• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blater: Vratićemo brod na pravi kurs

Predsjednik FIFA po dobijanju četvrtvog mandata govorio o problemu sa korupcijom. Kisindžera i Krojfa želi u "Komitetu mudrih ljudi".

 Blater: Vratićemo brod na pravi kurs Izvor: MONDO

Sep Blater je četvrti put izabran za predsjednika FIFA. Povjerenje je dobio na Kongresu održanom u srijedu u Cirihu.

Za ostanak 75-godišnjeg švajcarskog ekonomiste na čelu svjetske "kuće fudbala" glasalo je 186 delegata članica FIFA, dok su prijedlog engleske i škotske Fudbalske asocijacije za odlaganje izbornog procesa podržali predstavnici 17 nacionalnih federacija.

"Za ciljeve koje planiramo da realizujemo u sljedeće četiri godine biće nam potrebno mnogo snage, rada i energije", izjavio je Blater na Izbornom kongresu FIFA.

Najviše pažnje u izlaganju poslije izbora Blater je posvetio aferi sa dodijeljivanjem organizacije šampionata svijeta 2018. i 2022. godine, pošto su se pojavile glasine o mogućoj korupciji prilikom odlučivanja o domaćinima.

"Vratićemo naš brod na pravi kurs. Potrebno je vrijeme da ispitamo utemeljenost svih optužbi sa kojima se suočavamo, ali siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Naša piramida je čvrsta zato što nam je baza jaka".

U novom mandatu Blater će morati da riješi mnogo problema koji opterećuju najpopularniji sport, a stvari su dodatno zakomplikovali neki od najveći sponzora FIFA koji su zatražili od novog-starog predsjednika da reformiše organizaciju.

Jedan od prijedloga koji je prvi čovjek FIFA iznio je promjena načina glasanja prilikom određivanja domaćina mundijala. On smatra da bi bilo pravednije da organizaciju šampionata određuje Kongres FIFA, a ne Izvršni komitet, koji je prema odredbama važećeg Statuta nadležan za to.

"Želimo da osnažimo nacionalne federacije u predstojećem periodu", istakao je Blater i dodao da bi Izvršni komitet FIFA trebalo samo da skrati listu prijavljenih kandidata za domaćinstvo Svjetskog prvenstva.

Do četvrtog mandata na čelu FIFA Blater je došao kao jedini kandidat, s obzirom da je predsjednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC) Mohamed Bin Hamam iz Katara prije tri dana povukao kandidaturu zbog optužbi za korupciju.

Predsjednik engleske FA Dejvid Bernstin, koji je bio jedan od najglasnijih u kritikama na račun FIFA i načina izbora Katara za domaćina Mundijala 2022. godine, citirao je nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila rekavši da je u srijedu okončani izborni proces bio "trka sa jednim konjem".

Blater je dodao da bi u rješavnju problema u najpopularnijem sportu mogao da pomogne i Henri Kisindžer.

Švajcarac, koji je poznat po senzacionalnim prijedlozima, očekuje da će 88-godišnji veteran američke diplomatije i veliki teoretičar međunarodnih odnosa prihvatiti ponudu FIFA da postane član "Komiteta mudrih ljudi".

Taj Komitet bi, prema Blaterovoj zamisli, trebalo da se bavi istragom korupcionaškog skandala u vezi sa dobijanjem organizacije šampionata svijeta 2018. u Kataru i 2022. godine u Rusiji i da predloži riješenja za nagomilane probleme.

Kisindžer je bio državni sekretar SAD od 1973. do 1977. godine, kao član administracija predsjednika Ričarda Niksona i njegovog nasljednika Džeralda Forda. Veliki je ljubitelj fudbala, a imao je i funkciju u neuspjeloj američkoj kandidaturi za organizaciju Mundijala 2022. godine.

Osim njega, želja Blatera je da u "Komitet mudrih ljudi" dovede i legendu holandskog fudbala - Johana Krojfa.

Blater je na čelu FIFA od 8. juna 1998. godine, a prije izbora obećao je da će mu ovo biti posljednji mandat.

(Tanjug, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC