• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bez tumora na mozgu bio bih najbolji fudbaler!" Tražili kvadrat, bivši igrač Liverpula nije znao da nacrta

Dugogodišnji prvotimac Liverpula tek u penziji otkrio da je čitavog života igrao fudbal sa tumorom na mozgu.

 Dominik Mateo tumor na mozgu Izvor: Ian Hodgson / dmg media / Profimedia

Nekadašnji fudbaler Liverpula Dominik Mateo (49) sjedio je za stolom sa olovkom u rukama. Pored njega je bila supruga Džes, a okolo terapeuti koji su imali veoma jednostavan zadatak. "Nacrtaj kvadrat", govorili su nekadašnjem univerzalcu sa bogatim iskustvom igranja u Premijer ligi. Dominik je nacrtao krug.

Ponovili su mu zahtjev, a zatim ga je i supruga zamolila da nacrta kvadrat. Opet je nacrtao krug. "Jednostavno nisam mogao", ispričao je Dominik i dodao: "Bilo me je sramota. Bio sam frustriran. Zaista sam se jako, jako mučio tada." Shvatio je tada da će zbog malignog tumora na mozgu morati sve od početka - morao je da nauči da čita, piše, pa čak i govori...

Mateo je znao da osjeti glavobolje, ali ih je pripisivao drugih uzrocima, načinu života i stresu kojem je bio izložen. Njegov ljekar odmah ga je uputio na magnetnu rezonancu, za koju je otvorio termin i prije nego što je imao zakazan put u Singapur sa legendama Liverpula. "Izgledalo mi je kao da traje minut. Vjerovatno su odmah nešto vidjeli", istakao je poslije Dominik Mateo, pošto su ga ljekari zadržali u bolnici, objasnili mu da će se narednih dana kretati u invalidskim kolicima i da bi mogao da mu se pomuti vid.

Samo nekoliko dana kasnije operisan je, a intervencija je potrajala deset sati. Doktor je supruzi saopštio da je uspješno otklonjeno između 90 i 95 odsto tumora koji se u lobanji nekadašnjeg premijerligaškog igrača nalazio od njegovog djetinjstva. "Ispada da sam igrao sa tumorom cijelu karijeru. Bez njega sam mogao biti pristojan fudbaler", našalio se Dominik Mateo kada je sve prošlo.

Izvor: Ian Hodgson / dmg media / Profimedia

Problemi nisu prestali - Mateo je morao da nauči da živi, od početka. Kada je pušten iz bolnice za njega su ogromne stvari bile sitnice koje običan čovjek rutinski obavlja više puta dnevno. Učio je kako da skuva čaj, šta sve treba da pripremi prije nego što bude gotovo, gdje su šoljica, kašičica i ostalo. Dio terapije bio je odlazak u kupovinu, kako bi samostalno nabavio namirnice od kojih može da se napravi doručak. Kao veliki borac - što je pokazao i kroz život i kroz karijeru, Mateo se oporavio.

Nekadašnji fudbaler Liverpula Dominik Mateo imao je teško djetinjstvo. rođen je 28. aprila 1974. godine, ali njegova maljoletna majka - koja mu je dala ime Stefan - nije mogla da ga izdržava. Dominik je dat na usvajanje, a uzela ga je porodica italijanskog porijekla koja se nekoliko godina kasnije preselila iz Škotske u Englesku. Očuh Dominika Matea želio je da njegov usvojeni sin bude fudbaler kao Ćezare Maldini i nekako je najavio karijeru usvojenog sina...

Dominik je već sa deset godina zaigrao za mlađe kategorije Liverpula i to je klub koji je obilježio njegovu karijeru. Nakon osam godina postao je prvotimac, a kasnije je osam godina bio deo seniorskog sastava slavnog kluba sa sjevera Engleske. Kratko je bio na pozajmici u Sanderlendu, igrao je još za Lids, Blekburn i Stouk prije nego što se 2009. godine penzionisao.

Mateo je odigrao četiri meča za mladu reprezentaciju i jednu utakmicu za B selekciju Engleske, ali se kasnije vratio korijenima. Promijenio je nacionalni tim za koji nastupa i u kasnijoj fazi karijere šest puta je nastupio za seniorsku selekciju Škotske.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC