• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA ZABRANILA ZASTAVU KOJA "OTIMA" I DIO SRBIJE! Neće biti "Velike Mađarske" na fudbalskim utakmicama (FOTO)

Autor Haris Krhalić

UEFA ne dopušta zastavu "Velike Mađarske"

 UEFA ne dopušta zastavu "Velike Mađarske" Izvor: MN PRESS

UEFA nije dozvolila Mađarima da na međunarodnim utakmicama koriste simbole "Velike Mađarske". Nakon što su tamošnji mediji senzacionalistički objavili tu vijest, a savez objavio ne do kraja jasno saopštenje, reagovali su najprije Rumuni, a potom je i u Mađarsku stigao mejl iz centrale UEFA u Nionu, sa jasnom porukom šta se smije, a šta se ne smije.

"Pozivamo se na našu prethodnu prepisku, od 20. marta 2023, u vezi sa dozvolom za korišćenje zastava i banera koji u sebi sadrže simbole 'Istorijske Mađarske' ili 'Velike Mađarske' na utakmicama pod okriljem UEFA. Na naše potpuno iznenađenje, postali smo svjesni medijskih izveštaja u kojima je navedeno da je UEFA odobrila korišćene tih zastava i transparenata na utakmicama UEFA takmičenja".

"U skladu s tim, a da bismo izbjegli bilo kakvu sumnju, želimo da još jednom razjasnimo da ni na koji način UEFA nije odobrila korišćenje tih zastava ili banera. Štaviše, kao što je navedeno u našem pismu, isticanje takvih banera na utakmicama dovelo bi do disciplinskih posljedica, zato vam čvrsto preporučujemo da preuzmete neophodne korake i izbegnete isticanje tih zastava i banera na UEFA utakmica. I za kraj, kao što je navedeno u našem prethodnom pismu, na nezavisnim disciplinskim organima biće, ako bude potrebe, da pristupe ovoj stvari i da možda primjene disciplinske sankcije u skladu sa UEFA disciplinskim pravilinkom", navedeno je u posljednjem pismu mađarskom savezu.

I mađarski premijer Viktor Orban takođe je nosio šal za motivima takozvane "Velike Mađarske":

Izvor: Instagram/Printscreen/orbanviktor

Fudbalski savez Mađarske saopštio je prethodno da je tražio jasno tumačenje situacije i Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i od mreže za borbu protiv diskriminacije (FARE). "Prihvativši argumente Fudbalskog saveza Mađarske, dvije organizacije su utvrdile da boje istorijske mape Mađarske i da pruge Arpada (crveno-bijele) ne sadrže u sebi rasistički gest, ali to se ne odnosi i na dodatne simboole i natpise koje su postavljene na platno, kao i na skandiranje navijača. Zbog svega, toga, asocijacija će dozvoliti unošenje zastava na sljedeće dvije utakmice", saopštio je Savez, očigledno malo preuranjeno.

Iredentistička "Velika Mađarska" je politički koncept koji teži obuhvatanje svih Mađara u jednu državu i pripajanje mađarskih teritorija sa nemađarskim stanovništvom. Ona podrazumijeva i teritorije Srbije, Rumunije, Hrvatske i drugih zemalja.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC