je bio znak za totalnu ofanzivu. Međutim, dva opasna napada bez pravog šuta bila su sve što je Šalke ponudio, dok je još bio "živ".

U 55. minutu je Anderson udarcem u gornji lijevi ugao najavio svoj mini-šou u finišu utakmice, ali je u tom trenutku Nojer bio na visini zadatka. Paradom je spriječio pogodak i konačno intervenisao na nivou koji ga obično krasi.

Uvertira za debakl "nul-fira" bio je poništen gol Smolinga u 71. minutu, da bi Anderson u sljedećem napadu povisio na 3:1.

Nani je prošao Kristofa Meceldera po desnoj strani, Učida blokirao prvi pokušaj Andersona, ali se Brazilac brzo pridigao sa zemlje i iz dosta teške pozicije matirao Nojera.

Tri minuta kasnije se mreža najtraženijeg evropskog golmana zatresla po četvrti put, na krajnje jednostavan način: Valensija za Berbatova iza leđa odbrane Šalkea, Anderson se aktivirao iz ofsajda i lako pretvorio dodavanje bugarskog centarfora u pogodak - 4:1!

Šalke nije imao sreće da smanji na 4:2, jer je Huntelar poslije šuta Edua sa 18 metara bio za koji centimetar ispred posljednjeg čovjeka odbrane Mančestera.

Mančester junajted ove sezone je ostao jedini neporaženi tim Lige šampiona, sa čak devet pobjeda i tri remija.

Računajući 3:2 u revanš susretu prošlogodišnjeg četvrtfinala sa Bajernom, kada su "crveni đavoli" ispali zbog negativnog rezultata na Alijanc areni (2:1), to je serija od 13 evropskih utakmica bez poraza i izjednačen klupski rekord!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC