• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanu fali vrijeme, pojačanje i čovjek koji će ga dovesti: Stolici je to najbitnije mjesto

Autor Haris Krhalić

Tokom prethodnih nekoliko dana Partizan je ostao bez kapitena i sportskog direktora, pa se sada ne zna ko bi mogao da dovede novog zadnjeg veznog - čovjeka koji je neophodan!

 Situacija sa Partizanom Izvor: MNPRESS

Kada bismo pokušali da se prisjetimo turbulentnijeg početka sezone u Humskoj, morali bismo dobro da se zamislimo. Trenutno je Partizan u veoma komplikovanoj situaciji, a sve ono što je urađeno preko ljeta moraće da se ispravlja u hodu. Da situacija bude teža, crno-bijeli će uskoro početi da igraju i na evropskom frontu, što će dodatno smanjiti prostor za manevar srpskog vicešampiona.

Gledajući u odnosu na prethodnu sezonu, Partizan su napustili trener Aleksandar Stanojević i čak 14 prvotimaca. Za neke od njih crno-bijeli do sada nisu uspjeli da nađu pravu zamjenu, a sada se postavlja pitanje i kada će to uspjeti. Juče je klub napustio i Ivica Iliev, čovjek koji je gotovo sedam godina bio sportski direktor, a svoju odluku obrazložio je kratkim saopštenjem na sajtu kluba.

Zbog tog rastanka nije jasno ko će biti zadužen za transfere do kraja ljetnjeg prelaznog roka, ali je sasvim izvjesno da je jedan već utanačen. Partizan se pozdravio sa Zdjelarom, što bi mogao da bude najveći udarac za tim Ilije Stolice ovog ljeta. Nakon odlaska u CSKA iz Moskve veziste koji je važio za "motor" tima iz Humske, Stolica ima smanjen broj opcija u defanzivnom dijelu veznog reda.

Kako je, zapravo, došlo do toga? Samo u posljednjih šest mjeseci klub su napustila trojica igrača baš sa te pozicije, a svaki od njih je ostavio izuzetno dubok trag u Humskoj!

Šta je Partizan izgubio - snaga Šćekića, iskustvo Jevtovića, motor Zdjelara!

Izvor: MN PRESS

Prvo je u zimskom prelaznom roku Partizan ostao bez Aleksandra Šćekića, koji je pojačao Zaglebje iz Lubina. Da ne ulazimo u to što je njegov ugovor u Poljskoj potrajao samo šest mjeseci, crno-bijeli su osjetili nedostatak iskusnog veznog fudbalera. Njemu nije išlo sjajno u Lubinu, a djelovalo je da ni Partizanu nije sjajno bez njega. Snažni Crnogorac ostavio je "rupu" ispred odbrane, prije svega jer je crno-bijelima nedostajala njegova fizička snaga.

Izuzetne fizičke predispozicije, sjajna igra u skoku i mnogo dobijenih duela na sredini terena činili su od Šćekića Partizanovog heroja iz senke. Posebno je to bilo vidljivo u derbijima sa Zvezdom koju je predvodio Vladan Milojević, jer je tada Partizanov zadnji vezni nerijetko dominirao dijelom terena koji mu je povjeren. Prelako se, reklo bi se sa ove tačke gledišta, srpski vicešampion odrekao njega i posvetio igračima drugačijeg profila.

Marko Jevtović sa titulom prvaka Srbije
Izvor: MN PRESS

Jedan od takvih je Marko Jevtović, koji je nakon impresivnih igara u Turskoj i daleko slabijih u Saudijskoj Arabiji trebalo da oživi karijeru u dresu Partizana. Drugu priliku za to imaće u Gazijantepu, pošto je povratnički mandat u Humskoj potrajao samo šest mjeseci i 20 odigranih mečeva. Aleksandar Stanojević ga je dugo čekao, zatim postepeno uvodio u sistem i tek mu povremeno davao šansu kao starteru. Jevtović nije bio pojačanje kakvo se očekivalo, a ovog ljeta je napustio klub i vratio se u Tursku.

"Odlazak Marka Jevtovića poremetio je mnoge stvari, ali na tom mjestu imamo Ljubu Fejsu i Sašu Zdjelara", jednom prilikom je tokom priprema rekao Ilija Stolica. Nije tada trener Partizana znao da će do kraja jula ostati i bez kapitena, čovjeka koji je u svakom smislu bio predvodnik crno-bijelih prethodne sezone.

Izlazna klauzula od 500.000 nije bila preveliki problem za CSKA iz Moskve, ali jeste za Partizan. Zdjelar se seli u Rusiju, a Ilija Stolica je danas želio da priča o njemu. "Zdjelar je kapiten za primjer, dao je toliko toga Partizanu da bi bilo šteta ne posvetiti mu cijelu konferenciju", rekao je trener Partizana kada mu je postalo jasno da će u nastavak sezone bez jednog od najboljih igrača tima.

Šta je Partizanu ostalo - roviti Fejsa, neiskusni Belić, prinudna rješenja Natho i Andrade!

Drugi fudbaler koji je na mjesto defnzivnog veznog stigao u januaru je još jedan povratnik - Ljubomir Fejsa. Svojevremeno reprezentativac, igrač za neku od Top 5 evropskih lika i čovjek koji je više od decenije u nizu osvajao šampionske titule sa svojim klubovima. Trebalo je da bude kapitalno pojnačanje Partizana za finiš prethodne, ali i sezone koje slijede. U novom prvenstvu još nije zaigrao, a u prethodnom je nastupio na samo dva meča. Teška povreda koljena odvojila ga je od terena i Stanojevićeve - a sada Stolicine - planove u veznom redu značajno pokvarila.

Ivica Iliev i Ljubomir Fejsa na startu priprema
Izvor: MN PRESS

Između ostalog i zbog toga Partizan je ovog ljeta tražio domaćeg fudbalera koji je bonus i koji bi baš na toj poziciji mogao da dobija minute. Stigao je Kristijan Belić iz Čukaričkog, nekadašnji polaznik Vest Hemove fudbalske akademije, ali teško je vjerovati da će se Partizan u narednoj sezoni osloniti samo na njega. Mečeva će biti mnogo, igraće se na tri fronta, a Belić još nema dovoljno iskustva da bude ključni čovjek Partizanovog tima.

Zbog toga što mu je mjesto centralnog veznog igrača jedno od najbitnijih u formaciji 4-1-2-3, Stolica bi želio da baš tu ima nekog na koga može čvršće da se osloni. Bibars Natho bi bio idealan igrač za ulogu, ali prije nekoliko sezona, kada je još bio na vrhuncu moći. Sada je iskusni Izraelac - djelimično i zbog godina - gurnut na mjesto "desetke" koju ove sezone i nosi na leđima. Inostrano pojačanje u vidu Patrika Andradea samo po formaciji igra u defanzivnom dijelu terena, ali inače nije igrač koji može da bude prvi čovjek ispred sopstvene odbrane, koliko god da ona ima članova.

Pojačanja nema ko da dovede!

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev.
Izvor: MN PRESS

"I, šta ćemo sad?" je rečenica koju smo prethodnih mjeseci često čuli zbog predstavnice Srbije na Eurosongu, ali u Partizanu ovih dana može da se čuje gotovo u svakom trenutku. Ilija Stolica nema dovoljan broj opcija na mjestu centralnog (ili defanzivnog, ako vam je draže) veznog, a sada je klub ostao i bez čovjeka kojem je posao bio da to dovede.

Narednih dana u Humskoj neće "eksplodirati bombe", a crno-bijeli pod hitno moraju da se pregrupišu i pronađu čovjeka koji će naslediti Ivicu Ilieva. Vremena u prelaznom roku ima dovoljno i to ne bi trebalo da muči navijače...

Zalet je morao da se uhvati!

Ali, postoji problem! Tri meča u Superligi već su odigrana, a Partizan je dva puta kiksnuo. Nakon remija u Nišu protiv Radničkog i u Beogradu protiv TSC-a, ekipa mora da uhvati pobjednički ritam. Prva sljedeća prilika za to je gostovanje Novom Pazaru koji je sezonu počeo sa tri poraza u nizu, a odmah nakon tog meča počinju evropski izazovi.

Partizan će u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrati protiv AEK-a iz Larnake i taj meč je na programu tokom naredne nedjelje. Čini se da je Partizan mogao i bolje da se pripremi za evropske obaveze ovog ljeta - barem što se tiče kadrovske situacije u klubu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC