• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miha, koji ti je ku**c trebalo da dođeš u Zvezdu?! Mihajlović o ludnici sa Dinamom: Kad sam to vidio, htio sam da odem!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Siniša Mihajlović je na najbolji mogući način opisao atmosferu koju prave navijači Crvene zvezde koja je bila dovedena do "usijanja" kada je u goste dolazimo Dinamo Drezden u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona 1991. godine.

 Siniša Mihajlović o utakmici Crvena zvezda - Dinamo Drezden Izvor: YouTube/RTS Šou program - Zvanični kanal/Screenshot

Crvena zvezda će u utorak (21.00) igrati revanš plej-ofa za Ligu šampiona i to pred krcatim stadionom. Već sada je prodano preko 35.000 ulaznica za meč sa Makabijem i čini se da će sve karte "planuti" do kraja vikenda, pošto vlada nezapamćeno interesovanje, možda ne baš kao kada je u Beograd 1991. godine dolazio Dinamo Drezden, ali svi se u klubu nadaju sličnoj atmosferi. Tada je legendarni komentator Milojko Pantić u prenosu istakao da takve scene nije vidio još od rekordnog susreta sa Ferencvarošem iz sedamdesetih, kada je izvan stadiona ostalo preko 20.000 hiljada bez dragocjenog papira.

Stoga nije loše da se podsjetimo istorijske utakmice Crvene zvezde i Dinamo Drezdena u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona odigrane 6. marta 1991. godine, a niko bolje nije opisao atmosferu u Beogradu tog dana nego Siniša Mihajlović.

Bila je to zapravo prva evropska utakmica legendarnog Mihe u dresu Crvene zvezde. Rukovodstvo tadašnjeg jugoslovenskog šampiona shvatilo je da imaju realne šanse da se bore za "ušati pehar" i zato je na polusezoni hitro reagovalo i angažovalo jednog od najboljih mladih igrača velike zemlje.

Siniša Mihajlović je stigao iz Vojvodine, sa kojom je bio šampion 1989. godine u eri Ljupka Petrovića, a taj "ceh" košta je mnogo - Dragan Džajić i Vladimir Cvetković su izbrojali milion njemačkih maraka kako bi pronašli posljednji dio slagalice.

Iako se pamti da je SIniša Mihajlović tog proljeća "natjerao" Augentalera na autogol u 90. minutu meča protiv Bajerna iz Minhena za finale Kupa šampiona, kao i da je postigao pretposljednji penal u seriji u finalu protiv Marseja u Bariju, mnogi ne znaju da je na evropskom debiju protiv Dinama "htio da pobjegne" sa stadiona.

Nije se uplašio Nijemaca, nego nestvarne buke navijača Crvene zvezde koji su priredili spektakl na tom meču sa Dinamom, a to je otkrio tokom intervjua u dokumentarnom filmu "Najljepši dan života".

"Prije izlaska na teren u onom tunelu ispod sjevera, stavim ruku na zid da se oduprem da istegnem nogu i osjetim kako zid treperi i ne čuje se ništa. Robi je bio pet metara od mene, ja mu nešto govorim, a mi se ne čujemo - samo otvaramo usta. To je bila buka, atmosfera...", prisjetio se Siniša Mihajlović tog martovskog dana prije 30 i kusur godina.

"Znaš, kad izađeš na teren ispod sjevera, pa kad onako hukne. I kako smo izašli i čujem onom 'uuuuaa' i ja trčim, gledam ispod oka, sve puno, i mislim se... 'Miha, koji ti je ku*ac trebalo da dođeš ovdje da igraš'. Da mi je neko rekao vrati se nazad, vratio bih se nazad, ali niko ništa ne govori i morao sam da igram. Gledam, mislim se... Imao sam pet minuta tremu i poslije me pustilo. Stvarno taj osjećaj na Marakani, to je bila životna želja za mene, ali nisam se nadao da će biti toliko ljudi i da je takav pritisak. Nisam se uplašio, ali da mi je rekao izađi i nemoj da igraš - ja bih mu se zahvalio", sasvim ozbiljno je ispričao Siniša Mihajlović koji nije ni slutio da će za nepuna dva mjeseca od tada od tada stadion "eksplodirati" zbog njega.

Na susretu sa Dinamom strijelci su bili Prosinečki, Binić i Savićević, da bi 24. aprila 1991. godine na istom stadionu Mihajlović poslao loptu u sredinu, a ostalo je istorija.

"I onda smo dali taj gol slučajno. Augentaler je savladao Aumana i dan-danas ne znam kako se desilo. Bog nas je pogledao!".

Zvezda - Dinamo Drezden
Izvor: YouTube/Slinisa Sklizoguzic

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC