• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škendija - klub Albanaca, zabranjen u SFRJ

Partizanov protivnik u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona osnovali su Albanci iz Tetova 1979, a poslije zabrane u bivšoj državi ponovo je aktiviran poslije otcjepljenja Makedonije od SFRJ.

 Škendija - klub Albanaca, zabranjen u SFRJ Izvor: MONDO

Fudbalerima srpskog prvaka Partizana žrijeb za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona dodijelio je Škendiju, klub koji su 1979. godine osnovali tetovski Albanci.

Zbog izrazito nacionalističke prošlosti njenih osnivača i navijača, Škendija je u doba kada je Makedonija bila u sastavu Jugoslavije više puta rigorozno kažnjavana, a na kraju su vlasti zabranile njen rad.

Klub je ponovo osnovan poslije otcjepljenja Makedonije od SFRJ i od tada je stalni član elitnog ranga takmičenja u zemlji južnih srpskih susjeda.

Za posljednjih 20 godina za klub iz drugog po veličini makedonskog grada mnogo se više čulo nakon ispada huligana koji ga podržavaju, nego zbog dobrih rezultata i igre.

Pristalice koje kao organizovana navijačka grupa prate fudbalere Škendije nadjenule su sebi ime "balisti", po albanskim kvislinzima koji su tokom Drugog svjetskog rata počinile brojne zločine na Kosovu i Metohiji i zapadnoj Makedoniji.

Osim gotovo svakodnevnih sukoba sa najvatrenijim navijačima drugog tetovskog kluba, Teteksa, za koji navijaju lokalni Makedonci, pristalice Škendije su skrenule na sebe pažnju i u oktobru 2010. godine, kada su priredili nezapamćeni incident na meču protiv Napredoka.

Oni su u Kičevu skinuli sa jarbola makedonsku i okačili albansku zastavu, a kada je reagovala policija, došlo je do opšte tuče na tribinama.

Škendija je u prošloj sezoni prvi put postala šampion Makedonije, što je ujedno i premijerni trofej tetovskog kluba u klupskoj istoriji.

Trener Ćatip Osmani računa na igrački kadar sačinjen, za srpsku javnost, od malo poznatih domaćih igrača, koji su uglavnom izdanci omladinske škole Škendije.

Jedini internacionalac u redovima Partizanovog prvog rivala na novom putu ka Ligi šampiona je Srbin Vladimir Nikitović.

Radi se o iskusnom 31-godišnjem fudbaleru sredine terena, koji je rođen u Čačku, a u Srbiji je igrao u nižim ligama - za lokalnu Slobodu, gornjomilanovačke klubove Metalac i Takovo i Radnički iz Kragujevca. Poslije kratkrajne avanture u Sarajevu, jednu sezonu proveo je u podgoričkom Komu, a u redove šampiona Makedonije došao je prošlog ljeta.

Partizan će Škendiju ugostiti 12. ili 13. jula u Beogradu, a revanš susret je zakazan sedam dana kasnije na Gradskom stadionu u Tetovu, pod uslovom da taj stadion dobije dozvolu UEFA. U protivnom meč će se igrati u Skoplju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC