• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BASK odustaje, na potezu IO FSS

"BASK arena" naredne sezone neće ugostiti Partizan, Crvenu zvezdu...Crno-bijeli sa Careve ćuprije odustali. Novi Pazar čeka odluku IO FSS.

 BASK odustaje, na potezu IO FSS Izvor: MONDO

Još nije bila završena sezona u Prvoj ligi Srbije (PLS) kad su počele priče o tome da će BASK, koji je suvereno gazio ka višem rangu takmičenja, odustati od igranja u Superligi, a da će njegovo mjesto zauzeti Novi Pazar, koji je bio trećeplasirani na kraju takmičenja u PLS.

Iako su se u sportskim medijima u utorak pojavile informacije da je "Novi Pazar i zvanično" novi superligaš, to baš i nije tačno. Jer, da bi to zaista bilo zvanično treba da aminuje srpska fudbalska vlada.

MONDU je danas u fudbalskoj organizaciji rečeno da je stigao dopis iz BASK-a da odustaje od takmičenja u Superligi.

To je prvi preduslov da Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije na prvoj narednoj sjednici, a očekuje se da ona bude održana 11. jula, odluči kako da popuni Jelen Superligu, a samim tim i Prvu ligu.

"Nemamo uslove da igramo utakmice u Superligi", izjavio je prvi čovjek BASK-a Bojan Radovanović, obrazlažući zašto je BASK odustao od takmičenja u elitnom društvu.

Ako srpska fudbalska vlada odobri ovu "rokadu" BASK-a i Novog Pazara, u Superligi će se naredne sezone takmičiti kragujevački Radnički, koji je bio drugoplasiran, kao i Novi Pazar, koji je bio trećeplasiran.

Nadalje, BASK bi morao da bude prebačen u treću ligu (Srpska liga - Beograd), a s obzirom na to da bi jedno mjesto ostalo upražnjeno u Prvoj ligi, Srem iz Jakova bi mogao da postane njen član, jer je bio drugoplasiran u Srpskoj ligi - Beograd.

Moguće je da bude donijeta odluka da BASK ostane u PLS.

Prema propisima FSS, Izvršni odbor može da "u interesu fudbala" procijeni da jedan klub ne može da se takmiči u višem rangu, kao i to da neki drugi klub ispunjava te uslove.

IO FSS, piše u propozicijama, ima pravo da izvrši procjenu finansijskog stanja u nekom klubu kako bi utvrdio da li može da se takmiči u višem rangu.

"U slučaju kada se klub rasformira ili odustane od takmičenja za vrijeme druge polovine proljećne sezone, sve njegove do tada odigrane utakmice priznaće se postignutim rezultatima, a sve naredne utakmice po rasporedu registrovaće se po službenoj dužnosti sa 3:0 (par-forfe) u korist njegovih protivnika. Smatra se da je klub odustao od takmičenja, ako svojom krivicom nije odigrao dvije
utakmice u toku takmičenja, u istoj takmičarskoj godini, a iste su registrovane službenim rezultatom 3:0 (par-forfe). Klub Prve lige koji odustane od prvenstvenog takmičenja, bez obzira na do tada postignute rezultate u takmičenju, prelazi u dva ranga niži stepen takmičenja (zonska liga), ili u najniži stepen takmičenja, uz primjenu odgovarajućih odredbi Disciplinskog pravilnika FSS.

Nezavisno od odredaba ovih Propozicija i stečenog prava na osnovu zauzetog plasmana na tabeli za prelazak u viši rang, Izvršni odbor FSS ima pravo da izvrši procjenu finansijskog stanja, stvorenih uslova, igračkog potencijala, stručnih i amaterskih radnika u klubovima, a u cilju utvrđivanja i obezbjeđivanja stabilnih uslova koji garantuju normalno i nesmetano takmičenje u višem rangu. Ova procjena biće urađena na osnovu kriterijuma koje će utvrditi Izvršni odbor FSS u konsultaciji sa stručnim organima".

Sve ono o čemu se do sada pričalo nezvanično polako dobija zvanični izgled. Dakle, Novi Pazar je na korak od ulaska u Superligu Srbije. O tome govori i da je za novog trenera Novog Pazara imenovan Mihajlo Ivanović, koji je izjavio da to doživljava kao "veliki izazov u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri".

Iz BASK-a će u Novi Pazar otići nekolicina igrača, kao i trener golmana, a Ivanović kaže da je na njegovu odluku da prihvati ponudu Novog Pazara imao upravo prvi čovjek BASK-a Bojan Radovanović.

"Odlučujuću ulogu odigrao je gospodin Radovanović koji je insistirao da ja idem tamo, a posebno kad mi je rekao da postoje vrlo velike šanse da i on pređe u Novi Pazar", rekao je Ivanović.

Ivanović će iz Beograda povesti petoricu, šestoricu igrača BASK-a, ali uprava Novog Pazara već pregovara sa nekolicinom, kako je rekao, "ozbiljnih igrača koji treba da budu osjetno pojačanje" za tim.

Zanimljivo je da će Novi Pazar prvi dio priprema imati u Staroj Pazovi, u novootvorenom kompleksu Fudbalskog saveza Srbije, a potom ide na Zlatibor.

Sad se samo čeka odluka srpske fudbalske vlade...

(P.V. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC