• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Babović za MONDO: Ostao bih u Partizanu

Stefan Babović kaže da ostanak u Partizanu zavisi od kluba, da se kaje zbog "onih" pjesama, da nikada ne bi igrao u Zvezdi...

 Babović za MONDO: Ostao bih u Partizanu Izvor: MONDO

Partizan je šampion, a Stefan Babović je jedan od najzaslužnijih za četvrtu uzastopnu titulu crno-bijelih, odnosno petu duplu krunu u klupskoj istoriji.

Partizanovo dijete lutalo je po Evropi, pa se vratilo prošlog ljeta. Poslije epizoda u Nantu i Fejnordu, prethodno i OFK Beogradu, mladi vezista je ponovo počeo ispočetka. Trebalo mu je vremena da uđe u ritam, a ovog proljeća je bio među najboljim igračima Partizana. Izabran je i u idealni tim Jelen Superlige.

Zbog toga je Babović bio gost MONDA, čiju su mu čitaoci postavili niz pitanja. Fudbaler rođen prije 24 godine u Beogradu pomno je pročitao sva:

"Želio bih da odgovorim svima", rekao je Babović po dolasku u redakciju našeg portala.

Otvoreno je govorio o svojoj budućnosti, golovima, asistencijama, odlasku iz Partizana zbog Miodraga Ješića, priznao je da nikada ne bi igrao za Crvenu zvezdu...

Najviše pitanja bilo je vezano za njegov ostanak, ili odlazak, s obzirom na to da mu po završetku sezone ističe ugovor sa Partizanom.

"Da li ostajem?", ponovio je pitanje i nastavio priču:

"Ne znam. Obavili smo nekoliko razgovora, ali ništa konkretno još ne znam. Zavisi od kluba. Postoje priče oko odlaska u inostranstvo, ali volio bih da ostanem, jer se ovdje dobro osjećam. Partizan se pita".

Da li su vam draže asistencije ili golovi?

"Podjednako su mi dragi. I brojim ih. Mada nisam siguran koliko puta sam asistirao, neko kaže 12 puta, neko 15... Mislim da imam 14 asistencija u prvenstvu, uz osam golova".

Koja vam je najdraža asistencija?

"Moram da izdvojim dvije. Najdraže su mi asistencije za golove Tejga u prvom meču polufinala Kupa protiv Zvezde i u Jagodini u trenucima kada se meč lomio, a domaćin stvarao šanse. Bilo je to teško gostovanje, tek smo izašli iz utakmice sa Zvezdom i utisak mi je da smo upravo u Jagodini napravili jedan od odlučujućih koraka ka tituli".

A najdraži gol?

"Gol Javoru iz slobodnog udarca".

Da li ste željeli da postignete gol kada ste to učinili direktno iz kornera, jesenas protiv Metalca?

"Uvijek isto izvodim kornere, oštro, na 'prvu stativu', tako da lopta ide ka golu sa namjerom da je neko 'kresne' i pošalje u mrežu. Gađam ka golu, ali ne mogu da kažem da gađam u gol".

Ko je po vama bio najbolji igrač Partizana ove sezone?

"Ne mogu da se opredjelim samo za jednog, kolektivno smo bili dobri... Ivica Iliev je igrao odlično, takođe i Stefan Savić, Marko Jovanović... Recimo da je Iliev bio najbolji".

Da li ste zadovoljni posjetom na stadionu Partizana?

"Jesam, pogotovo na južnoj tribini. Takođe, i na Istoku i Zapadu. Podrška je bila srdačna".

Koja vam je omiljena navijačka pjesma?

"Da volim crno-bijele, ponosno kažem svima"...

U kojoj ulozi u timu se bolje osjećate - plejmejerka ili desnog krila?

"Volim da igram u sredini, ali sada igram desno. Vukić i Ilić takođe konkurišu za poziciju iza napadača, stariji su i normalno je da imaju prednost".

Zašto se često sporo oslobađate lopte?

"Zato što sam igrač koji voli da preuzme odgovornost. Kada treba da se probije bunker, zadržim loptu malo duže kako bi se otvorilo neko rješenje i eventualno dubinskom loptom poslao saigrača nadomak gola. Volim loptu. Sigurno da ima situacija kada bi trebalo da je se oslobodim brže".

Šta biste više željeli, da sa Partizanom osvojite Ligu šampiona ili sa reprezentacijom Svjetsko prvenstvo?

"Da osvojim Ligu šampiona sa Partizanom".

Može li Partizan opet u evropsku elitu?

"Uz dozu sreće, može. Najviše bih volio da u poslednjem kolu dobijemo Bate Borisov, jer mislim da nije bolji od nas".

Ali, vjerovatno da nije ni zagrebački Dinamo...

"Nije, ali bi u toj utakmici bilo mnogo nefudbalskih stvari".

Dakle, Babović se već prebacio na četvrto kolo kvalifikacija.

"Ima i u trećem kolu teških protinvika. Na primjer, Genk".

Koga igrača biste vratili u Partizan, od onih koji su otišli u poslednjih pet-šest godina?

"Stevana Jovetića", kao iz topa je odgovorio Babović i pojasnio:

"Zato što donosi mnogo veliku razliku u napadu. Osim što daje golove, može da bude i 'paker'. Sjajan je igrač".

"NABOJ ZBOG PARTIZANOVE DOMINACIJE"



Nije Stefan Babović izbjegavao ni škakljive teme, jer posjetioci MONDA željeli su da znaju njegovo mišljenje o pjesmama koje su igrači pjevali sa navijačima poslije osvajanja Kupa i poslije trijumfa u "vječitom derbiju" u svlačionici, a koje su vrijeđale beogradske i novosadske crveno-bijele.

"Nije bilo pametno da snimci iz svlačionice stignu u javnost, jer u ta četiri zida pjevaće se dovijeka. Siguran sam da se pjeva i u Zvezdinoj svlačionici kada nas pobijede. I kod nas su se uvijek pjevale navijačke pjesme, ali ne da bi se vrijeđao protivnik. Kajem se, jer nema potrebe za takvim pjesmama, ali emocije su nas ponijele".

Smatrate li da su se strasti previše uznemirile u srpskom fudbalu?

"Bilo je dosta naboja jer je Partizan tri godine zaredom bio šampion, pa se stvorio veliki pritisak da se to ne dogodi i četvrti put. Vojvodina i Zvezda su ove sezone bile odlične, trku su učinile interesantnom, zbog čega se stvorila tenzija. Ne bih ništa mijenjao, samo da sve ne dobije negativnu konotaciju. Možda u jednom momentu jeste tenzija bila negativna, ali strasti su se smirile".

Imate li utisak da se sve veći jaz među rukovodećim strukturama najboljih klubova prenio na teren?

"Na terenu bih i protiv rođenog brata igrao sto odsto, vjerovatno bih se i zakačio s njim. Jednostavno, pritisak na utakmicama uslijed rivaliteta klubova je veliki, ali po završetku meča sve se zaboravlja i vraća u normalu. Pa, ljudi smo. Sa Duškom Tošićem, sa kojim sam prijatelj i van terena, na derbiju sam razmijenio nekoliko oštrih riječi, a to je kasnije, naravno, zaboravljeno".

Da li vam ponekad bude neprijatno zbog pomoći sudija?, bilo je jedno od pitanja posjetioca MONDA.

"Ja nisam to primjetio. Ne znam kako djeluje kada se gleda sa strane, ja na terenu ne mogu da sudim o sudijama. Meni konkretno nijedan sudija nije pomogao. Timski gledano, možda je bilo diskutabilnih odluka, ali bili smo najbolji ove sezone. Dobili smo tri derbija", rekao je Babović, ne želeći da ulazi u priču o nezavršenom finalu Kupa protiv Vojvodine:

"Ne bih komentarisao suđenje, to je pitanje za organe FSS i sudijske organizacije. Ja se bavim fudbalom".

Zar nije bilo priče da ćete u Zvezdu kada ste prije pet godina odlazili iz Partizana?

"Nikada ih nije bilo. Izuzetno poštujem Zvezdu, ogroman je klub, poslije Partizana najveći za mene na ovim prostorima. Ali, postoje stvari koje naučiš kao mali. Kao što čovjek nauči da hoda na nogama, pa kasnije ne hoda na rukama".

Kada biste morali da birate između Vojvodine i Zvezde, gdje biste igrali?

"Prestao bih da igram fudbal", odgovorio je igrač Partizana, zamislio se i dodao:

"Da baš moram da izaberem, da Partizan ne postoji, izabrao bih Vojvodinu".

"ŠTETA ZA GENERACIJU 1986"



Stefan Babović je važio za najtalentovanijeg fudbalera u državi dok je krčio put u mlađim kategorijama Partizana. Iako je rođen 1987. godine igrao je za stariju generaciju.

Ono što se od njega očekivalo i ono što je postigao je neizostavna tema razgovora sa igračem koji je zabilježio četiri nastupa za reprezentaciju.

Da li je istina da ste svojevremeno bili izabrani za jednog od šest najtalentovanijih igrača Evrope?

"Italijanski 'Tutosport' je 2005. objavio listu najperspektivnijih igrača, na kojoj sam bio uz Lionela Mesija, Gereta Bejla i... Ne mogu da se sjetim ko je još bio".

Mesi i Bejl su postigli više?!

"Malo više", uz osmijeh je dodao Babović.

Zašto iz tako talentovane generacije igrača Partizana rođenih 1986, čiji ste član bili, nije izniklo više asova?

"Prelaz iz omladinskog u profesionalno takmičenje je najteži. Mnogi se ne snađu, mnogi ne dobiju podršku, izmješaju se generacije... Mnogo mi je žao, jer nismo dali onoliko koliko se očekivalo".

Zbog čega niste završili u velikom klubu s obzirom na potencijal koji ste prezentovali u mlađim kategorijama?

"Polako, imam 24 godine. Mlad sam za evropska shvatanja iako za naša poimanja nisam. Važno mi je da igram u dobrom klubu, a za vrhunske je potrebno i sreće".

Čemu se nadate?

"Nadam se da ću osvajati još trofeja sa Partizanom, a onda otići u jak bundesligaški klub. U Njemačkoj se igrači najviše poštuju, a Bundesliga je najgledanija", zaključio je Stefan Babović.

"OTIŠAO SAM ZBOG JEŠIĆA"



Priznao je Babović da je 2006. godine napustio Partizan zbog tadašnjeg trenera Miodraga Ješića.

"Tačno je da sam otišao zbog tog čovjeka. Donosio je neobjašnjive odluke, a Partizan je ostao bez trofeja".

Ko vam je uzor?

"Maradonu sam oduvijek najviše volio. Svi znamo da je bio fudbalski genije, ali je prije svega bio vođa. Čovjek koji vuče tim, prava 'desetka".

Da li biste mogli da igrate u Arsenalu s obzirom na boju dresa?

"Normalno da bih mogao da igram u svim klubovima koji imaju crveno-bijelu boju, osim u Zvezdi. U stvari, u svim klubovima u inostranstvu".

Ko je od igrača Arsenala ostavio najjači utisak?

"Nasri. Za mene je najbolji igrač Arsenala. Izuzetno je dobar 'na lopti' i ima dobar 'cug'. Možda nije brz, ali je strašan na deset metara i može da pobjegne svakom".

Kako biste proslavili het-trik protiv Zvezde?

"Isto kao i pobjedu, samo bez 'onih' pjesama".

"SAMO JEDAN ŠAMPION U REPREZENTACIJI?!"



Babović se nije našao na spisku selektora Vladimira Petrovića Pižona za prijateljske utakmice "orlova" protiv Južne Koreje i Australije. Ipak, više ga je zaboljelo nešto drugo.

"U ovom momentu selektor smatra da ima boljih od mene u ligi i ne miješam se ni u čije mišljenje. Očekivao sam ipak da iz Partizana biti pozvano više od jednog igrača (Radosav Petrović), jer ipak smo osvojili duplu krunu. Pri čemu, ne mislim na sebe".

(R.J, MONDO, foto P. Stojanović - MONDO, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC