• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda igra na stadionu od milijardu funti: Temelje mu postavio Toni Bler, a sad je arapski 250 godina

Crvena zvezda će meč sa Mančester sitijem u okviru prvog kola grupne faze Lige šampiona odigrati na "Etihad stadionu", a sa lica mjesta vam donosimo kako ovo čudo arhitekture izgleda.

 Stadion Mančester sitija Izvor: Mondo/Dušan Ninković/MNPress

Crvena zvezda je direktno otišla u grupnu fazu Lige šampiona kao šampion Srbije, a tamo će debitovati gostovanjem prvaku Evrope.

Uspjeli su konačno poslije godina rada, ulaganja i dominrianja u Engleskoj Pep Gvardiola i Mančester siti da se domognu "ušatog pehara", a sada slijedi mnogo teži posao. Da taj pehar ostane u njihovim vitrinama.

Prva prepreka na tom putu je Crvena zvezda Baraka Bahara koja planira da napadne. Šampion Srbije je već trenirao na "Etihadu", a u utorak će na travi ovog stadiona probati da napravi senzaciju. Iako ste vjerovatno gledali mnogo utakmica odigranih na ovom prelijepom fudbalskom zdanju, neke stvari o stadionu su vrlo malo poznate.

SRBI GA MRZE, A ON JE BACIO PRVU LOPATU

Pogledajte

00:28
Mančester siti Crvena zvezda stadion Itihad
Izvor: MONDO/Dušan Ninković
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Malo ljudi zna da je zapravo prvobitno ime stadiona "Stadion grada Mančestera", a da su planovi za njegovu konstrukciju usledili zbog ambicije da se u Mančesteru održe Olimpijske igre. Mančester junajted je igrao na "Old Trafordu", Mačester siti na "Mejn Roudu", a za potrebe Olimpijskih igara bio je potreban novi moderniji objekat.

Nije uspio 1996. godine Mančester da dobije organizaciju, otišla je ona u ruke Amerike, a 2000. godine su se Olimpijske igre održale u Sidneju. Ipak, već u decembru 1999. godine iskopan je kamen temeljac za ovaj stadion, a iskopao ga je možda i najomraženiji Britanac među Srbima, Toni Bler.

Već u januaru 2000. godine početo je sa izgradnjom, a na kraju je izgradnja koštala 112.000.000 funti i prvi javni događaj na stadionu bilo je otvaranje Igara Komonvelta 2002. godine. Došla je kraljica, održala govor i tako je sve počelo.

112 MILIONA? MA NEĆEMO VALJDA DA SITNIČARIMO...

Mančester siti je svoj "Mejn Roud" zamijenio ovim stadionom za sezonu 2003/04 u kojoj su jedva opstali u ligi. Završili su kao 16. a prva odigrana fudbalska utakmica na stadionu koji se sada zove "Etihad" bila je prijateljski meč Mančester sitija u Barsleone. Pobijedili su domaćini 2:1, a prvi pogodak djelo je Nikolasa Anelke. Igrao je te sezone i Evropu Siti pa je prvi gol na zvaničnim utakmicama pao u meču kvalifikacija za grupnu fazu Kupa UEFA. Pobijedio je Siti velšku ekipu TNS-a. 5:0, a prvi pogodak dao je Trevor Sinkler.

Nekoliko sezona je grcao Siti na svom novom lijepom stadionu, a onda su stigle arapske pare. Novi vlasnici su krenuli da dovode najveće i najskuplje svjetske zvijezde, a sa njima je stiglo i nevjerovatno ulaganje u sam stadion. Stalno se nešto nadograđivalo, modernizovalo, podizani su novi nivoi tribina... U martu 2010. godine odobren je projekat rekonstrukcije po projektu arhitekte Rafael Vinjolija. Cijena? Prava sitnica - 1.000.000.000 funti.

Od tada smo vidjeli i još jedno "manje" renoviranje od "samo" 300.000.000 funti. Uz sve ovo Mančester siti gradu Mančesteru svake godine plaća zakupninu, a vlasnici Sitija su stadion zakupili od grada na 250 godina!

ŠTA SMO SVE VIDJELI OVDJE?

Pogledajte

00:10
Mančester siti Crvena zvezda stadion Itihad
Izvor: MONDO/Dušan Ninković
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Mančester siti se naosvajao trofeja u Engleskoj igrajući na ovom stadionu, ali osim toga ovdje je održano finale Kupa UEFA 2008. godine u kome je Zenit savladao Rendžers 2:0. Igrane su ovdje ragbi utakmice, vidjeli smo i te Igre komonvelta 2002. godine, kao i meč za titulu prvaka svijeta u boksu.

Igralo se na "Etihadu" i prvenstvo svijeta, ali u ragbiju i to 2015. godine, a nakon sigurno najskuplje rekonstrukcije nekog stadiona u istoriji ovdje su redovni i muzički koncerti i razni zabavni događaji. Koliko će biti zabavan meč Mančester sitija i Crvene zvezde? E, to ćemo tek da vidimo.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:35
Mančester siti Crvena zvezda stadion Itihad
Izvor: MONDO/Dušan Ninković
Izvor: MONDO/Dušan Ninković

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC