• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milan Mandarić kupuje Borac?

Srpski biznismen i vlasnik engleskog trećeligaša Šefild Vendzdeja Milan Mandarić želi da kupi banjalučki Borac, saznaje "Press RS".

 Milan Mandarić kupuje Borac? Izvor: MONDO

Jedan od najbogatijih Srba na svijetu se raspitivao o mogućnosti da preuzme najveći banjalučki klub i od njega stvori respektabilan klub u jugoistočnoj Evropi.

Izvor "Pressa RS" potvrdio je da je Mandarić zainteresovan za kupovinu Borca, ali da je privatizaciju prvaka BiH trenutno teško sprovesti u djelo.

"Gradonačelnik Banjaluke dobio je informacije da se Mandarić raspitivao o mogućnosti da kupi Borac. Međutim, s obzirom na to da još ne postoji zakon o privatizaciji sportskih kolektiva, prvi čovjek grada smatra da je rano ulaziti u pregovore", kaže izvor lista.

Mandarić se ranije raspitivao za klubove u RS, konkretno 2003. godine interesovao se za trebinjski Leotar.

"Mandarić je boravio u Trebinju i raspitivao se o Leotaru. Posebno ga je interesovalo da li su riješeni imovinsko-pravi poslovi i da li je stadion u vlasništvu kluba. Kada je čuo da je grad vlasnik odustao je od privatizacije ali je reklamama pomogao nastup kluba na međunarodnoj sceni", rekao je bivši sekreatar Leotara Radovlav Kundačina.

Kako navodi "Press RS", postoji nekoliko razloga zbog kojih se Mandariću isplati ulagati u banjalučki Borac. Ukupna vrijednost kluba ne prelazi 10 miliona evra, a put an međunarodnu scenu lakši je nego u drugim evropskim zemljama, Sa stabilnim budžetom od dva miliona evra bh. Klubovima je zagarantovan izlazak na međunarodnu scenu, što je daleko manje od minimalne godišnje plate za prosječnog engleskog fudbalera.

Iako profit od TV prava, marketinga i ulaznica nije dovoljan za pokrivanje troškova, znatno veća zarada bi s emogla očekivati od prodaje mladih fudbalera, jer je ovo područje poznato kao rasadnik talenata, koji su u nedostatku edukativnih centara i ne baš sjajnog skautinga rasipaju.

Mandarić je u fudbalskom biznisu od početka devedesetih godina, a njegov princip rada zasniva se na jefitinoj kupovini klubova, saniranju dugova, uvećavanju vrijednosti kolektiva i na kraju prodaji.

On je soj noivac ulagao u belgijski Šarlroa, zatim francusku Nicu, da bi krajem devedestih kupio Portsmut koji je prodao 2007. godine.

Nakon Portsmuta, Mandarićeva firma "UK football investments" uložila je 25 miliona funti u Lester siti, koji je prodala za dvostruko veći iznos.

Trenutno je vlasnik Šefild Vendzdeja a kojim ima velike ambicije, a u čiju kupovinu je uložio jednu funtu, ali i preuzeo dugove prema bankama.

Prije nekoliko godina Mandarić je bio zainteresovan za novosadsku Vojvodinu, kao i za Rijeku, ali u oba slučaja sporni su bili zakoni o sportu i privatizaciji pa se nakon početnih pregovora odustalo od svega.

Na meti "UK football investmentsa" našla se i italijanska Bolonja, ali je tada kupljen Šefild Vendzdej.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC