• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pola stadiona gori" - zaustavite derbi! Kad se dim razišao, Srbin je utišao sve na tribinama (FOTO/VIDEO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ogroman broj baklji i pirotehničkih sredstava iskorišćen na najvećem derbiju Holandije. A kad je krenuo meč, Dušan Tadić je pokazao kakav je majstor.

 Bakljada na Fejnord-Ajaks prekinuta utakmica zbog dima Izvor: Profimedia/ANP MAURICE VAN STEEN /ANP/Sipa USA

Fejenord i Ajaks igrali su u srijedu uveče međusobni meč u polufinalu Kupa Holandije, a meč je u jednom trenutku morao da bude odložen za nekoliko minuta zbog velikog dima na stadionu "De Kujp". "Pola stadiona gori", pisali su navijači na društvenim mrežama kada su vidjeli šta se događa. Srpski as Dušan Tadić doveo je goste u vođstvo nakon bakljade, golom u 14. minutu, a zajedno sa ostalim saigračima i rivalima bio je usred stadiona koji je "gorio". Pogledajte kako je to izgledalo:

Fejenord i Ajaks izgradili su u 201 međobnoj utakmici najveće rivalstvo holandskog fudbala, "Klasiker" i nerijetko je ta netrpeljistvost navijača prerastala u otvorenu mržnju, a nažalost bilo je i smrtnih slučajeva u tučama navijačkih grupa dva tima. Takođe, 2004. je igrač Fejenorda Horhe Akunja bio prevezen u bolnicu nakon što su navijači Ajaksa napali Čileanca i njegove saigrače tokom meča rezervnih timova. Tada je i slavni Holanđanin Robin Van Persi morao da bude spasavan sa terena, uz pomoć Ajaksovog trenera i igrača Danijela De Ridera.

Suočena sa velikim nasiljem, Holandija je 2009. godine sprovela odluku gradskih vlasti Amsterdama i Roterdama da navijači dva tima ne putuju na gostovanja, mada je i tu bilo problema, jer su navijači Ajaksa 2014. na finalu kupa ubacivali baklje na teren. Zato im je bilo zabranjeno da odu u Rorterdam sve do 2017. godine.

Poznato je i da su navijači Fejenorda 2015. bili sumnjičeni da su palili Ajaksove klupske prostorije, a bilo je i ekstremnih situacija na samim utakmicama. Tako je golman Kenet Vermer 2014. nakon prelaska iz Ajaksa direktno u Fejenord doživio groznu scenu, jer je navijačka grupa Ajaksovih navjiača "VAK410" donijela na stadion obješenu lutku sa njegovim likom.

Iz godine u godinu žestina ovog rivalstva se ne smanjuje, a ovog proljeća mnogo više uživaju navijači Fejenorda, jer je njihov tim lider tabele Eredivizije sa čak osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Ajaks. Posljednja titula stigla je u Roterdam 2017. i jedina je Fejenordova u ovom vijeku, a na "De Kujpu" zato silno žele da osvoje i "duplu krunu", prvu od 1969. godine.

Kapiten Ajaksa Dušan Tadić im je pokvario taj plan golom u 14. minutu za vođstvo Ajaksa 1:0, poslije čega je Fejenord izjednačio pogotkom ljubimca navijača Santija Himeneza. Pogledajte gol srpskog asa za vođstvo tima iz Amsterdama:

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC