• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mezenga: Još malo mi treba!

"Bilo mi je jako, jako teško u početku. Siguran sam da ću 28. jula da budem 100 odsto spreman", kaže novi napadač Crvene zvezde.

 Mezenga: Još malo mi treba! Izvor: MONDO

Bruno Fereira Mombra Rosa Mezenga primjer je zbog čega mlade fudbalere, tinejdžere, treba držati podalje od medija i još dalje od menadžera.

Sa 16 godina proglašen je za najperspektivnijeg igrača u zemlji fudbala, u Brazilu (!?), iste godine postao je i najmlađi fudbaler koji je debitovao za najpopularniji tim Brazila, nosio je "rubio-negro" majicu Flamenga.

Pet godina kasnije, sa viškom kilograma i manjkom kondicije, taj isti momak, tih i skroman, pokušava da oporavi karijeru u dresu Crvene zvezde i potvrdi da su bar malo bili u pravu oni koji su ga kao dječaka prolasili za narednog Adrijana!

Bez dlake na jeziku Mezenga, koji bez sumnje zna da igra fudbal i to je potvrdio za kratko vrijeme u Zvezdi, priča da mu je epitet buduće zvijezde samo odmogao u karijeri i da mu je bila potrebna "ova" glava da skapira neke stvari. Zvezdu vidi kao veliku šansu i obavezu u isto vrijeme i obećava da će dati sve od sebe da obraduje navijače…

On se zaista trudi na svakom treningu i pripremnoj utakmici, a van toga u hotelu priča veoma tiho, ne ističući sebe u prvi plan.

"Sad se osjećam dobro, iako se jako naporno radi svaki dan. Ali, to je dobro, potrebno nam je da tako treniramo. Meni najviše, jer mi je neophodno da budem spreman za prvu utakmicu", kaže Mezenga, koji je rođen 8. avgusta 1988. godine.

On ne krije da je tačno ono što je za njega rekao trener Robert Prosinečki, da je nespreman došao na pripreme i da mu je potrebno vrijeme da smrša i uđe u formu.

"Bilo mi je jako, jako teško u početku. Nisam mogao sve da podnesem. Sada je sve mnogo bolje, ako ovako nastavim biće sve ok. Siguran sam da ću 28. jula da budem 100 odsto spreman", optimista je ljevonogi napadač.

Period privikavanja olakšava mu stil igre koji forsira Prosinečki, a u njemu nema dugih lopti. Igra se "na zemlji", a tu je Mezenga jak.

"Ne volim duge lopte. Sviđa mi se što je kod Roberta Prosinečkog lopta uvijek 'dole', volim igru pasova, volim da primim i podijelim loptu, da se otkrijem, da ulazim u šansu", kaže mladi fudbaler, koji je već oženjen i koji očekuje suprugu u Beogradu narednog mjeseca.



On je protiv Slovačkog postigao gol poslije svega 60 minuta na terenu. Kaže da ga taj pogodak stimuliše.

"Ja sam napadač i ja živim da postignem gol. Mnogo mi je bilo važno što sam pogodio mrežu poslije samo minut na terenu, sada mi je lakše. Gol je došao baš kada treba, u jeku jakih treninga, kada mi je potrebno samopouzdanje. Sada mi je lakše".

Vratimo se početku priče i statusu velike zvijezde u Brazilu, koji Mezenga nije opravdao. Ali, tek će napuniti 23 godine i još nije kasno da zablista u punom sjaju. On objašnjava zašto se to još nije dogodilo.

"Nije mi bilo lako da se izborim sa takvim statusom sa svojih 16 godina. Teško je zadržati zdravu pamet pored svega toga kada si klinac. To je pritisak s kojim nisam uspio da se izborim i potrebna ti je zrelost da se sa tim izboriš. Sada to imam i sada drugačije gledam na neke stvari", tvrdi korpuletni fudbaler, koji je član Flamenga od 2005. godine, a od tada je kao pozajmljen igrač nastupao za Fortalesu, Makae, turski Orduspor, poljsku Legiju i Crvenu zvezdu.

"Kada te mediji istaknu kao mladog, to nekada pomogne, a nekad ne. Meni ništa dobro nije donijela ta titula velike nade", podvukao je.

Takođe, Mezenga kaže da je savršeno svjestan gdje je došao i da se u Crvenoj zvezdi rezultati traže odmah i sada, odnosno da neće imati mnogo vremena (a ni prilika) da se dokaže.

"Znam i da je Crvena zvezda veliki klub, kao i da navijači žele samo titule i prvo mjesto. To sam znao i prije nego što sam dolazio i nije me uplašilo. Meni to prija. Učiniću sve što mogu da tim ispuni želje navijača i da se na kraju svi zajedno radujemo".



Sve to lakše je u društvu Brazilaca Kadua Mendeša, Evandra Goebela, Savija Do Valea, pa i Kolumbijca Kristijana Borhe, koji znaju portugalski jezik.

"Mnogo mi je lakše ovdje, sa njima, jer imam grupu igrača koja me razumije, sa kojom mogu da pričam na maternjem jeziku, a ujedno mi i pomažu da razumijem ostale saigrače, da shvatim šta trener želi, šta radimo na treningu, šta mi zamjera i šta moram da popravim… Znam da nije tako da bih se jako teško prilagodio".

Tu je trebalo da bude još jedan Brazilac, Vinisijus Pašeko, ali je on doživio tešku povredu na startu priprema i nije u mogućnosti da Mezenginu adaptaciju na novu sredinu pomogne tačnim asistencijama sa lijevog krila.

"To što se dogodilo Pašeku je za mene bila najgora scena koju sam vidio u životu i jako sam teško preživio sve to, jer mi je on mnogo dobar prijatelj. Nadam se da će moj drug brzo da se oporavi", kaže Mezenga i ističe da ne brine, jer u Zvezdi ima još mnogo dobrih "pakera".

"Žao mi je što neću igrati s njim u tandemu, jer smo super sarađivali, ali sam se uvjerio da Crvena zvezda ima još mnogo dobrih igrača i da će mi biti lako i sa njima. Borha, Lazović, Evandro, Dimitrijević… Svi oni mogu da daju pravu asistenciju. Moje će da bude samo da to koristim. Moraću!", svjestan je Mezenga.

(Izvještač MONDA iz Austrije Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC