• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" se ispromašivali u Melburnu

Reprezentacija Srbije završila je mini-turneju u dalekim zemljama sa jednim porazom i remijem. Protiv Australije u Melburnu bilo je 0:0.

 "Orlovi" se ispromašivali u Melburnu Izvor: MONDO

Na prvi pogled, posmatrajući samo rezultat utakmice u Melburnu (0:0), moglo bi se reći: "gdje si bio - nigdje, šta si radio - ništa".

Ali, nije tako...

Reprezentacija Srbije opet nije pobijedila Australiju, ovog puta u prijateljskom meču na dobro popunjenom stadionu "Etihad", ali je kombinovani sastav koji je izveo selektor Vladimir Petrović pružio dobru igru u kojoj su se istakli neki fudbaleri na koje bi srpski državni tim mogao da se osloni u budućnosti.

U traženju novih imena za podvig u finišu kvalifikacija za EURO 2012, orlovi su igrali bolje, ali nisu dali gol, pa tako treći put uzastopno nisu pobijedili:

Australija - Srbija 0:0!

Oko 10.000 srpskih navijača na krovom pokrivenom stadionu u Melburnu, kao i svi koji su pratili utakmicu putem TV ekrana, mogli su da se uvjere u talenat ali i dozu nedorečenosti Adema Ljajića na poziciji ofanzivnog veznog, potvrđena je vještina s loptom Zorana Tošića na krilu, s tim da je nedostajao završni potez u par navrata, Radosav Petrović je ponovio da može dobro da odradi zadatak koji se od njega traži, a možda i najprijatnije iznenađenje je Nenad Tomović.

Ovaj fudbaler bio je odličan na poziji desnog beka, podjednako u napadu i odbrani, gdje su solidno posao odradili debitant Milan Vilotić i još mlađi od njega Slobodan Rajković.

Najslabiji su Srbi bili po lijevoj strani, gdje doduše bek Ivan Obradović nije imao pomoć u vidu klasičnog krila, na poziciji na kojoj je kraj desne aut linije igrao Tošić.

Stari dužnici za 1:2 iz Južne Afrike prošlog ljeta, 1:1 iz Pekingu 2008. i bruku od 1:5 u Atini 2004. godine i ovog puta su otišli neporaženi sa borilišta, najviše zahvaljujući neprisebnosti Ljajića i rezerviste Ranka Despotovića u završnici, kao i jednoj očajnoj odluci sudijske trojke, kada je Tošić izašao sam pred golmana "kengura" i bio zaustavljen zbog ofsajda, koji nije postojao.

Australijanci su imali uvodnu inicijativu, koja je počela da jenjava oko desetog minuta, kada je "izbio" znoj kroz dresove srpskih igrača po prohladnom, zimskom vremenu u Melburnu. Kiše nije bilo samo zahvaljujući pokretnom krovu na "Etihadu", ali šansi jeste.

Od 15. minuta, srpski vezni red Stanković, Petrović, Kuzmanović, Ljajić i Tošić uzeo je loptu i počeo da veze akcije, koje su možda i prerano završavane šutevima iz daljine. Bez da probaju završni pas, ka Federićiju su "pucali" i svi gore nabrojani, bar po jednom, neko bi omašio gol za malo, neko zagrijao ruke Federićiju, ali vođstva nije bilo.



Ipak, u tom periodu igre Srbi su igrali odlično, ne dopustivši protivniku da stvori nijednu opasnu situaciju pred golom Kahrimana.

I onda je u 38. minutu Australija stvorila odličnu šansu "ni iz čega". Holman, koji je orlove zavio u crno na Mundijalu prije godinu dana i poslao kući, probio je odbranu po desnom krilu i uposlio Jedinaka na petercu, ali je između 0:0 i 1:0 stalo Tomovićevo tijelo.

On je uspio da izblokira šut Jedinaka i spasi srpsku mrežu.

Samo dva minuta kasnije, Ljajić je imao jednu od dvije najbolje šanse "orlova" na meču. Ofanzivni vezista uspio je da primiri centaršut s desnog boka na pet, šest metara od gola "kengura", ali ne i da loptu volej udarcem zakuca u mrežu.

Prebacio je gol, pa se na poluvrijeme otišlo bez radosti.

Srbija je zadržala ofanzivu i na startu drugog poluvremena, kada je najbolju šansu imao Tošić, poslije divne akcije sa Damjanovićem, ali mu je Federići u odsudnom trenutku "ušao u noge". Da se ipak ne igra samo prijateljska utakmica, nagovijestio je prljavi Emerton, koji je sredinom drugog dijela igre podmuklo nagazio Obradovića, dok je srpski bek ležao na travi i potom malo "zadržao" nogu na njegovom tijelu, čisto da potvrdi da sve nije bila slučajnost.

No, nije za to isključen, kao ni Jedinak u finišu utakmice kada je udario laktom u glavu Petrovića, zbog čega se srpski vezista jedva suzdražao da ga ne udari! Jedinak je dobio samo žuti karton, a potom bio brzo zamijenjen od strane novog selektora "ozija" Holgera Osijeka, da ne bi napravio novu glupost.

Glupost su ipak napravili srpski navijači, koji su u drugom poluvremenu ubacili nekoliko baklji i dimnih bombi na teren, bez ikakvog razloga i povoda, ali to nije dovelo do prekida meča. Da li će zbog toga FSS biti ponovo kažnjen, vidjećemo...

Zloslutni Holman zaprijetio sa distance pred seriju izmjena na obje strane, a tom prilikom Srbi su sreće jer je udarac veziste Australije pogodio Rajkovića i skrenuo malo pored stative. Kada su selektori počeli sa izmjenama, poremećena je ravnoteža na sredini terena, pa su timovi počeli da napadaju u talasima, a pojedinci i da griješe, još nezagrijani.



Srpski sastav izveo je brazilsku akciju u 70. minutu, kada je Tomović iskosa sa desne strane, udarcem spoljnim dijelom stopala, krunisao nekoliko "štikli", dodavanja glavom i grudima, ali nije imao sreće da savlada dobro postavljenog Federićija, koji je ponovo bio na mukama tri minuta kasnije.

I opet je u akciju bio umiješan Tomović, čiji je oštar centaršut s desnog boka napravio paniku u odbrani domaćih, ali je odbijenu loptu očajno prihvatio Despotović.

Deset minuta prije kraja, Australija je imala najbolju šansu u drugom poluvremenu, možda i na utakmici uz pomenuti 38. minut. Troisi je ostao zaboravljen na lijevom krilu, imao je situaciju 1 na 1 sa Kahrimanom, ali mu je srpski golman pravovremeno "skratio" ugao i ukrotio oštar šut, doduše u tijelo.

Ta neprijatnost nije sputala Srbe u namjeri da ipak pobijede, nakon što su u petak doživjeli neubjedljiv i "ružan" poraz od Južne Koreje u Seulu (1:2). Petrović je poslao "bombu" sa skoro 30 metara u 83. minutu, ali je opet nesavladiv bio Federići, a kada se približavao 90. minut, Srbija je imala kolosalnu priliku.

Tošić je sjajno centrirao na peterac Australije sa desnog boka, tamo je u naletu bilo više naših igrača, ali je sa pet metara Despotović glavom poslao loptu pored gola... Moralo je to da se pogodi! Samim tim i dobije utakmica.

Posljednju šansu za to, "orlovi" su imali u nadoknadi vremena, kada je Trivunović aktivirao "top" u lijevoj nozi i odbijenu loptu iz šesnaesterca uputio pravo na TV špice, ali je OPET Federići uskratio slavlje igrača Srbije.

Ovaj golman najzaslužniji je za konačnih 0:0. Pogledajte foto-galeriju!

AUSTRALIJA: Federići - Valeri, Nil, Ognjenovski, Zulo - Mekej, Holman, Emerton, Vilkšir - Tomson, Jedinak.

SRBIJA: Kahriman - Tomović, Vilotić, Rajković, Obradović - Petrović, Stanković, Kuzmanović - Ljajić, Tošić - Damjanović.

Igrali su još: Despotović, Branislav Jovanović, Trivunović, Mirić, Subotić, Biševac.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC