• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Kome će Vembli opet donijeti sreću?

Barselona ili Mančester junajted? Ko će se popeti na krov fudbalske Evrope? Kome će Vembli po drugi put donijeti sreću u finalu?

 LŠ: Kome će Vembli opet donijeti sreću? Izvor: MONDO

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja koja muče ljubitelje fudbla širom svijeta, dobićemo u subotu kasno uveče kada se na legendarnom Vembliju završi 19. finale Lige šampiona. Barselona i Mančester junajted boriće se za četvrtu titulu prvaka Evrope!

Više trofeja u tom takmičenju osvojili su Real Madrid - devet, Milan - sedam, Liverpul - pet i Bajern Minhen i Ajaks po četiri.

Biće to repriza rimskog finala iz 2009. godine, kada je katalonski klub pobijedio 2:0 golovima Samjela Etoa i Lionela Mesija. Argentinac će i subotu da bude u sastavu Barselone.

"Igraću kao i uvijek. Nadam se da ću opet biti strijelac u finalu. Ako i ne budem važno je da osvojimo trofej. Moramo da držimo loptu i napadamo, kao i uvijek. Moramo da damo sve od sebe", rekao je argentinski reprezentativac.

Navijači Barselone se uzdaju da će Mesi biti na svom ovosezonskom nivou, On je 54 utakmice u svim takmičenjima postigao 52 gola, od kojih 11 u Ligi šampiona. Takođe, imao je i 19 asistencija.

Barseloni se veće jednom posrećio Vembli. Bilo je to u sezoni 1991/1992 kada su Katalonci u finalu Kupa evropskih šampiona uspjeli da pobijede Sampdoriju i prvi put postanu prvaci Evrope. Gol odluke postigao je Ronald Kuman u produžecima, a u timu Johana Krojfa bio je i sadašnji trener Pep Gvardiola, koji je zamijenjen u 113. minutu, dva minuta poslije vodećeg gola.

Gvardiola je srećan što se vraća na mjesto uspjeha.

"To je bio važan trenutak za klub, kada smo prvi put na starom Vembliju osvojili trofej. Sada ćemo igrati na novom stadionu - fudbal se vraća kući", rekao je Gvardiola.

U 10 takmičarskih utakmica Barselone i Mančester junajteda oba kluba ostvarila su po tri pobjede, a četiri meča završena su neriješenim rezultatom.

Međutim, nije se samo Barsi posrećio Vembli u KEŠ-u. Mančester je takođe svoju prvu titulu osvojio na londonskom stadionu. Bilo je to 1968 protiv Benfike - 4:1.

Trener Mančester junajteda Aleks Ferguson rekao je da će njegova ekipa sa mnogo samopouzdanja ući u utakmicu, ali da mora da pronađe riješenje za dobru igru protivnika, posebno Mesija.

"Sampouzdanje nam neće nedostajati. Oni su u dobroj formi, imaju sjajan tim, ali nas nisu uplašilil. Moramo da pronađemo riješenje za njihovu igru", rekao je on.

"Nema favorita, to nije važno. Znam da će moji igrači biti spremni", dodao je 69-godišnji trener.

U prikupljanju informacija o protivniku Fergusonu je pružio pomoć trener Reala Žoze Morinjo. Real je pobijedio Barselonu u finalu Kupa, ali ga je nakon toga Barsa izbacila iz polufinala Lige šampiona.

"Gledao sam Barselonu mnogo ove sezone, ali dobićemo sve informacije, Žoze nam je mnogo pomogao", dodao je Ferguson.

Za 25 godina na Old Trafordu Ferguson je osvojio 27 trofeja, među kojima i dvije titule Lige šampiona, 1999. i 2008. godine.

"Očekivanja su uvijek velika kada igramo u evropskom takmičenju, ali želimo uspjeh jer zavidimo ostalim klubovima na dobrim rezultatima. Želimo da im se približimo", rekao je on.

Veteran Junajteda Rajan Gigs osvojio je dve titule Lige šampiona, 1999. i 2008. a godinu dana kasnije bio je u timu koji je u finalu izgubio od Barselone.

"Možemo da igramo bolje. U Rimu nismo igrali onako kako znamo. Nadam se da ćemo to ispraviti na Vembliju... U finalu ćemo dokazati da smo dobar tim", rekao je 37-godišnji Gigs.

"Barselona se od tada nije mnogo promijenila, ostala je okosnica tima. Igraju dobro - sa mnogo dodavanja i kretanja, a u timu imaju najvjerovatnije najboljeg igrača svijeta - Lionela Mesija", dodao je Gigs.

Ukoliko Barsa pobijedi postaće najuspješniji klub u Evropi u posljednjih 20 godina. Pored tri trijumfa Katalonci imaju i tri izgubljena finala - Benfika je bila bolja 1961, Steaua 1986 i Milan 1994. godine.

Junajted ima samo jedan poraz i to već pomenuti od prije dvije sezone.

Finale se prvi put igra na novom Vembliju. Ponos Londona je prije renoviranja pet puta bio domaćin finala Kupa evropskih šampiona.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC