• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin povratak u budućnost!

Kada je otišla generacija 1986. otišle su i titule sa "Marakane". Crvena zvezda je ka novim titulama krenula težim putem, kroz Omladinsku školu.

 Zvezdin povratak u budućnost! Izvor: MONDO

Sezona 2005/06, u startnoj postavi Crvene zvezde redom: Nenad Kovačević, Dejan Milovanović, Boško Janković, Aleksandar Luković, Dušan Basta, Marko Perović...

Sve dječaci, drugovi iz omladinskih, kadetskih, pa i ranijih dana, ponikli u Omladinskoj školi Crvene zvezde, igrali u crveno-bijelom godinama prije nego što su dobili priliku da istrče pred pun stadion.

I onda nadogradnja u vidu Nikole Žigića, Milana Dudića, Milana Purovića, Milana Biševca...

Rezultat - dupla kruna, 24. titula prvaka države i 21. nacionalni Kup.

Čak i kada se dio te, posljednje zlatne generacije Zvezdine fudbalske škole razišao ljeta 2006. godine (Janković, Kovačević, Luković), dominacija crveno-bijelih je nastavljena i u narednoj sezoni, 2006/07, jer su u timu bili Milovanović, Perović, Basta...

I onda kraj.

Početak jednog od najsušnijih perioda u trofejnoj istoriji Crvene zvezde počeo je odlaskom "Zvezdine djece", a gomilanjem fudbalera iz Južne Amerike, Afrike, itd. Od pomenute 2007. godine, do danas, Crvena zvezda je osvojila samo jedan Kup Srbije.

Svjesni šta je decenijama donosilo uspjehe klubu, aktuelni čelnici Crvene zvezde su ljeta 2009. godine, odmah po dolasku na Izbornoj skupštini, zacrtali oporavak Omladinske škole kao prioritet svih prioriteta i dvije godine kasnije rezultati počinju da se naziru. Još ih nema na seniorskom planu, jer je to dugoročan proces, ali ako se "po jutru dan poznaje", neće proći mnogo dok neki novi Boško, Dušan, Dejan, Aleksandar budu zaigrali na "Marakani".

Tada će, sasvim je izvjesno, doći i titule...



Ove sezone, 2010/11, Omladinska škola Crvene zvezde nastupila je u devet kategorija, u tri su uveliko osvojene titule, u četiri kategorije crveno-bijeli se nalaze u vođstvu i blizu su lovora, a dvije selekcije završiće kao drugi, od čega jedna zbog administrativne greške trenera, koji je u međuvremenu otišao iz Crvene zvezde.

U srijedu prije podne, omladinci Crvene zvezde (1993) pobijedili su "vječitog rivala" Partizan rezultatom 3:0, nakon što su jesenas na terenu najvećeg rivala bili jednako dominantni i dobili 4:1. Kolo prije kraja, crveno-bijeli imaju 16 bodova više od crno-bijelih i ubjedljivo su osvojili prvu titulu poslije osam godina!

Skoro deceniju, Crvena zvezda čekala je titulu u kategoriji omladinaca, koja je nerijetko u istoriji bila vjesnik budućih događaja u seniorskoj konkurenciji. Tako je, praktično u isto vrijeme, Partizan počeo da "tuče" Crvenu zvezdu u mlađim kategorijama, pa se dominacija kasnije prenijela i one "prave" derbije i dobila punu afirmaciju u vidu četiri uzastopne titule crno-bijelih.

Potrebu da se stvori jaka baza, nisu prepoznali samo predsjednik Vladan Lukić i njegovi saradnici, već i partneri iz "Gasproma", koji je prošle godine postao generalni sponzor kluba. U ugovor je unijeta klauzula da trećinu svih sredstava koji Rusi budu uplaćivali crveno-bijelima mora da bude preusmjerena ka Omladinskoj školi.



Stigli su instant rezultati, a skor 7:1 sa Partizanom u dvije utakmice u omladinskoj ligi je samo potvrda da je Zvezda za kratko vrijeme, ulaganjima od oko 600.000 evra u mlađe selekcije, uspjela da prestigne najboljeg u prethodnih nekoliko godina.

- 1993. godište (omladinci) – titula, trener Goran Milojević;
- 1994. godište (kadeti) - titula, trener Milan Lešnjak;
- 1995. godište (mlađi kadeti) – prvo mjesto, dvije pobjede do kraja garantuju titulu, trener Cvijetin Blagojević;
- 1996. godište (pioniri) – drugo mjesto, trener Milan Jovin;
- 1997. godište (pioniri) – prvo mjesto, šest bodova prednosti i utakmica manje pet kola prije kraja, trener Bratislav Živković;
- 1998. godište (pioniri) – prvo mjesto, bod prednosti nad Partizanom i utakmica manje, uz derbi na terenu Partizana, trener Konstantin Đurić;
- 1999. godište (pioniri) – titula obezbijeđena četiri kola prije kraja, trener Konstantin Đurić, pomoćnik Marko Đurić;
- 2000. godište (pjetlići) - drugo mjesto, jesenas trener Marko Paljić nije vodio ekipu na dvije utakmice, koje su izgubljene rezultatom 3:0, pa zbog toga nije u klubu više, saopšteno nam je iz Crvene zvezde. Sada ekipu vodi Ivica Momčilović;
- 2001. godište (pjetlići) - prvo mjesto, dva kola prije kraja, trener Tomislav Milićević;

Direktor Omladinske škole Crvene zvezde je Ratko Dostanić, a svi treneri mlađih kategorija su osvjedočeni zvezdaši, koji dugo rade sa mlađim kategorijama, a ima i bivših fudbalera prvog tima.



Iako su rezultati uveliko tu, u Crvenoj zvezdi su nam otkrili da su sljedeći potezi vezani za poboljšanje infrastrukture i da će tereni Omladinske škole uskoro dobiti reflektore, da se priprema "balon" preko cijelog terena za zimski period, kao i da će se krenuti sa izgradnjom internata za dječake sa 40 soba.

Nekolicina "klinaca" iz Omladinske škole, već su "požurili" u prvi tim, gdje ove sezone igraju i treniraju Srđan Mijailović i golman Marko Dmitrović, a nekolicina igrača 1993. godišta je i u filijali, Sopotu, koji je zamišljen kao drugi tim Crvene zvezde.

MONDO saznaje da će trener prvog tima Robert Prosinečki uskoro saopštiti upravi koja će četvorica igrača, svi 1993. godište, biti promovisana iz Sopota u prvi tim Crvene zvezde za sezonu 2011/12, a među "favoritima" svakako su braća Slavoljub i Dragoljub Srnić, Uroš Spajić, Filip Stojković, itd.

Crvena zvezda danas ima čak i nekolicinu 15-godišnjaka sa profesionalnim ugovorima, kako se ne bi dogodili ozbiljni propusti bivših uprava kada su biseri iz Omladinske škole odlazili u velike inostrane klubove bez obeštećenja, a primjeri su Uroš Ćosić (CSKA Moskva), Milan Milanović (Lokomotiva Moskva/Palermo), Filip Đuričić (Olimpijakos/Radnički Obrenovac/Herenven)...

Posebna priča, kada je riječ o pojedincima, je Filip Janković, predvodnik kadeta, koji sada ima 16 godina i koji je još prošle sezone potpisao profi ugovor. Za njega, jedan od trenera iz Omladinske škole Toma Milićević kaže da se "takav talenat nije pojavio posljednjih 20 godina", a Janković uveliko igra i takmiči se sa godinu dana starijima od sebe.

Da je neko drugo vrijeme, Janković bi vjerovatno uveliko razmišljao o tome u kojoj će stranoj zemlji potpisati prvi profesionalni ugovor i igrati za "B" tim dok čeka šansu... Sada je već "projektovan" u budućeg vođu Crvene zvezde.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press, crvenazvezdafk.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC