• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas: Biti Mladićevo ili ne biti Lazarevo

Zrenjaninski radikali ne odustaju od namjere da Lazarevo preimenuju u Mladićevo i najavljuju inicijativu za koju im je dovoljna trećina poslanika.

 Danas: Biti Mladićevo ili ne biti Lazarevo Izvor: MONDO

Nakon neuspjelog pokušaja da prijedlog proguraju na dnevni red posljednje sjednice SO Zrenjanin, radikali ne odustaju od inicijative.

Podršku im pruža dvoje odbornika iz redova DSS, što, uz 22 radikalska odbornika, čini dovoljan broj. Zrenjaninska skupština, naime, ima ukupno 67 odbornika.

"Mi samo poštujemo želju i volju građana Lazareva. To su časni i pošteni ljudi, a inicijativa da njihovo mjesto ponese naziv Mladićevo jeste to što Ratka Mladića smatraju srpskim herojem", objašnjava šef odborničke grupe SRS Saša Santovac.

Za to vrijeme u Mesnoj zajednici Lazarevo kažu da su čuli šta spremaju radikali ali da to nije inicijativa mještana.

"Mi nemamo zvaničan stav o tome, ali mogu da kažem da niko od građana nije mjesnoj zajednici podnio inicijativu za promjenu naziva mjesta ili raspisivanje referenduma. Jedva smo se konsolidovali od onog hapšenja, dosta nam je propagande", kaže sekretar MZ Lazarevo Goran Grahovac.

Na pitanje da li je mještanin Momčilo Živković, koji je inicijator promjene naziva sela, radikal, u mjesnoj zajednici kažu da jeste i da je Lazarevo prije imalo puno simpatizera Šešeljeve partije.

"Najveći broj mještana glasao je za radikale ali od kad se stranka podijelila, smanjio se broj članova. Ipak, posljednjih godina ovde se dosta glasa za demokrate", kažu u MZ Lazarevo.

Ni najava opsežne istrage o otkrivanju mreže jataka haškog optuženika Ratka Mladića nije bila prepreka zrenjaninskim radikalima da na redovnom zasjedanju skupštine grada zatraže raspisivanje referenduma o preimenovanju naziva sela Lazarevo u Mladićevo.

Inicijativu da se mijenja naziv šef odborničke grupe Santovac obrazložio je pozivajući se na činjenicu medijske popularnosti ovog sela.

"Mislim da je potpuno jasno zašto to treba da bude tako, jer je naseljeno mjesto Lazarevo najpoznatije selo na cijeloj planeti, nema ko nije čuo za njega. U njemu je uhapšen srpski junak Mladić", rekao je Santovac za skupštinskom govornicom.

On je rekao da je SRS, bez obzira što nema većinu u zrenjaninskom parlamentu obezbjedila podršku još nekih poslanika i da će svakako predati inicijativu za raspisivanje referenduma.

"Mi podržavamo prijedlog, to je zapravo isključivo naša, politička inicijativa a za dobro mještana. Građani Lazareva treba da kažu šta misle o ovome", objašnjava šef odborničke grupe DSS, Čedomir Janjić.

Prijedlog nije naišao na odobravanje vladajuće koalicije u Zrenjaninu i odbačen je većinom glasova. U Demokratskoj stranci objašnjavaju da ni naredni pokušaji neće dobiti podršku jer je riječ o “ispolitizovanom potezu”.

"Mi ćemo to odbaciti i šteta je što se neko sada igra sa građanima Lazareva, nameće poražen politički stav koje nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti. Ne bismo da dajemo tome pretjerani publicitet, to je za nas jeftino demagoško sakupljanje poena dvije stranke, koje građanima nemaju šta da pruže, već da na jednoj završenoj temi sakupe još malo poena", ocijenio je ispred zrenjaninskih demokrata Predrag Jeremić, potpredsjednik Skupštine grada Zrenjanina.

Prema postojećem statutu, na dva načina može da se pokrene inicijativa za raspisivanja referenduma u zrenjaninskom parlamentu.

Prvi je prikupljanje potpisa 10 odsto građana, a drugi je da trećina odbornika pokrene inicijativu. Sve to i dalje ne znači da će vladajuća većina podržati takve prijedloge.

Na kraju, svaka skupštinska odluka mora da se verifikuje kod pokrajinskih vlasti i na kraju da dobije saglasnost Ministarstva za lokalnu samoupravu, tako da ovaj prijedlog o referendumu u Lazarevu, prema sadašnjem rasporedu političkih snaga, nema nikakvih izgleda, piše "Danas".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC