• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan sa dva lica - derbi donio i dobro i loše: Veza "ne radi" unaprijed, gdje je Menig i Petrićev zamajac za Evropu!

Autor Dragan Šutvić

Fudbaleri Partizana su u "vječitom" derbiju pokazali nedostatke i u odbrani i u veznom redu, ali su uspjeli i da se izdignu, uzdrmaju Crvenu zvezdu i zamalo preokrenu. Gordan Petrić je u srijedu uveče dobio tim sa dva lica.

 mondo analiza 168. vječitog derbija partizan  Izvor: MN PRESS

U Humskoj kao po navici - derbi bez pobjednika. Treća jesen u nizu, i treći put je okršaj Partizana i Crvene zvezde završen rezultatom 1:1. Za razliku od onog prošlog prije 11 mjeseci, sada su crveno-bijeli ti koji su sačuvali prednost na tabeli i biće zadovoljniji bodom.

Ipak, i tim Gordana Petrića pokazao je "znake života" i pružio partiju na kojoj će moći da nastavi da gradi napredak uprkos tome što nikako ne mogu biti zadovoljni da su i dalje na sedam bodova zaostatka. Ovaj 168. "vječiti" derbi Partizanu je donio pozitivan impuls, saznanje da u direktnim duelima mogu da se nose sa Zvezdom, ali je Petriću ukazao i na nedostatke koje je fajterska energija pokušala da nadomjesti.

Partizan je u srijedu uveče bio pod pritiskom neophodnosti pobjede, da se Zvezdina zaliha svede na četiri boda. Ipak, uvodni dio susreta pokazao je nervozne crno-bijele, nesnađene pod napadima rivala, a nije pomoglo ni što je Igor Vujačić već poslije četvrt sata dobio žuti karton kada mu je pobjegao Gelor Kanga.

Crno-bijeli su protiv Zvezde pokazali dva lica - sramežljivo i nesigurno u prvih pola sata igre, i svoj "ljepši profil", kada su bili odlučni i u naletima testirali odbranu rivala. Zbog toga će analiza derbija za sve u Humskoj biti jednostavnija, sa jasnim pokazateljima šta treba, a šta ne treba raditi.

PETRIĆ SE NE LIBI DA PROMENI STVARI

Izvor: MN PRESS

Trener Partizana je došao u Humsku kao "vatrogasac" poslije neuspjeha sa Ilijom Stolicom i od tada ne prestaje da iznenađuje. Gordan Petrić je u dosadašnjem boravku na mjestu trenera pokazao da se ne libi da pravi promjene i kroji tim prema rivalu. Vidjeli smo to protiv Hamruna kada je i Maltežane iznenadio sistemom sa tri štopera.

Protiv Zvezde nije bilo takvih drastičnih promjena, ali jeste Petrić odlučio da "žrtvuje" Ljubomira Fejsu kako bi otvorio sebi prostor da mu četiri najofanzivnija igrača budu stranci. Ostavio je iskusnog vezistu na klupi i povjerio odgovornu ulogu Kristijanu Beliću, koji je kao "bonus" imao zadatak da zatvori prilaze golu, a ulogu je dobio i Hamidu Traore.

Sa malim brojem igrača koje Petrić ima u rosteru, naročito sada kada je i nekoliko igrača nedovoljno spremno ili povrijeđeno, uspio je ponovo da napravi novi "miks". Daleko od toga da je situacija na sredini terena bila idealna, niti da su sva četvorica stranaca u napadu odradila dobar posao, ali je jasno nastojanje trenera crno-bijelih da ne postoji ustaljen šablon.

Još uvijek u Partizanu ima dovoljno nedostataka, ali možda baš ta Petrićeva sklonost promjenama bude koristan faktor crno-bijelima u Konferencijskoj ligi ove jeseni.

VEZNI RED "NE RADI" UNAPRIJED

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ti nedostaci crno-bIJelih pokazali su se na sredini terena. Odluka da Belić i Traore budu "osigurači" ispred odbrane dovela je do kompletno drugačijeg tandema u vezi od onog koji je počeo sezonu (Fejsa - Andrade). Partizan u njima dvojici nije imao igrače koji će znati da kvalitetnije započinju napade i prenose loptu kroz sredinu.

Crno-bijeli su, naročito u prvih 45 minuta, konstantno kružili i svoje napade bazirali na pomjeranju lopte ka aut-linijima, naročito desnoj. Tamo su Živković i Dijabate radili dosta dobar posao, dok je Bibars Natho po centrali često ostajao odsječen i bez prilike da više utiče na igru.

Zvezdina "kičma" je djelovala čvršće, Kanga i Sanogo su pritiscima usmjeravali pravac Partizanove igre ka bokovima gdje je manja gužva i bilo je primijetno koliko je nedostajalo tehničkog kvaliteta u veznom redu. Ono što je ranije znao da radi Saša Zdjelar, "provlačenjima" lopte između linija, sada je vidno nedostajalo.

Belić jeste pozitivno iznenadio odgovornim i marljivim radom u defanzivnim zadacima, ali sigurnija igra veznog reda sa loptom u nogama mogla je da crno-bijele učini nepredvidljivijim.

PARTIZANOVA KRILA NE LETE ISTOM VISINOM

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Petrić je želio da ofanzivni trio čine Dijabate i Menig na krilima i Rikardo kao najistureniji špic. Ali teško bi se mogli naći pozicije u sastavu Partizana gdje je disparitet između dva igrača bio veći nego između Meniga i Dijabatea. Mada se ovom drugom može zamjeriti nedostatak konkretnije završnice, šta tek reći za Holanđanina?

Menig je na ovom derbiju odigrao još jedan bitan susret na kojem je bio gotovo neprimjetan i bezopasan. Zapravo, jedina situacija u kojoj se našao unijela je ozbiljnu strepnju u navijače Zvezde, ali Menig se u idealnoj poziciji za postizanje pogotka nije snašao toliko da je promašio čitavu loptu.

Strahinja Eraković je igrao na desnom beku, što nije njegova primarna pozicija, ali se to nije ni po čemu primijetilo. Menig je u nekoliko navrata bio olako zaustavljan, a činjenica da je na desnom krilu Zvezde igrao brzonogi Osman Bukari značila je i da Slobodan Urošević ne može da ima toliko ofanzivnih izleta kojim bi pomogao Menigu.

Dijabate, sa druge strane, radi ono što navijači u Humskoj vole - svaki njegov dodir sa loptom pobuđuje veću pažnju na dešavanja na terenu. Najveći kvalitet Francuza je direktnost i Milan Rodić je to osjetio na svojoj koži. U svakom trenutku, Dijabate gleda samo kako da približi Partizan golu rivala i očigledan je njegov tehnički kvalitet i umijeće snalaženja na malom prosotru. Samo, Partizanu je potrebno da te jasne naznake potencijala isprati konkretnim učinkom. U derbiju je to nedostajalo i Petrić mu je s razlogom zamjerio da se nekad "previše igra fudbala".

ŠTA SADA ZA PARTIZAN?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Derbi je mogao da bude prekretnica sezone za Partizan. Ako je remi donio pozitivno raspoloženje poslije odličnog drugog poluvremena i propuštenih prilika (prije svega one Rikardove) da se stigne do preokreta protiv najvećeg rivala, jasno je koliko bi tek pobjeda učinila stvari u Humskoj "ružičastijim".

Partizan je vidio da može da uzdrma Zvezdu, ali derbi dolazi samo nekoliko puta u sezoni. Na Petrićevom timu je da ovakav stav i agresivnost pokazuju na svakom meču. U Konferencijskoj ligi će crno-bijeli igrati utakmice sličnije derbiju, kada će se otvarati prostor za brze tranzicije i nepostavljene odbrane rivala. Možda tada neka šansa slična Rikardovoj bude bila iskorišćena, a još bolji rezultat obezbijeđen.

Ali možda i najveći izazov za Partizan biće u Superligi - da rade ono što su sa sasvim drugačijim timom i trenerom radili gotovo čitavu sezonu. Ovaj tim sada mora da pobjeđuje u kontinuitetu i ne "na mišiće". Protiv Zvezde su pokazali dva lica, a samo ono drugo može da ih približi crveno-bijelima i samom vrhu tabele.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC