• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdaši, danas budite ponosni!

Danas je tačno dve decenije od vasionskog uspjeha Crvene zvezde. Danas je dve decenije od podizanja "klempavog".

 Zvezdaši, danas budite ponosni! Izvor: MONDO

U subotu uveče, u jednom od hramova fudbala - engleskom Vembliju pehar namijenjen najboljem klubu u Evropi podigla je apsolutno zasluženo Barselona.

Tačno dve decenije ranije, neki nama bliži ljudi ostvarili su uspjeh koji će u neko dogledno vrijeme teško moći da bude nadmašen. Govorimo, naravno, o srpskom i jugoslovenskom fudbalu.

Prošlo je tačno dve decenije od čuvenog: "Darko Pančev! Gol, gol, gol! Crvena zvezda je šampion Evrope!".

Tog 29. maja 1991. godine tada jugoslovenski fudbal doživio je svoje najsvjetlije klupske trenutke. Generacija Crvene zvezde, predvođena Ljupkom Petrovićem, osvojila je najvažniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Postala je šampion Evrope.

Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Miodrag Belodedići, Dejan Savićević, Darko Pančev, Robert Prosinečki, Vladimir Jugović, Refik Šabanadžović, Siniša Mihajlović, Dragiša Binić...



Jedan od najzaslužnijih tvoraca te zlatne generacije bio je Dragan Džajić. I danas je uvjeren da bi Zvezda još neko vrijeme igrala značajnu ulogu u evropskom fudbalu da nije bilo sankcija međunarodne zajednice prema tadašnjoj državi.

"Da nije bilo sankcija i da je u Kupu evropskih šampiona igrala na svom stadionu, Crvena zvezda bi sigurno igrala u finalu, ako ne i ponovo osvojila trofej! Zvezda je uspon u Evropi gradila 45 godina, u svakom pogledu je postala klub evropskog renomea i značaja, nezavisan od bilo čije pomoći i moglasje dugi niz godina da igra značajnu ulogu", tvrdi Džajić.

On se prisjeća tih vremena sa sjetom.

"Crvena zvezda je pred svaku važniju utakmicu uvijek imala publiku, posebnu atmosferu oko kluba, stadiona, službenih prostorija...To su činjenice", kaže Džajić za "Sport" i dodaje da ga nerviraju pojedine tvrdnje i ocjene da se ulazak u Ligu šampiona sada može mjeriti sa uspjehom Crvene zvezde iz 1991. godine.

"Kada danas pojedinci iz struke i medija idu dotle da kažu da je uspjeh ako neki klub uđe u Ligu šampiona i taj uspjeh porede sa uspjehom Crvene zvezde, onda je to neznanje ili najblaže rečeno smiješno, da ne upotrebim teži izraz. Takvo poređenje mogu da razumijem samo na navijačkom nivou. Dok se tako bude razmišljalo i pisalo nijedan srpski klub neće postati prvak Evrope ni do kraja ovog milenijuma. Ja jesam zvezdaš, ali kada ovo kažem ne gledam navijački, prosto mi ne ide u glavu da neko toliko može da gleda zaslijepljeno i nerealno", kaže nekadašnji fudbaler, direktor i predsjednik Zvezde.

Sadašnja uprava crveno-bijelih, na čijem je čelu član te generacije iz 1991. godine, Vladan Lukić pozvala je navijače Zvezde da danas učestvuju u akciji "Tvoj Bari, tvoje slavlje".

Najduhovitije, najbolje i najoriginalnije očekuju vrijedne nagrade za ono što danas budu osmislili, obećano je iz kluba iz Ljutice Bogdana.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC